Два дни община Гулянци беше във владение на римските реенактори.

...
Два дни община Гулянци беше във владение на римските реенактори.
Коментари Харесай

Римски реенактори завладяха за два дни община Гулянци

Два дни община Гулянци беше във притежание на римските реенактори. В знак на гостолюбие, кметът Лъчезар Яков връчи ключа на града на Стивън Кокинс, в ролята му на римски консул.

Церемонията беше част от античния фестивал " Орел на Дунава ", който трансформира с. Рибен и с. Гиген в същинска историческа сцена.



Фестивалът " Орел на Дунава " събра в своето 18-то следващо издание групи за антични възстановки от България, Румъния, Италия, Испания, Англия и Сърбия. За първа година той се организира на две места – римският кастел " Ад Путеа " при село Рибен и колонията " Улпия Ескус " край село Гиген. Организатори са доктор Стефан Проданов, проф. доктор Стоян Проданов и Групата за исторически възстановки „ Първи Италийски легион “- Свищов и двете общини.



Началото на събитието, което притегля фенове на античната история и просвета, бе обещано на 14 юни при посетителския център на римския кастел " Ад Путеа ". Тържествено бяха показани групите за възстановки и отправени молебствия към богинята Минерва и господ Марс за триумф на фестивала. Част от ритуала бе и връчването на награди за разпространение на културно-историческото завещание " Златен Орел " на кметовете на общините Долна Митрополия и Гулянци – Поля Цоновска и Лъчезар Яков, които са съорганизатори на фестивала.

Групите за възстановки направиха и демонстрации на бойни техники, с което завоюваха аплодисментите на публиката.



Първите гости на фестивала в село Рибен имаха опцията да видят приготвянето на ястия от античната кухня, приспособени от реалити звездата Станислав Иванов. Проведе се и съревнование в разнообразни дисциплини с присъединяване на възпитаници от двете общини.



В почивните дни събитията от програмата на фестивала се придвижиха на " Улпия Ескус " при село Гиген. На церемонията по откриването кметовете на общините домакини увериха, че ще продължат да работят дружно за развиването на региона и благодариха на ангажираните в огромното събитие.



Програмата в двата дни на Улпия Ескус беше извънредно богата на прекарвания. Бяха проведени римски походен и безчовечен лагери, организираха се игри с публиката. Особено атрактивен беше състезанието " Моят древен двойник ", в който участваха групи от учебни заведения, детски градини и самостоятелни участници. Призът при групите сграбчи ДГ " Първи юни " с. Гиген. Двата дни бяха наситени с разнообразни демонстрации, възстановки на ритуали, гладиаторски игри и атрактивни борби.

Посетителите можеха да се включат в разнообразни ателиета и работи лници.

Изживяването " Орел на Дунава " ще се помни дълго от участници и гости и е чудесна опция за разпространение на историческото завещание в региона и неговото запазване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР