Кралят на кларинета, легендата на сватбарската музика - Иво Папазов-Ибряма,

...
Кралят на кларинета, легендата на сватбарската музика - Иво Папазов-Ибряма,
Коментари Харесай

Иво Папазов-Ибряма ще празнува 70-годишен юбилей на Аполония

Кралят на кларинета, легендата на сватбарската музика - Иво Папазов-Ибряма, ще означи своя 70-годишен празник с концерт на " Аполония ". Събитието е на 30 август от 21:00 часа, а в него ще вземат присъединяване оркестър " Тракия " и Петя Панова. Това е един от акцентите в програмата на 38-ите Празници на изкуствата, които стартират в Созопол ден по-рано, написа segabg.com.

В състезанието на Радио BBC за уърлд мюзик през 2005 година Иво Папазов е почетен с влиятелната интернационална премия на публиката. Западни публицисти не стопират да сипят суперлативи и да приказват за него като като за " вълшебник ". Инструменталната му техника e описвана като " пределна ", " безспорна ", стилът му – като " изразителен ", а желанието да опитва – като " безспирно " … " Това е премия за предходната работа. Постепенно, последователно сме стигнали дотук. Тръгнахме с " Изгряващия Орфей ", след това с " Балканология ". Аз не съм спирал… Това са плодовете от първите неща – не можеш внезапно да направиш бомба! ", по този начин непретенциозно разяснява Ибряма интернационалния триумф, застигнал го три десетилетия след сформирането на оркестър " Тракия " през 1974 година

На музикалната сцена на " Аполония " ще излязат и рокаджиите от " Ахат ", а " Фондацията " ще означи 55-годишнината на " Щурците " и ще събере дружно всички членове на бандата на една сцена. Белослава също ще означи 22 години на сцената в Созопол.

38-ите Празници на изкуствата " Аполония " тази година включват над 50 събития сред 28 август и 5 септември - концерти, театрални постановки, изложения, литературни министър председатели, майсторски класове, както и годишните срещи с български създатели край морето в диалози на тематика " Цената на триумфа ".

За ценителите на екранните изкуства са подбрани едни от най-успешните и известни нови български филми, които ще се прожектират навън в Лятното кино. Майсторски клас по актьорско майсторство и постановка на известния български режисьор Галин Стоев ще се организира от 30 август, а представянето на участниците ще бъде на 3 септември в двора на Художествената изложба.

Михаил Билалов ще показа своя моноспектакъл " Бум-Бум " със специфичното присъединяване на Ангел Заберски бенд, а Театър Българска войска ще покаже именитата си режисура " Секс, опиати и рокендрол ", която е с неизменен актьорски състав към този момент 30-и сезон “.

В залите на Художествената изложба - Созопол ще забележим сбирка произведения на международно известните Кристо и Жан Клод, " Слънчеви вероятности " на Мартиан Табаков и Мартин Трифонов и Международното триенале на театралния афиш – " Обичай плаката! ".

Обичаната писателка Здравка Евтимова ще показа книгата си " Резерват за хора и вълци " и ще води майсторския клас за креативно писане. Литературните вечери на " Аполония " включват още министър председатели на " Колко е елементарно да бъдеш обичан " – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, " Любовта за напреднали " от Светлозар Желев, " Монолози " от Мария Касимова-Моасе, " Звезди под клепачите " от Николай Терзийски, " Гризачи " от Валери Йорданов и доста други. Специални вечери ще отбележат 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишния празник на литературния историк Михаил Неделчев.

Билети за всички събития на " Аполония 2022 " се продават в мрежата на Eventim, а цялостната стратегия може да бъде открита на формалния уебсайт www.apollonia.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР