Котките са сред най-разпространените домашни любимци. Причината се крие в

...
Котките са сред най-разпространените домашни любимци. Причината се крие в
Коментари Харесай

Храносмилателната система при котките

Котките са измежду най-разпространените домашни любимци. Причината се крие в това, че хем можем да им се радваме, да играем с тях и да ги гушкаме, хем не изискват особени грижи.

Спокойно можем да ги оставим за няколко дни сами, даже и да ни се наложи незабавно да пътуваме, стига да им оставим задоволително вода и храна.

Не се постанова да ги разхождаме като кучетата, а само постоянно да им сменяме тоалетната. Ако желаеме да опазим дълго живота на котките си и да им се радваме до дълбока напреднала възраст би трябвало да знаем повече детайлности за тях и най-много каква храна е подобаваща за храносмилателната система на котките.

Котките са бозайници и тяхната храносмилателна система не се отличава изключително от тази на останалите бозайници. Те са месоядни животини, само че за разлика от доста други бозайници храносмилателната им система не е пригодена да употребява мляко и млечни артикули.

Макар съвсем на всички детски книжки дребните котенца да са илюстрирани по какъв начин предостатъчно пият мляко от купичката си, истината е че то не би трябвало да се дава на Вашия любим.

Храносмилателната система на котката е по-претенциозна във връзка с арахидонова киселина, ниацин, таурин и други Добре е да се заобикаля храненето на котката с приготвяните у дома храни, защото те постоянно съдържат прекомерно доста подправки, мъчно усвоими от котешкия организъм.

 Котешка трева

Дори и да се изкушите или пък в случай че котешката храна е свършила и се постанова да дадете някаква храна на котката си, в никакъв случай не ѝ предлагайте супи или манджи, в които има лук или чесън. Те повреждат алените кръвни кафези на котките, а злоупотребата с тях може да докара даже и до анемия.

Никога не предлагайте на котката си сладки храни, даже да са с подсладител. Обикновено котките не са привлечени от сладкото, само че даже и несъзнателно да изпуснете късче шоколад, незабавно го вдигнете, с цел да не бъде обхванат от котката.

Според множеството ветеринари най-добре е котката да бъде хранена на равни порции със профилираните котешки гранули и с консервирани котешки храни. В тях нужните хранителни субстанции са съобразени с потребностите на храносмилателната система на котките.

По какъв брой пъти дневно и по какво количество храна се дава нормално е разказано на самите опаковки съгласно килограмите и възрастта на котките. По-внимателно би трябвало да се подхожда при храненето на дребни котенца, на бременни и на кастрирани котки.

Важно е и да не забравяте, че котката би трябвало да поема и задоволително количество котешка трева, тъй като по този метод прочиства организма си от насъбраните косми, които гълтам до момента в който се мие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР