,,През последните 35 години не е имало затворени врати на

...
,,През последните 35 години не е имало затворени врати на
Коментари Харесай

Темелкова: 35 години не е имало затворени врати на висши училища, протестът е крайна стъпка

,,През последните 35 години не е имало затворени порти на висши учебни заведения. Това значи, че академичната област-гилдията са извънредно търпеливи хора, които боравят с причини. Щом тези хора са стигнали до тази последна стъпка, това значи, че се смущава пътя на висшето обучение към европейския модел.``

Това съобщи ръководителят на съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова в ефира на,,ЕвроДикоф`` по телевизия,,Евроком`` по отношение на протестните дейности на висшите учебни заведения.

,,Формалния мотив безпорно е финансов, в бюджетната рамка за 2024 г бяха заложени 39 млн. За увеличение на заплатите на университетския състав, като се предвиждаше най-ниската академична служба да получава 2100 лв.. Тези 39 млн. пристигнаха в университетите преди дни, едвам след митинга. От 51 висши учебни заведения, сред които имаме и 4 военни, които няма право на сходен развой, 44 висши учебни заведения затвориха порти. Някои от частните се въздържаха. Един помощник получава по-малко в сравнение с един касиер в огромна търговка верига. Възнагражденията не водещата причина за затваряне на вратите- неналичието на политики през последните три години, докара до тази последна стъпка``, сподели още проф. Темелкова.

Тя добави, че митингът е един зов на академичната общественост към обществото и към ръководещите, с което да се покаже, че е време висшето обучение да има целенасочена политика, която да се базира на последователност.

,,Липсата на такава сред министерски екип докара до този безпорядък във висшето образование``.

Относно спомагателните 40 млн. лева, които преди служебният кабинет Главчев отпусна, тя добави:

,,По време на срещата с Главчев се разбрахме за увеличение на административните лица. Съветът на ректорите е внесъл несъгласие против този текст на закона за висше обучение, който планува междинната заплата в бранша да доближи 180 % от междинната брутна за страната през последните 12 месеца. Не е изпълнена нормата в това отношение на закона ВО, в случай че би трябвало да бъде изпълнена, възнаграждението би трябвало на асистентската служба, да е 2500 лева и оттова нагоре да скачат за доценти и професори.``
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР