Космическият телескоп Хъбъл засне невиждано и необяснимо до момента разпадане

...
Космическият телескоп Хъбъл засне невиждано и необяснимо до момента разпадане
Коментари Харесай

Засне се невиждано досега разпадане на астероид

Космическият телескоп Хъбъл снима невиждано и необяснимо досега раздробяване на метеорит на няколко дребни части. До момента няма данни за разпадането на други кометни ядра към Слънцето.

Заснетото от НАСА събитие на разпадането на метеорит P/2013 R3 досега не е следено в астероидния пояс.

" Това е една канара. Да гледаме по какъв начин се разпада пред очите ни е много необикновено " – съобщи ръководителят на галактическото проучване Дейвид Джуит от Университета на Калифорния.

Астероидът P/2013 R3 е видян за първи път на 15 септември 2013 година. При наблюденията с телескоп от Мауна Кеа, Хавай на 1 октомври същата година са открити още три тела, които се движели до небесния обект.

Тези движещи се тела са предиздвикали телескопа Хъбъл да се насочи към метеорита. Чувствителните датчици на Хъбъл са снимали 10 разнообразни обекти, всеки с опашки прахуляк, сходни на комета.

 Астероиди

Четирите най-големи скални фрагменти били до 200 метра в радиус. Астероидът стартира да се разпада при започване на предходната година, само че най-новите фотоси демонстрират появяването на нови части от него.

" Това е в действителност необичайно за наблюдаване. Никога не сме виждали нещо сходно преди. Разпадането може да има доста разнообразни аргументи, само че с помощта на Хъбъл можем да определим по-точно процеса. " - съобщи Джесика Агарвал от Института Макс Планк.

Подобен феномен щеше да бъде неосъществим за наблюдаване, в случай че метеоритът се беше блъснал с различен метеорит.

Специалистите изключват разновидността метеоритът да се е разпаднал поради стопляне на парите, тъй като се намира на 480 милиона километра разстояние от Слънцето.

Невъзможно е небесният обект да се е разпаднал вследствие на слънчевата светлина, която по принцип е причина скоростта на въртене да се усили постепенно с течение на времето.

В последна сметка съставните елементи на метеорита постепенно се разпръсват поради центробежната мощ. Този така наречен резултат YORP е бил обсъждан от учени в продължение на няколко години, само че до момента не е следено събитие, което да го потвърди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР