Коронавирусът неминуемо промени много аспекти на живота, които преди това

...
Коронавирусът неминуемо промени много аспекти на живота, които преди това
Коментари Харесай

Български университет с интересна придобивка - стерилизатор за книги

Коронавирусът неизбежно промени доста аспекти на живота, които преди този момент приемахме като обичайни и неподлежащи на смяна. Направи го толкоз утвърдително, че тази констатация звучи някак клиширано. Един от тези аспекти на живота беше процесът на образование в обичайното обучение, който от напълно присъствен в един миг мина в напълно онлайн, а сега ориста му за близкото бъдеще се взема решение.

След като образователната 2019/2020 година завърши отдалечено, а образователната 2020/2021 стартира присъствено за учениците и в разнообразни форми в обособените висши образователни заведения, от 9 октомври до 12 ноември присъствените занятия на учениците, които се образоват в гимназиален стадий и на студентите във висшите образователни заведения бяха и не престават да са прекратени.

Тъй като интервалът на онлайн образование напълно скоро следва да изтече, някои учители заплашват с взимане на отпуски и овакантяване, в случай че образованието на всички не продължи напълно онлайн, други приканват за присъствено образование, уверени в неговото доста по-високо качество. Oблacтният кризиceн щaб в Плoвдив пък реши, че учeницитe oт 6. до 12. клас във всички училищa нa територията на община Пловдив ще продължат да се образоват електронно от 11 нoeмври дo 22 нoeмври включитeлнo.

Ситуацията с ковид наложи и избрани промени в работата на висшите образователни заведения. Част от тях – като Софийския университет да вземем за пример, започнаха образователната година със смесена форма на образование. Някои занятия се организираха присъствено, други онлайн, като това доста мощно зависеше от решенията в обособените факултети. Други като Пловдивския университет откриха академичната година с неприсъствено образование. Трети, да вземем за пример Минно-геоложкият университет „ Свети Иван Рилски “, започнаха образователната 2020/2021 присъствено.

При работата на университетите обаче голямо значение има и работата на техните библиотеки. Именно библиотеките са мястото, което значително студенти избират за учене. Понякога потреблението на ресурсите в университетските библиотека пък е от първа нужда, защото точно в тях се съдържат запаси, които не са налични или са труднодостъпни другаде. Дори и самото им образование да се организира онлайн, студентите фактически нямат огромен избор по отношение на използването на избрани източници.

От скоро библиотеката на Нов български университет има забавна облага, която се твърди, че ще помогне против разпространяването на Covid-19 и в посока повишение на сигурността в библиотеката. Става дума за машина за стерилизиране на книги, която разрешава дезинфекцирането на книжните източници в библиотеката.

Досега в библиотеката се постановяваше „ карантина “ на книгите – важеше правилото, че е належащо да минат 72 часа след връщането на даден хартиен източник от употребилия го, с цел да бъде взет от различен четец. Въпросната машина разрешава дезинфекция на до шест книги по едно и също време, самата дезинфекция продължава по-малко от минута, процедурата е лесна, а нуждата от 72-часова „ карантина “ на книгите отпада.

От ФАКТИ се свързахме с Центъра на книгата към Нов български университет, в който е включена и университетската библиотека. „ Новата ни облага „ Book Sterilizer SK-8000 “, създадена в Южна Корея от Sunkyung Industry, дава опция за обезпрашаване и стерилизация на 6 книги по едно и също време за 30 – 40 секунди. Технологията ѝ е към този момент потвърдена и извънредно ефикасна (около 99,9 %) против патогенни бактерии. UV стерилизацията също дезинфекцира плесен и гъбички, като не оставя след себе си никакви миризми “, сподели Атанас Иванов, който е шеф на отдел „ Технически запаси и услуги “ в библиотеката.

Машината работи на правилото на облъчването с ултравиолетова светлина. „ Три UV лампи обезпечават оптималната стерилизация на библиотечните документи със стерилизираща мощ, надвишаваща десетки пъти тази на слънчевата светлина “, сподели Атанас Иванов.

„ Същевременно, стерилизаторът е доста елементарен за прилагане, с едно допиране на бутона всеки консуматор може да дезинфекцира заетите от него книги “, сподели още той.

Причината за инсталирането на машината, разумно, е като противоепидемична мярка против разпространяването на Covid-19. „ Машината дава опция на читателите да употребяват умерено документите от фонда на Библиотеката, без да се тормозят от неволното преместване на разнообразни бактерии и вируси. Ултравиолетовата дезинфекция разрешава удобството да се избегне наложителната 72-часова карантина на книгите, наложена като превантивна мярка против Covid-19”, сподели Иванов.

„ Ефективна е 99,9% против патогенни бактерии, предотвратява грип от нов вид A (H1N1), вируси, зародиши, дизентериен микроб, микроб на дебелото черво, мухъл и други “, споделят още от Центъра на книгата на Фейсбук страницата си.

Подобна машина има още и в Националната библиотека " Свети свети Кирил и Методий ", в Регионалната библиотека " Партений Павлович " в Силистра, в Регионалната библиотека " Димитър Талев " в Благоевград. Три такива машини пък се употребяват от Регионалната Библиотека " Никола Фурнаджиев " в Пазарджик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР