Коронавирусът настъпва все повече. Новите потвърдени случаи на COVID-19 у

...
Коронавирусът настъпва все повече. Новите потвърдени случаи на COVID-19 у
Коментари Харесай

Коронавирусът настъпва все повече

Коронавирусът настава от ден на ден. Новите доказани случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 550. Това сочат данните на Единния информативен портал. Това е най-високата численост за последните дни.

Направени са 3 383 теста. Тва значи, че делът на позитивните резултати е 16,2 %.

През последното денонощие са умряли осем души с доказана коронавирусна зараза.

В момента в болница са 334 души с диагноза COVID-19. 19 от тях са в интензивни отделения. Новопостъпилите в лечебни заведения в страната са 62. Излекувани през последното денонощие са 227 души.

Симптомите са характерни

Новият Омикрон често не поразява обонянието, а се характеризира със мощно главоболие, кашлица, температура и изнемощялост.

Това съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

“Сегашните вариации на COVID-19 са неприятни и бързо се популяризират. Все отново те не водят до цялостен напън върху здравната система ”, посочи доцент Кунчев.

По думите му доста зависи от равнището на имунитета и положението на организма по какъв начин ще реагира на COVID-19 сега, само че не трябва да се подценяват рисковете.

“Няма го този присъщ симптом при класическите разновидности на загуба на подушване, съвсем липсва. За сметка на това главоболие, доста мощна изнемощялост, температура, въпреки и не постоянно във високи стойности и доста неприятна кашлица, която първоначално стартира като раздразнение в гърлото, по-късно става доста изявена, в обособени моменти човек съвсем не може да си вземе въздух ”, изясни Кунчев.

Все повече искащи за ваксина

В началото на месеца в София се образува опашка от искащи да си слагат новата ваксина против COVID-19.

Ваксината е създадена с цел да отбрани хората от най-новите разновидности на вируса.

Проф. Кантарджиев съобщи, че можем по едно и също време да се имунизираме и против грип и против Коронавирус. Ваксинацията е целесъобразна най-много за хората над 65 години.

По думите му грипът ще се прояви през ноември, а през декември ще придобие епидемиологично разпространяване.

Заедно с грипа чакаме и мощно мутиралия нов вид на COVID-19 - “Пирола ”. Той набира скорост в 17 страни, измежду които и Гърция.

“Не е толкоз рисков, тъй като от него не се умира. Преди 3 години умираха като мухи. Сега не е толкоз тежък, дори малко по-трудно се прихваща от другите. Симтомите са като при останалите коронавирус разновидности. Ако вдигнете температура, в случай че почувствате неспокойствие в гърлото – все едно, че някой го е поръсил с пясък. Ако това нещо се развива един два дни, доста евентуално да е ковид. Но наложително болки в мускулите, нямаш сили да станеш от дивана. Особено при мъжете ”, изясни проф. Кантарджиев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР