Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията завърши

...
Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията завърши
Коментари Харесай

Участниците в КСНС не се разбраха за антикорупционния орган

Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса с корупцията приключи без единодушие за ролята на новия антикорупционен орган и правилата за назначението на неговото управление.
Това съобщи президентът Румен Радев след края на Съвета.

" Необходим е самостоятелен проверяващ орган, тъй като нямам доверие, че корупцията може да бъде преборена единствено с имуществени заявления ", добави президента.

" Има консенсус по редица ограничения, само че те до момента не са претворени в политики и решения. Следващи такива препоръки ще има, когато забележим действителни стъпки за осъществяването на решенията от предходния ", разяснява още Радев.
Той посочи, че задачата на сегашния съвет е била да се търси единодушие към кардинални решения за ефикасна битка с корупцията.
Всички са съгласни, че има проблем с недостатъци в законодателствата и липса на ясна институционална конструкция по въпроса, съобщи Радев.
Той въпреки всичко разяснява, че участниците в КСНС са постигнали единодушие по редица въпроси във връзка с работата на държавните институции като да вземем за пример фокуса върху следствието, предварителната защита и противодействието на корупцията, както и тезата, че е нужно Народно събрание да прегледа и одобри закон за противопоставяне на корупцията и той да подсигурява ограничения за лишаване на нелегално добитото имущество и наказателна отговорност на корумпирани лица, заемащи висши длъжности и управителни постове.
Радев акцентира и значимостта органите за предварителна защита да бъдат самостоятелни от проверяваните и разследвани лица.
Радев съобщи, че би трябвало да се одобряват промени в Наказателен кодекс по отношение на корупционните закононарушения, с цел да се обзет деянията на корупция освен в обществения, само че и частния бранш. " Новият закон да регламентира всеобхватни ограничения в предварителната защита и отнемането на имущество, насъбрано по противозаконен метод ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР