Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело, с

...
Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело, с
Коментари Харесай

КС реши: Указът за назначаването на Кирил Петков е противоконституционен!

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело, с което разгласи за противоконституционен Указът на президента на Република България за назначение на служебно държавно управление в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e признато с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с изключително мнение по отношение на допустимостта.

През лятото стана ясно, че Петков има двойно поданство, което съгласно законите на България не му разрешава да заема върховен държавен пост. Петков съобщи, че е подал заявление до канадските управляващи, с което се отхвърля от това поданство на 21 април. Няколко месеца по-късно той заяви, че разполага с документи, съгласно които не е канадски жител, напомня БГНЕС.

Конституционен съд беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно заседание с искане за определяне на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, обвързвана с назначението на Петков.

Конституционен съд позволи за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът изиска документи от президента, министерствата на правораздаването и на външните работи и от самия Петков.

На последното си съвещание на 12 октомври Конституционният съд остави без почитание настояването на Кирил Петков за конституирането му като заинтригувана страна по делото и без разглеждане настояването му за събиране на други доказателства.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР