Комуникационните групи често посочват като своя положителна характеристика факта, че

...
Комуникационните групи често посочват като своя положителна характеристика факта, че
Коментари Харесай

Най-големите комуникационни групи в България

Комуникационните групи постоянно показват като своя позитивна характерност обстоятелството, че клиентите могат да намерят всички услуги на едно място. Това всекидневно носи със себе си също преференциални пакетни цени, улеснена връзка, по-големи екипи и опция за вдишване на по-голям размер от работа. В миг на рецесия и понижаване на маркетинг бюджети обаче се демонстрират и негативи на този модел. Съкращенията се отразяват на всички звена на групата и загубите са по-големи.
Автор: Капитал
През 2020 година приходите на девет от общо десетте най-големи групи в страната понижават. Общите им приходи се равняват на съвсем 294 млн. лева, или те обслужват повече от половината информационни вложения на пазара. Това съставлява спад с близо 10% по отношение на 2019 година, която беше една от най-силните за сектора. Тенденцията медийните организации да бъдат главен мотор на бизнесите на групите се резервира и през 2020 година На този декор цената на креативния артикул продължава да пада, въпреки участниците на пазара да се надяват това да се промени с времето. Все повече компании влагат в разширение на цифровите си услуги, като създават вътрешни софтуерни решения, с които да завоюват конкурентно преимущество и да разширят портфолиото си от клиенти.

Интересна наклонност е, че макар спада в приходите на най-големите информационни групи и продължаващата неустановеност в политическата и икономическата конюнктура те усилват екипите си и наемат нови чиновници. В миналогодишното издание на " КМаркетинг " общият брой на наетите, посочени от самите компании към края на 2020 година, беше 834. Към октомври 2021 година те към този момент са над 970. От групите се сплотяват към мнението, че най-ценният им запас не престават да бъдат хората, а пандемията единствено затвърждава това.

Здравната и икономическата рецесия разместиха пластове на пазара и трансформираха класирането на огромните на пазара. Въпреки това на предни позиции още веднъж излизат холдинги, част от интернационалните мастодонти. Локалните групи се подреждат във втората част на класацията.
Реклама
На първо място с 53.9 млн. лева доходи излиза групата Dentsu Group Bulgaria, която се изкачва с една позиция по отношение на миналогодишното нареждане. Компанията регистрира най-малък спад в общите доходи за 2020 година За интервала три от общо четири сдружения в Dentsu Group Bulgaria регистрират растеж, като при две от тях той е над 15%.
Автор: Капитал
На второ място е " Publicis Groupe България ", която усъвършенства с две позиции класирането си. Спадът с 1.5% е нищожен поради пандемията и за 2020 година групата регистрира 50.4 млн. лева доходи. Специфичното тази година е, че към тях е прибавено сдружението за превод на наличие Translate+. Ogilvy Group резервират третото си място в класацията с доходи 50.2 млн. лева Към групата към този момент влиза и креативната организация Knoway, в която имат миноритарен дял и работят дружно от 2018 година Тази година групата завоюва оценката " Медийна организация на годината " на рекламния фестивал ФАРА.

Лидерите от миналогодишната ранглиста DDB Group попадат на четвърта позиция със спад с 19% в приходите до 46.7 млн. лева за 2020 година Към резултатите им тази година способства продуцентското звено Final_New, учредено през 2019 година Тази година те разшириха портфолиото си и с BTL организацията " Готово ". След тях се подрежда групата BBDO, чийто главен бизнес е медийното обслужване, което им носи повече от половината от приходите за 2020 година в размер на общо 31.7 млн. лева Това съставлява спад с над 13%, само че все пак групата резервира петото си място от предходната година.

Втората половина от класацията стартира с групата Direct Media Group, която регистрира максимален спад в приходите - близо 30%, който се дължи с изключение на на пандемията и на загубата на огромен клиент. Така за 2020 година общият им оборот е в размер на 19 млн. лева Единствената компания с растеж в постъпленията през пандемичната година е " Havas Group България ", която резервира седмото си място в класацията. Приходите й се усилват с близо 10% до 18.2 млн. лева, като от трите сдружения в групата максимален растеж има организацията им за цялостно информационно обслужване.
Реклама
Спад с над 22% има Huts Group и приходите й за 2020 година доближават 9.9 млн. лева, което обаче не трансформира класирането й спрямо предходната година. Основен мотор на този оборот е сдружението зад организацията Thompson Sport.

С една позиция нагоре, до девето място, се изкачва групата към The Smarts, чиито доходи доближават 7.4 млн. лева, или с 1.8% по-малко по отношение на 2019 година За разлика от множеството групи, при които медийните звена носят огромна част от постъпленията, при The Smarts повече от половината от оборотите се дължат на креативната им организация, която даже регистрира растеж над 25%.

На десето място в класацията тази година се подрежда All Channels Communication, също локално основана група, която не е част от интернационален бранд. С над една четвърт понижават приходите й през 2020 година и доближават 6.5 млн. лева Въпреки това главен мотор също е креативното звено в групата, което носи на бизнеса повече от половината от оборотите.

От групите са единомислещи, че спадът в приходите от 2020 година няма да бъде преднамерен и бизнесите им бързо ще се съвземат от пандемията. Много от тях чакат да отчетат растеж още през 2021 година, а други даже да надминат достиженията от сполучливата за всички 2019 година Дали ще се случи в реалност, следва да разберем.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Пазари 1 Политика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори Реклама
Отделните организации от групите не вземат участие в самостоятелните ранглисти, тъй като, въпреки да оперират независимо, постоянно и като настрана юридическо лице, са под шапката на група. Те оферират услугите си настрана или в пакет.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР