Инвестициите в българския рекламен пазар през 2022 г. се увеличават

...
Инвестициите в българския рекламен пазар през 2022 г. се увеличават
Коментари Харесай

БАКА очаква рекордно слаб растеж на рекламния пазар през 2023 г., после покачване

Инвестициите в българския рекламен пазар през 2022 година се усилват с 9.5% по отношение на предходната година, когато растежът е 14.2%. Прогнозира се едвам 6.6% растеж на пазара за 2023 година, само че през идващите две години се чака повишаване. Над половината от парите не престават са ориентирани към малкия екран, само че пазарният й дял стартира да понижава, за сметка на цифровите медии. Инвестициите в българския рекламен пазар през 2022 година се усилват с 9.5% по отношение на предходната година, когато растежът е 14.2%. Прогнозира се едвам 6.6% растеж на пазара за 2023 година, само че през идващите две години се чака повишаване. Над половината от парите не престават са ориентирани към малкия екран, само че пазарният й дял стартира да понижава, за сметка на цифровите медии.
Рекламният пазар в България продължава да пораства, въпреки и с по-бавни темпове, демонстрират данните на Българската асоциация на информационните организации (БАКА). Непредвидимата икономическа и геополитическа конюнктура обаче забавят развиването, През 2022 година вложенията са нарастнали с 9.5% до чист размер от 569.2 млн. лв. по отношение на миналата година, когато растежът на годишна база беше по-висок - 14.2%.

Високата инфлация и войната в Украйна обуславят макроикономическа неустановеност, която неизбежно ще се отрази и на рекламния пазар, споделят специалистите. " Очаква се растежът през 2023 година да намалее до 6.6% по отношение на 2022 година, само че през 2024 - 2025 година да стартира да се възвръща. Данните са готови от Медийната комисия към БАКА и не включват вложенията в основаването и производството на рекламни формати.
Реклама
Растежът на рекламата в цифровите медии продължава да е двуцифрен. Стабилното развиване на онлайн рекламата се изяснява с дигитализирането във всички бизнес браншове и с възхода на електронната търговия. Българските медии съумяват да се приспособяват към динамично изменящата се среда.

Телевизията обичайно е най-предпочитаният информационен канал в България. Повече от половината инвестиции, или 305.2 млн.лв., са ориентирани към телевизия през 2022 година Растежът на вложенията по отношение на миналата година е с 9%.

Онлайн рекламата сформира близо една трета от пазара, с вложени 187 млн. лв. при напредък от 12%.
Реклама
Останалите информационни канали - външна реклама, радио, преса и кино реклама сумарно заемат 13.5 % от бранша. Сред тях максимален размер от вложения, достигащ 46 млн. лв., регистрира външната реклама. Радиопазарът остава постоянен - размер от 21.9 млн.лева при напредък от 8%.

Най-висок напредък в промишлеността регистрира кино рекламата - забележителните 60%, по отношение на 2021 година Пандемията и Коронавирус рестрикциите удариха салоните най-тежко, само че те не престават да се възвръщат. Високият растеж се изяснява и с ниските вложения - вложени са 0.8 млн. лева през 2022 година

Единствената медия, която продължава наклонността за стесняване на вложенията е пресата. Печатните медии са привлекли с 8% по-малко от миналата година, или 8.3 млн.лв.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР