Комисия към грузинския парламент отхвърли днес ветото, наложено от президентката

...
Комисия към грузинския парламент отхвърли днес ветото, наложено от президентката
Коментари Харесай

Парламентарна комисия отхвърли ветото на президента на Грузия върху закона за чуждестранните агенти

Комисия към грузинския парламент отхвърли през днешния ден ветото, наложено от президентката на Грузия Саломе Зурабишвили на 18 май върху противоречивия закон за задграничното въздействие, който провокира талази от митинги седмици наред, съобщи Асошиейтед прес.

След този ход на правната комисия към Народното събрание следва гласоподаване с присъединяване на всички депутати на следващия ден, с цел да бъде анулирано ветото на Зурабишвили. Според нея и други съперници на нормативния акт, именуван и закон за задграничните сътрудници, той ще ограничи медийната независимост и ще попречва присъединението на страната към Европейския съюз.

Законопроектът беше утвърден от депутатите от ръководещата партия " Грузинска фантазия " и техните съдружници в Народното събрание. Мнозинството е налице за утрешния избор, с цел да бъде обезсилено ветото на Зурабишвили, показва АП, представено от Българска телеграфна агенция.

Протестите бушуват от време на време в столицата Тбилиси, а президентката Зурабишвили и министър-председателят Иракли Кобахидзе се подлагаха на критика взаимно в речите си през вчерашния ден, по време на честването на Деня на независимостта на Грузия, отбелязва Асошиейтед прес.

" Докато сянката на Русия още веднъж се спуска на нас, партньорството и доближаването с Европа са същинският път към запазването и укрепването на независимостта и мира ", съобщи Зурабишвили.

" Единството и рационалните дейности на народа и определеното от него държавно управление ни дадоха опция да поддържаме мира в страната през последните две години макар заканите за съществуването ни и многократните изменничества ", съобщи на собствен ред Кобахидзе.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР