Колко трябва да си некадърен, за да провалиш подготвяна с

...
Колко трябва да си некадърен, за да провалиш подготвяна с
Коментари Харесай

НЕКАДЪРНИЦИ: Ето защо България няма медицински хеликоптери

Колко би трябвало да си несръчен, с цел да провалиш подготвяна с години социална поръчка за обезпечаване на медицински хеликоптери? Какво би трябвало да се случи, с цел да понесе някой отговорност за десетките случаи, в които България не съумява да окаже съответна помощ на потърпевши в труднодостъпни региони? Ще има ли изобщо в миналото незабавна здравна помощ по въздух – очевидно най-трудното нещо за здравното министерство.

Отговорите на тези въпроси са ясни и могат да бъдат открити в документите за провалилата се социална поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера. Тихомълком тези дни се провали и вторият различен опит за обезпечаване на най-малко един хеликоптер чартърен.

Така България няма контракт нито за наем, нито за покупка на хеликоптери и ще би трябвало да разчита на гърбовете и мишниците на планинските спасители, да са живи и здрави. Едни пари ще чакат на трупчета техниката още да нараства, като за многообразие този път неизпълнението ще минира и Плана за възобновяване и резистентност. Как и за какво се провали поръчката на Министерство на здравеопазването?

Абсурдно ниска цена и необятно затворени очи на служителите

Една-единствена оферта. Това получи здравното министерство по другояче крупната социална поръчка за 6 хеликоптера с алтернатива за още два. Поръчката е с планирана стойност от 135,6 млн. лева без ДДС  – т.е. на пръв взор сумата напълно не е дребна.

За тази сума Министерство на здравеопазването е заложило три условия – доставка на наземно съоръжение с оптималната стойност 3 579 971 лева без Данък добавена стойност, доставка на 6 хеликоптера с единична стойност 16 501 642 лева без Данък добавена стойност, или общо 99 009 856 и алтернатива за закупуване на още 2 хеликоптера –  33 003 285 лева без Данък добавена стойност. Единственият претендент за поръчката – италианската компания Leonardo S.p.A, предложи единична цена за доставка на хеликоптер от 19 804 723 лева – или с 3,3 млн. над пределната, и закономерно бе отхвърлен. Така процедурата се провали и ще бъде преобявена още веднъж с някакви промени в индикаторите.

Ключов въпрос при тази финансова рамка е по какъв начин е изчислена пределната цена и съответна ли е тя. По тази тематика в документите на поръчката се съдържа откровена неистина. В документите написа: „ Посочената нагоре планирана стойност е настояща към датата на откриването на публичната поръчка. За определянето на прогнозната стойност e извършена и пазарна консултация “.

Това изрично не дава отговор на истината. Направо е учудваща лекотата, с която служителите са препратили към въпросната пазарна консултация, доказваща новост на цената, като пропущат обстоятелството, че консултацията е извършена през 2020 година.

Тогава нямаше война, нямаше енергийна рецесия, нямаше хиперинфлация. Самата консултация пък бе извършена по отношение на опита на Министерство на здравеопазването да бъде извършена социална поръчка за 2 медицински хеликоптера по друга линия – отпуснати 20 млн. лева по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020.

До осъществяване на тази поръчка по този начин и не се стигна макар извършените съвещания. Справка в подадените предложения демонстрират, че пределната цена от 16,5 млн. лева на хеликоптер е била настояща точно към оня миг. Тогава Airbus  предложи оферта за базовата функционалност, заложена от Министерство на здравеопазването, в размер на 7 330 000 евро, офертата на Leonardo беше за 7 977 000 евро.

Най-сериозното доказателство, че в новата поръчка от края на 2022 година са употребявани старите ценови лимити от 2020 година, е направеното конкретизиране в документите, че Министерство на здравеопазването в действителност се пробва с една процедура да избави финансиране по две европейски линии.

В новата поръчка за покупка на 6+2 хеликоптера е категорично записано, че с нея Министерство на здравеопазването ще се опита да избави остарелия план по райони в напредък и тези 20 млн. на процедура са единственото налично финансиране все още на разкриване на процедурата (защото парите по проекта за възобновяване още не са налични).

Така в опит да седне на два стола Министерство на здравеопазването падна сред тях. Ведомството си призна с едно изсъхнало известие, че повода за неуспеха е и осъществяването на остарелия план и даде обещание да направи работна група. След дъжд качулка.

Реклама

Колко средства в последна сметка са нужни за медицински хеликоптери

Безумната обстановка да има пари, а да не могат да се изхарчат, тъй като някой не може да заложи съответни параметри, може да се изясни и с непрекъснатото финансово прекрояване на този план.

Намерението за закупуване на медицински хеликоптери влезе в Националния проект за възобновяване и резистентност за пръв път във версията на проекта към юли 2021 година Тогава бе планувано за плана да бъдат отпуснати 154.5 млн. лева В редакцията на проекта от октомври 2021 година финансирането бе понижено на 103,3 млн. лева, а в окончателната версия, пратена на Европейска комисия, сумата е 119,2 млн. лева

С тези гимнастики в общата сума Министерство на здравеопазването е редактирало и самия план. Към юли 2021 година се е канело да купува 7 хеликоптера, октомври бройките са намалели на 5 и са си останали 5 макар последващото увеличение на сумата. За да се докарат парите, са добавяни или премахвани спомагателни действия, само че от числата проличава, че за единична стойност на един хеликоптер като ориентир е употребена цената от 2020 година

И поръчката за наем на медицински хеликоптер катастрофира

След неуспеха на мегапоръчката за закупуване на 6 медицински хеликоптера тихомълком катастрофира и различната концепция за наемане на най-малко един медицински хеликоптер. И тази социална поръча е била прекъсната на 6 декември, като и тук повода е неналичието на интерес.

Както „ Сега “ писа, паралелната процедура за наемане на хеликоптер бе оповестена през октомври от особено основаното през август държавно сдружение „ България Хели Мед Сървиз “. Идеята бе да се наеме хеликоптер за 1 година с опция за удължение на контракта с още една. Пределната цена за осъществяване на поръчката бе 1 756 004 евро – 963 002 евро за първата година и до 793 002 евро  при вероятно възобновяване на контракта.

Тези условия са провокирали нулев интерес към евентуалните участници и в оповестения период от „ България Хели Мед Сървиз “ не е постъпила нито една оферта. Не е ясно какви са проектите на компанията и дали тя има намерение да се опитва с нова изменена процедура за наемане на хеликоптер.

Липсата на машини обаче на процедура изпразва от наличие особено основаната компания. „ България Хели Мед Сървиз “ бе учредена с капитал от 3 млн. лева по решение на кабинета „ Петков “. Начело на компанията застана някогашният народен представител на „ Продължаваме промяната “ Георги Гвоздейков, който напусна за задачата Народното събрание. По данни на фирмения указател сега във компанията се обезпечават 5 лица.

За Агенцията за обществени предприятия, където се разгласяват докладите на държавните сдружения, тази компания не съществува. Тя не се открива в листата с сдружения под шапката на транспортното министерство, няма данни за подаван доклад. Разходите на компанията по концепция би следвало да залегнат в плана за държавен бюджет, само че въобще не е ясно по кое време тя ще може действително да проработи.

След тези гръмки провали Министерство на здравеопазването излезе със сиво известие, като увери, че ще образува професионална работна група, с цел да преобяви поръчката.

Нямало риск за проекта за възобновяване, твърди Министерство на здравеопазването. Ще забележим. Ако се съди по дейностите на здравното министерство досега, на това изказване е по-здравословно да не се има вяра.

Публикация на „ Сега ”, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР