Когато слизат в Банкок на 9 януари, 269-те пътници в

...
Когато слизат в Банкок на 9 януари, 269-те пътници в
Коментари Харесай

Защо Тайланд посреща пътниците от Китай с орхидеи?

Когато слизат в Банкок на 9 януари, 269-те пасажери в първия пряк полет от Китай до Тайланд след края на коронавирус рестриктивните мерки, получават извънредно особено посрещане.    Вицепремиерът на страната се появява, с цел да им подари гривни от орхидеи, споделя Bloomberg Businessweek.    Има основателна причина за това топло посрещане: Тайланд чака 7 до 10 милиона китайски пасажери да дойдат по въздух тази година и се надява, че това ще помогне за икономическото възобновяване на страната.   Световните стопански системи, които разчитат на туризма и суровините, ще получат сериозен тласък от неочакваното наново отваряне на Китай, защото потребителите се чака да похарчат част от спестяванията, насъбрани по време на пандемията. Става дума за общо 5,6 трилиона юана (830 милиарда долара), показва изданието.      Търсенето на самолетни пътувания, хотели и места в задгранични учебни заведения и университети ще избухне, до момента в който китайците си стягат багажа за интернационалните пътувания за първи път, откогато Covid-19 удари страната и света.    Тайланд притегли към 11,5 милиона задгранични гости предходната година – надалеч по-малко от 40-те милиона, които посетиха страната през 2019 година, преди пандемията, като съвсем една четвърт бяха от Китай.    Докато Тайланд и други туристически страни в Югоизточна Азия като Сингапур и Виетнам евентуално ще бъдат първите, които ще се възползват, развитите стопански системи, в това число Япония и Англия, също ще усетят изгоди.   Благодарение на повторното отваряне Китай може да донесе половината от растежа на международния Брутният вътрешен продукт през тази година, съгласно оценка на Natixis SA. Икономистите предвиждат, че стопанската система на Китай ще нарасне с към 5% през 2023 година, изпреварвайки 3-процентния растеж, регистриран предходната година.   Разпространението на Covid обаче може да попречи на съживяването. 
Експерти настояват, че смъртните случаи може да са надалеч повече от 60-те хиляди, които Китай регистрира в първите пет седмици от последното огнище.    Празникът на Лунната Нова година, почнал на 22 януари, се чака да популяризира вируса по-дълбоко в селските региони. Все отново решението на държавното управление да облекчи коронавирус рестриктивните мерки, дружно с напъните му да укрепи спадащия бранш на недвижимите парцели, ще увеличи доверието на локалните потребителите и ще помогне на задграничните производители на първични материали като Бразилия и Чили.

Цените на медта, считана за барометър за китайската стопанска система, към този момент се повиши над 9000 $ за звук за първи път от юни в очакване на увеличено строителство.     Goldman Sachs Group Inc. съобщи, че цената може да доближи 11 500 до края на годината. Покачването на медта оказа помощ за усилването на чилийското песо, което се радва на най-хубавата си серия от август насам.   Китай е и най-големият търговски сътрудник на Австралия, от където ще би трябвало да усили запасите си от желязо. Индексът измерващ цените на австралийските минни акции е покрай най-високото си равнище за всички времена.    Неотдавнашното топене на политическите връзки сред държавните управления на страните се чака да докара до обновяване на търговията и в други браншове като въглищата, до момента в който китайските туристи и студенти също евентуално ще се върнат.    Цената на петрола вид Брент ще бъде над 100 $ за барел тази година, частично поради Китай, съгласно ING Group NV.    BNP Paribas SA пък предвижда, че показателят MSCI Emerging Markets ще нарасне до 1,110 до края на годината – растеж от 9%.    „ Повторното отваряне на Китай ще докара до по този начин нужният ускорител на световния напредък ", споделя Фредерик Нойман, основен икономист за Азия в HSBC Holdings Plc. " Увеличаването на разноските на китайските семейства и вложенията ще помогне да достигнем дъното в международната търговия в миг, когато търсенето на запад се колебае. "

Фактори, разнообразни от Covid, могат да натежат върху възобновяване на Китай. Големият спад в цените на парцелите ще натежи на съживяването на потребителите. А държавните тласъци, най-малко към този момент, са релативно сдържани. Пред страната има и други огромни, структурни спънки - популацията стартира да понижава през 2022 година за първи път от шест десетилетия.   Когато обстановката с Covid се успокои задоволително, с цел да може Китай в действителност да се отвори още веднъж, евентуално към март, взривът, който ще последва, ще бъде разочароващ в съпоставяне със скока, усетен при по-богатите страни, когато те се отворих, споделя Фрея Биймиш, основен икономист в TS Lombard. Китайските вътрешни тласъци бледнеят, а запасът от спестявания в поддръжка на насъбраното търсене е доста по-малък, в сравнение с в по-развитите стопански системи, счита тя.   Съществува и въпросът за световната инфлация. Bloomberg Economics пресмята, че повторното отваряне ще тласне растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай през 2023 година до 5,1%, което би добавило към 0,9 процентни пункта към световната инфлация, спрямо това, което щеше да се случи, в случай че за “covid zero ” политиките бяха траяли. Той пресмята, че всеки процентен пункт ускорение на растежа на Китай прибавя 12% към цената на барел нефт.    Управителят на Корейската централна банка Рий Чанг-Йонг призна на 13 януари, че въпреки търсенето от Китай да може да усили износа на страната му, то също може да провокира инфлация.    Въпреки това за международната стопанска система, която се стреми към положителни вести, възобновяване на търсенето от страна на Китай ще бъде добре пристигнало. Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева споделя, че отводът на Пекин от “covid zero ” политиките е може би единственият най-съществен фактор за световния напредък през 2023 година и Китай ще има позитивен принос за растежа доникъде на годината.

Анализаторите на Barclays Plc чакат скок в туризма, отбелязвайки данни от Ctrip International Ltd., които демонстрират, че интернационалните резервации за празника на Лунната Нова година са скочили с 260% по отношение на година по-рано.    Те споделят, че стопански системи като Австралия, Англия и Съединени американски щати ще бъдат измежду бенефициентите. Преди Covid да затвори границите, Китай имаше недостиг от 260 милиарда $, 85% от който се дължи на изходящия туризъм, съгласно Barclays.   В същото време вътрешното възобновяване в Китай ще докара до по-силно търсене на вносни артикули. S&P Global предвижда растеж на търговията на дребно в Китай от 5,8% през 2023 година Гарсия Хереро от Natixis споделя: " Като се има поради слабият напредък за Съединени американски щати и Европа и рискът от криза и за двете ", предстоящият растеж от 5,5% на Брутният вътрешен продукт на Китай през 2023 година даже и да не е впечатляващ ще способства доста за световния напредък.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР