Когато главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет разговаря

...
Когато главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет разговаря
Коментари Харесай

Бъфет: Търсете работа, която бихте работили, ако нямахте нужда от пари

Когато основният изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет беседва със студенти, той им дава скъп съвет по отношение на тяхната кариера – стремете се към персонално задоволство, а освен към облага.

Това значи да се стремите към работа, която, в действителност, ви носи наслаждение, на работно място с надарени хора, на които се възхищавате, написа Бъфет в тазгодишното си писмо до акционерите на неговата компания.

Иначе казано, той поучава: Търсещите работа би трябвало да се насочат към сферата, “която биха избрали, в случай че нямаха потребност от пари.”

“Признавам, че икономическата действителност може да попречи на този тип търсене,” продължава Бъфет. “Дори и това да е по този начин, приканвам студентите в никакъв случай да не се отхвърлят, тъй като, когато намерят този вид работа, те към този момент няма да ‘работят.’”

91-годишният милиардер, който сега е петият най-богат човек в света с персонално положение, оценено от Forbes на 114.7 милиарда $, приказва от персонален опит. В писмото си Бъфет написа, че с неговия бизнес сътрудник Чарли Мънгър, вицепредседател на Berkshire, стартират почасова работа в магазина за хранителни артикули на дядо му при започване на 40-те години, където “получавали отегчителни задания и им се плащало малко.”

“Удовлетворението от работата продължаваше да не идва”, написа Бъфет, даже и когато почнали да продават скъпи бумаги. Това се трансформира, когато двамата “откриват това, което обожават да правят” в Berkshire, която Бъфет купува през 1965 година, принуждавайки остарялото управление да се отдръпна.

По това време Berkshire била изпитваща усложнения текстилна компания. Днес тя е капиталова и холдингова компания, която има или има дълготрайни вложения в компании, като Geico, Fruit of the Loom, American Express и Coca-Cola. Тя има пазарна капитализация от 708.61 милиарда $.

Богатството на Бъфет е обвързвано главно с финансовите триумфи на Berkshire в последните десетилетия, а в писмото си той отдава частично тези триумфи на това, че с Мънгър намират хора, с които им е прелестно да работят. “Ние наемаме порядъчни и надарени хора,” написа Бъфет. “Средното текучество на фрагменти в компанията може би е един човек годишно.”

Berkshire може би взема ранен старт в това отношение. Ниското текучество става все по-популярно като рецепта за изключително продуктивни и печеливши компании.

“С доста дребни изключения ние работим от доста десетилетия с хора, които харесваме и на които имаме доверие,” написа той. “Това носи наслада в живота.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР