Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство

...
Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство
Коментари Харесай

Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство в парламента

Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби цялостното си болшинство след балотажа на парламентарните избори в неделя.

Според цялостните дефинитивни резултати, оповестени от френското вътрешно министерство, алиансът „Заедно“ на Макрон е спечелил 245 места в 577-членната камара.

Франс прес пресмята, че това значи, че е надалеч от нужните 289 места за цялостно болшинство. Като втора френска политическа мощ се утвърждава Новото обединяване на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален общ брой, който става трета парламентарна мощ със лична група, ще има 89 места.

Загуба претърпяха няколко основни фигури от болшинството – досегашният ръководител на Националното заседание Ришар Феран и някогашният вътрешен министър Кристоф Кастанер.

Френският министър председател Елизабет Борн разгласи, че се заема още от през днешния ден със задачата да сформира „работно мнозинство“ в новоизбраното Национално заседание. Тя дефинира като рисково за Франция събитието, че никоя политическа групировка не си е осигурила болшинство на вчерашния избор.

„Ситуацията е невиждана. Никога до момента в Петата република не е имало такова систематизиране на силите в Националното заседание. Тази обстановка съставлява риск за нашата страна, поради провокациите във вътрешен и интернационален план“, сподели Борн.

Един от евентуалните съдружници на пропрезидентския блок в Народното събрание – партията „Републиканци“, към този момент разгласи, че ще работи като съпротива. Срещу президента Еманюел Макрон се изрекоха и водачите на крайната десница Марин льо Пен и на ляво-зеления блок Жан-Люк Меланшон.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР