Наскоро пенсиониран стратег на Google нападна бившия си работодател с

...
Наскоро пенсиониран стратег на Google нападна бившия си работодател с
Коментари Харесай

Бившият стратег на Гугъл Скот Дженсън: Основният им мотиватор за работа по ИИ е страхът и алчността

Наскоро пенсиониран пълководец на Гугъл атакува някогашния си шеф с пост в LinkedIn. В него той декларира, че компанията работи по AI стимулирана от лакомия и боязън, а не от откровен възторг по технологията.

" Казваха ни, че щом един план има AI в него, той ще бъде популярен ", напомня Скот Дженсън, някогашен UX пълководец на Гугъл.

Той се ядосва на методът по който се случвали нещата в колоса. Например, чатбота Gemini на Гугъл имал умишлени спънки да не може да програмира и а интерфейсът му не бил най-удобния за потребителите. Резултатът е, че съвсем всеки употребява ChatGPT, само че в Гугъл могат да се похвалят с " нещо свое ".

" Това късогледство НЕ е нещо, подбудено от потребителски потребности ", продължава бившият чиновник на Гугъл.

Междувременно корпоративният колос желае да интегрира AI в колкото се може повече свои артикули.

" Визията им е, че ще има AI помощник във вашия телефон, който ви заключва в тяхната екосистема толкоз мощно, че в никакъв случай няма да си тръгнете от нея ", продължи Дженсън. " Тази визия е основана на страха им, че не могат да си разрешат някой да ги изпревари ".

По подигравка на ориста нови имейли от федерално дело против Microsoft разкриват, че първичната инвестиция на компанията през 2019 година в OpenAI наподобява е била провокирана от опасения, че Гугъл ще ги изпреварва в конкуренцията с AI.

Дженсън означи, че " обстановката в Apple също не е по-различна ".

След като е бил в колоса за търсене от съвсем десетилетие, Дженсън напомня, че същото се е случило, когато търсачката се е пробвала да се конкурира с Фейсбук, като е основала Гугъл Plus - една от най-неуспешните обществени мрежи в историята.

" Не съм срещу софтуерния напредък ", написа Дженсън. " Има някаква стойност в тази нова технология. Просто не е добре стимулирана. "

Според него корпорациите вършат големи вложения без надълбоко схващане за изкуственият разсъдък, а главният им мотиватор е страхът и алчността.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР