КНДР и Южна Корея са провели тестови изстрелвания на балистични

...
КНДР и Южна Корея са провели тестови изстрелвания на балистични
Коментари Харесай

Напрежение в Японско море! Северна и Южна Корея изстреляха няколко балистични ракети

КНДР и Южна Корея са провели тестови изстрелвания на балистични ракети на шпации от няколко часа, което съгласно английския вестник The Times демонстрира ускорение на конкуренцията във въоръжаването, която обхвана полуострова и заплашва стабилността на Източна Азия, оповестява организация „ Фокус “.

Така в сряда Северна Корея изстреля две балистични ракети от източното си крайбрежие към Японско море. Това бе втори тест на Пхенян за интервал от три дни след изстрелването на крилати ракети през уикенда. Според Съвместния щаб на въоръжените сили на Южна Корея двете севернокорейски ракети са прелетели към 800 км на оптималната височина от 60 км, преди да паднат в Японско море.

Сеул и Вашингтон организират взаимен разбор, с цел да дефинират какъв вид са били снарядите. Южнокорейската осведомителна организация Yonhap, базирайки се на държавни източници, заяви, че евентуално става въпрос за усъвършенствана версия на балистичната ракета KN-23, локален вид на съветската „ Искандер “.

Предполага се, че това не са били проби на междуконтинентални балистични ракети, тъй че изстрелванията не нарушават съглашението, подписано през април 2018 година, което вкарва мораториум върху нуклеарните опити и изстрелванията на ракети с огромен обхват. Тестовете обаче провокираха паника в страни в обсега на снарядите, като Южна Корея и Япония.

„ Това е възмутително, тъй като заплашва мира и сигурността на Япония и района. Ние показваме мощния си митинг и наказание “, цитира The Times думите на японския министър председател Йошихиде Суги.

В същото време, единствено няколко часа след тестванията на Северна Корея, Южна Корея „ реализира собствен личен боен пробив “, удряйки цел с балистична ракета, изстреляна от подводница.

Военните на страната изстреляха балистична ракета от подводница Dosan Ahn Chang-ho с водоизместимост 3000 тона. Така Южна Корея стана осмата в света - и първата неядрена страна - овладяла тази военна технология.

Новата балистична ракета, изстреляна от подводница, известна като Hyunmoo 4-4, е вид на балистичната ракета Hyunmoo-2B, която е способна да удари територията на Северна Корея. Разполагането на тези ракети в подводници се чака идващото лято.

„ Днешното сполучливо изстрелване е е доста достижение, което кара нашите хора да се усещат по-сигурни и да се гордеят с нацията си “, сподели президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, който ръководеше теста.

Сеул също разгласи създаването на свръхзвукова крилата ракета и сполучлив тест на ракетния мотор за изстрелване на личен шпионски сателит. Както отбелязва The Times, създаването на лични високотехнологични оръжия от КНДР и Южна Корея „ прибавя непредсказуемост към така и така напрегнатата обстановка в района “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР