Кметът на шуменската община Никола Козлево Ешреф Реджеб, за когото

...
Кметът на шуменската община Никола Козлево Ешреф Реджеб, за когото
Коментари Харесай

СЛЕД 2 години битка: ВАС изрита скандален кмет, лежал в затвора за убийство

Кметът на шуменската община Никола Козлево Ешреф Реджеб, за който Narod.bg разкри, че е лежал в турски затвор за ликвидиране, е отговорен за спор на ползи и би трябвало да бъде отхвърлен от поста си с решение на Общинската изборна комисия.

Финалът на проблема, който се точи към този момент две години, е в ръцете на Върховния административен съд (ВАС). С решение от през вчерашния ден Върховен административен съд удостовери постановленията на първостепенната инстанция и отхвърли жалбите на Ешреф против наложените му наказания.

Конфликтът на ползи на козлевския кмет беше открит от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОМПИ) през 2021 година, само че от този момент Реджеб оспорваше по правосъден път актовете на комисията.

КПКОМПИ наложи на козлевския кмет санкции в общ размер на 10 000 лв. и постанови лишаване на сумата от 88 862.91 лв. поради спор на ползи.

Според решението на Антикорупционната комисия Реджеб е в спор на ползи, защото е изразходвал бюджетни средства по контракти за доставка на храни за детски градини и обществени действия, а стоките са били купувани от компании на сина и свата му.

Кметът на Никола Козлево е подписал общо 110 разходни ордера от 2018 г до 2021 година, с които е изплащал бюджетни средства на компанията на двамата му синове „ Ешрефоглу “ ООД. Освен това Реджеб персонално е подписал заплащания за над 43 000 лева в интерес на локалния футболен клуб, в който единият му наследник е член на управителния съвет.

С решение от 2022 година Административният съд в Шумен постанови, че във връзка с Реджеб е налице спор на ползи за това, че сред 2018 година и 2021 година като кмет на община Никола Козлево персонално е подписал 8 преводни нареждания в интерес на Сдружение „ Футболен клуб – Община Никола Козлево “, в което член на Управителния съвет на сдружението е синът на кмета.

Съдебният състав е удостоверил наложената на Реджеб санкция от КПКОНПИ в размер на 5000 лв. и постановеното лишаване в интерес на страната на сумата от 43 170 лева, представляваща получената материална полза.

С решението си съдът постанови, че на лишаване в интерес на Община Никола Козлево предстои и сума в размер на 1027.20 лв., представляваща възнагражденията на Реджеб за дните, в които е бил сбъднат спорът на ползи.

Освен това съдът установи спор на ползи и за това, че Реджеб е подписал разходни касови ордери по издадени фактури от „ Ешрефоглу “ ООД и по този метод в нарушаване на закона е разходвал бюджетни средства в интерес на комерсиалното сдружение, в което съдружници са неговите синове и свързани с него лица. Поради това съдът е показал, че на Реджеб вярно е наложена регламентираната в закона санкция в размер на 5000 лв. и че закономерно е разпоредено лишаване в интерес на Община Никола Козлево на сумата от 16 138.17 лева от хонорари.

Реклама

Съдът установи, че на лишаване предстои и осъществената материална полза, възлизаща на 27 802.83 лева по фактурите на „ Ешрефоглу “ ООД.

Реджеб оспори решенията на Административния съд пред Върховен административен съд, само че през вчерашния ден Върховният административен съд удостовери и двете решения на първата инстанция. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. Сега, откакто дефинитивно е приет за отговорен в спор на ползи, козлевският кмет към този момент не може да заема изборна служба.

Кметът с депутатска заплата

Междувременно Ешреф Реджеб, кмет на една от най-малките и изостанали общини в Шуменско, си дефинира съвсем депутатска заплата от 2022 година, без да показва други претекстове за впечатляващите си приходи, с изключение на министерското разпореждане за възнагражденията в бюджетната сфера.

Напук на настоящите кавги, през септември 2022 година Ешреф Реджеб си дефинира съществена заплата от 4390 лева, освен това със задна дата, в действие от 1 юли 2022 година По същото време депутатите от 47-ото Народно заседание вземаха 4 858 лева

Община Никола Козлево е предпоследна по величина в Шуменска област и има единствено 6 244 поданици по данни на Национален статистически институт от 2021 година Общината е напълно селска, обгръща 11 обитаеми места, половината от които имат под или към 300 души население.

Убийството

Преди време в медиите се прокрадна информация, че Ешреф е бил съден в Турция за осъществено в съучастничество ликвидиране през 1995 година. Лежал е в място за отнемане от независимост в турската страна, а през 1999 година е бил амнистиран.

През 1995 година при сдърпване в заведение в кв. „ Гюнешли “ в Истанбул, община Багжилар, Република Турция, в съучастничество сред Ешреф Ешрефоглу Вели и Нури Кьосеоглу е било осъществено убийството с ловна пушка на един човек и тежко е бил ранен различен.

В документите, която е извадена от кориците на делото под номер 290 от 1997 година по разказа на Районен съд – Бакъркьой, излиза наяве, че наказаното лице Ешреф Ешрефоглу Вели е роден на 26.10.1955 година. На безусловно същата дата е роден и Ешреф Реджеб Вели.

Неговата компания е „ Ешрефоглу “ ЕООД, а скандалното превръщане на някогашен супермаркет в Шумен в николакозлевския „ мол “ „ Ешрефоглу “ бе обект на журналистическо следствие на Васил Иванов, излъчено по Нова.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР