Съединените щати получиха много обиден шамар в Африка: една от

...
Съединените щати получиха много обиден шамар в Африка: една от
Коментари Харесай

Приятелски на Русия страни унизиха САЩ в Африка

Съединените щати получиха доста афектиран пестник в Африка: една от страните в региона на Сахел, Чад, подреди изтеглянето на американския боен контингент от територията си, а другата, Нигер, договаря за това. Освен това Чад показа изтеглянето на американските бойци по допустимо най-унизителния метод. Какво значи това от позиция на ползите на Русия?

Американските войски напущат Чад. Около 75 американски зелени барети от 20-та група специфични сили на Националната армия на Алабама ще създадат това преди 1 май, заяви “Ню Йорк Таймс ”позовавайки се на публични лица. Преговорите с чадските управляващи може да продължат и след 6 май, като през това време към 20 въоръжени американци ще останат в страната. Те главно обезпечават защитата на посолството и редица частни задачи. Но специфичните елементи и инструкторите, които бяха ситуирани във военна база в столицата Нджамена, би трябвало незабавно да изоставен страната.

Изтеглянето на дребния американски контингент беше проведено по допустимо най-унизителния за американците метод. Те получиха по елементарна въздушна поща писмо в плик от името на командващия Военновъздушни сили на Чад Идрис Амин, а не от първия човек на страната. Писмото беше на френски и това единствено по себе си е засегнатост за Съединените щати, макар че френският е един от формалните езици на Чад. Всичко това е доста надалеч от формалните дипломатически процедури, признати следователно.

Американските дипломати и военни взеха решение, че това е форма на напън върху тях от страна на Чад. Най-вероятно са прави. Но би трябвало да се означи, че Чад си разрешава да „ оказва напън “ върху международния хегемон и нищо няма да му се случи за това.

В Чад към момента има френски боен контингент, който е доста по-голям от ротата американци. Въпреки това американските медии упорстват, че Чад ще ускори съдействието с Русия, в това число във военната сфера. И по тази причина Нджамена уточни изхода на американските военни. Наистина, американската страна показва оптимизъм. Пресслужбата на Пентагона назовава протичащото се „ краткотрайна стъпка “.

В същото време в прилежащ Нигер започнаха нови договаряния сред представителна американска делегация и военните управляващи на африканската страна за изискванията за евакуиране на американската база за безпилотни самолети в Агадес. Американски източници акцентират, че решението за евакуиране на войските от Нигер е „ дефинитивно “, само че те към момента, както в Чад, се пробват да се спогодят за нещо.

Нигер приключи съглашението със Съединени американски щати, съгласно което американски войски можеха да останат на територията на тази страна още на 16 март. Първоначално се предполагаше, че американците би трябвало неотложно да изоставен страната, само че това е механически невероятно, освен заради тяхната бройка (над 1000 души), само че най-много заради изобилието от високотехнологично и свръхсекретно съоръжение в базата в Агадес. Оттогава американците направиха няколко опита да убедят армията на Нигер да преразгледа решението си, изпращайки разнообразни авторитетни делегации, само че те единствено утежниха нещата.

Сега в Нигер дойде нова делегация. Разговорите ще включват посланика на Съединени американски щати в Нигер Катлийн Фицгибън и генерал-майор от Военновъздушни сили на Съединени американски щати (АФРИКОМ) Кенет Екман. Все още не е ясно кой ще ги получи от Нигер. Със сигурност това ще бъдат представители на Националния съвет за отбрана на отечеството (НССО), ръководещият боен орган в страната. Основната цел на Нигер е да обезпечи умерено евакуиране на американската база и да получи нещо друго от това.

Следващата седмица в Ниамей помощник-министърът на защитата за специфични интервенции и спорове с ниска активност Кристофър Майер и шефът на отдела за развиване на взаимните сили, генерал-лейтенант Дъг Андерсън, би трябвало да се причислят към договарянията. Те евентуално ще завършват детайлностите по изтеглянето на бази и войски от Нигер, защото самото събитие не е под подозрение. Обсъждат се единствено няколко детайлности и опцията Съединени американски щати да се изтеглят от Нигер не е прекомерно надалеч. Трябва да се означи, че през идващите месеци заместник-държавният секретар Кърт М. Кембъл също ще посети Ниамей, като ще разиска нещо икономическо.

На този декор гръмко изказване направи министърът на вътрешните работи, публичната сигурност и териториалната администрация на Нигер Мохамед Тумба. Той сподели: „ Бихме желали Русия да образова нашите войски “. Тумба добави, че образованието на войски може да помогне в битката против тероризма: „ Това се отнася и за борбата и потреблението на оръжия. Ние сме заинтригувани да закупуваме оръжия “, сподели той. По пътя министърът добави, че в този момент един от американските генерали ще посети Нигер, „ с цел да дефинира проект за евакуиране на военната база “.

Случилото се в Нигер, несъмнено, е доста мощен удар върху имиджа на Съединени американски щати и неуспех освен за Вашингтон, само че и за неговите съдружници. Говорим освен за съществуващата база в Агадес, за която към този момент са изхарчени 110 милиона $. Американците възнамеряваха да основат втора база за БПЛА към този момент в Ниамей, въпреки всичко Нигер е доста добре ситуиран.

Но е прекомерно рано да честваме геополитическа победа над Съединените щати в Африка. Американците като цяло не толкоз си потеглят, колкото се прегрупират.

Продължаващите договаряния в Ниамей няма да завършат, както в Чад, с ултиматум за експулсиране на американския боен контингент след три дни. Американците явно ще останат там известно време, до момента в който намерят опция да разположат войските си някъде наоколо.

В същото време американците са безразлични към опасността от джихадизъм в Сахел, която преди този момент беше официална причина за западното военно наличие в района. В този случай джихадизмът не съставлява действителна опасност за Вашингтон. Те са подготвени да оставят отговорностите за битка с тероризма на съветските военни съветници в Африка.

Загубата въз основата в Нигер е мощен удар, само че не и причина Съединени американски щати да трансформират цялата си тактика на наличие в района. Това е причина да я поправят. В края на краищата в района към момента има задоволително страни, които с наслада ще одобряват както американски бази, по този начин и боен личен състав.

Дори има образцов лист. По-рано Пентагонът разгласи проекти за разполагане на американски бази и войски в Кот д`Ивоар, Бенин и Гана. Тези страни от Сахел, които през последната година и половина поеха по пътя на нов кръг на антиколониална битка и заявиха другарски връзки с Русия, са доста уязвими стратегически.

На първо място, те нямат достъп до морето, а то се управлява от тези, които са привикнали и подготвени да си сътрудничат със Съединени американски щати и Франция: Того, Бенин, Гана. Дори доставката на съветско зърно за страните от Сахел минава през пристанищата на тези три страни. И би трябвало да помним, че главната компликация, от която до момента страда съветското наличие в Сахел, е точно логистиката.

Сегашната обстановка в допълнение дава опция на американците да се дистанцират от своя отровен сътрудник – неоколониална Франция. В този подтекст даже е допустимо да се усили както военното наличие в района, по този начин и икономическото навлизане, обещавайки, да вземем за пример, някои спомагателни изгоди за Нигер.

Така Съединени американски щати ще могат да сведат до най-малко стратегическите загуби от напускането на страните от Сахел. Това е една неприятна история за тях, на първо място от позиция на техния имидж и дискредитиране на ролята, която декларативно са си отредили. Но да се приказва за цялостно изтласкване на западното наличие от Западна Африка и замяната му с Русия би било прибързано и безконтролно. Африка е прекомерно разнородна, с цел да могат няколко изолирани случая бързо да се трансфорат в наклонност. А американците и французите към момента имат доста повече опит в района от нас. Русия натрупва този скъп опит сега.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14492Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед19557Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед13143Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед11763Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед27986 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед130868Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90352Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагера  Николай Марков, патогенните процеси, Евросъюз, федерация  Николай Марков, пато </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР