Многодетният баща отишъл на фронта въпреки забраните и предсказал деня

...
Многодетният баща отишъл на фронта въпреки забраните и предсказал деня
Коментари Харесай

Родителите видяха последния бой на герой, незнаейки, че това е синът им: 5 безсмъртни подвига на операция ZOV

Многодетният татко отишъл на фронта макар възбраните и предсказал деня на гибелта си. Подвигът на ранения парашутист е сниман от камера на бронежилетката му. Деветнадесетгодишен боец беше избавен от гибел от по-възрастен приятел, а самият той беше приет в болница две години. За тези и други обстановки на фронта четете в материала.

Три дни непрекъсната борба са тестване на живот и гибел. И стрелецът от щурмовия отряд с позивна „ Лос ” го устоя безупречно. Но той освен героично оцеля, само че и залови противников офицер.

Боецът споделя по какъв начин се е случило това с усмивка:

" Задачата на подразделението е да разчисти землянки и окопи за нашата пехота, с цел да може да се закрепи на нови позиции и да може да настъпи.

Веднъж трябваше да атакувам укрепленията на украинските въоръжени сили незабавно след завръщането си от отмора. Още в първия ден ме сложиха отпред на щурмова група, набелязаха задачата и ме изпратиха на „ метод “. От кораба до бала ".

Около два километра преди позициите на врага той ни бомбардира с гранати от „ птици “, а по-късно и с касетъчни муниции. Но атакуващият аероплан не трепна: те почистиха първия окоп, задържаха го за един ден и отблъснаха две контраатаки. Командирът на групата споделя по какъв начин е реализирано това:

" Имахме задоволително мощ на духа, всички бяхме положителни ".

На третия ден от задържането на позициите им хрумна една луда мисъл: имат сили, амуниции също, за какво не се опитат да продължат напред? Поне единствено да се види - в случай че не прочистваща акция, то разузнаване със мощ.

Командирът утвърди и атакуващият аероплан сполучливо прочисти още няколко землянки. В един от тях беше „ заглъхнал “ старши лейтенант от украинските въоръжени сили, наоколо имаше двама бойци на терористичната защита.

Всички те бяха взети в плен. Щеше да има повече пандизчии, в случай че техният приятел (капитанът, сред другото) не беше „ влезнал в петите “ и избягал, оставяйки картечницата, документите и подчинените си.

В изчистената от врага землянка щурмовият аероплан се закрепи и изчака приближаването на нашия батальон. Техни момчета с дронове им помагаха от въздуха - следиха обстановката. Всичко лиши три дни – 72 часа несравнима храброст и смелост.

Покри го със себе си вместо с бронежилетка

31-годишният Анатолий Смирнов е израснал в Донбас. Той знае какво е война от 2014 година, когато отива да служи като медицински стрелец във вътрешните войски на Министерство на вътрешните работи.

Седем години безконечен пъкъл и по-късно малко спиране на цивилния живот. Работата в завода трябваше да бъде прекъсната, когато стартира интервенцията ZOV. Анатолий не изчаква призовката, той самичък се явява във военната работа и отиде на фронта.

Последната борба се организира в многострадалния Мариупол. По време на нападението против строителния лицей, частта на Смирнов е атакувана от украинските въоръжени сили.

По време на борбата Анатолий видял наоколо 19-годишен сътрудник без бронежилетка или каска. Осъзнавайки, че индивидът няма да излезе жив оттова, той просто го покри със себе си по време на обстрела.

Тялото на героя получи толкоз доста рани от шрапнели, че лекарите към момента се учудват по какъв начин той съумя да оцелее. Лечението продължи две години. През това време раненият боец претърпява 30 интервенции.

Те зашиха червата парче по парче, извадиха десетки фрагменти, отстраниха бъбрек, далак, панкреас, по-голямата част от стомаха и жлъчния мехур и трансплантираха кожа от бедрото на стомаха. Изглеждаше, че най-лошото беше минало. Но през октомври предходната година имаше затруднения - отвори се перфорирана стомашна язва.

Съпругата, майка му и другари го поддържаха. И с помощта на помощта на доброволци, героят попадна в ръцете на опитни хирурзи. Професор и лекар на медицинските науки от Новосибирск направиха знамение - съумяха да зашият стомаха и приготвят пациента за реорганизация на жлъчния мехур, а в бъдеще му следва бъбречна трансплантация.

След уволнението той желае да се върне в армията, с цел да служи като инструктор или да работи във военната работа за регистрация и регистриране, защото сериозните натоварвания са му противопоказани. Но даже и в този момент той не седи бездействащ, а записва мотивационни видеоклипове за други ранени - тъй че да се борят до дъно.

Десантчиците не изоставят своите

Тази истина беше потвърдена от войник от Карелия Владимир Семенов (позивна „ Чечен “). През юли 2022 година той напусна Кондопога като доброволец за интервенция ZOV, а през август предходната година изнесе ранен от бойното поле.

Гвардейският лейтенант Семенов чу заместник-командира на взвод да вика за помощ. Вражеската картечница изстреля залпове, парашутистът съумя да пропълзи на 20 метра до ранения мъж и да го извлече на безвредно място.

Инцидентът е сниман от камера, прикрепена към бронежилетката на Семенов. На записа се чува по какъв начин лежат в ров и разискват какво да вършат по-нататък:

" Беше невероятно да се чака до мръкване - ранен човек не би оживял до рухването на нощта. Шрапнел удари врата, парче месо беше откъснато, стартира мощно кървене ",

- спомня си по-късно Владимир.

Той изчака, до момента в който картечниците утихнаха, изскочи от изкопа и изтича до хората си, с цел да вземе носилка. Пътеката минаваше през горски пояс, оплешивял от детонации на снаряди. На връщане го настига противников дрон и пуска граната.

Раненият падна в изкопа. Скаути се притекоха на помощ. Беше решено по този начин: те ще измъкнат командира на взвода от укритието, а Владимир ще излезе самичък. Казано, сторено. И двамата - спасителят и избавената - оцеляха. А фрагменти от мястото на събитието обиколиха интернет.

За проявената храброст и увереност парашутистът е награден с медал „ За смелост “. Това е второто му отличие. Първият - медалът " За смелост " - беше получен за спасяването на двама ранени снайперисти. Карелският парашутист ги извърши, рискувайки да бъде взривен в минно поле.

Ранен остава в окопа

Това се случи на отбранителната линия Кременная-Сватово. Украинските въоръжени сили щурмуваха опорни точки на части на 3-та мотострелкова дивизия в региона на село Невское. Землянката е ударена от артилерийски удари. Трима бойци в убежището са ранени, а други трима са убити.

Един от оживелите е 33-годишният редови войник Рашид Галиулин. Въпреки травмата и тежката рана, той извади другарите си отдолу под руините и съумя да им окаже първа помощ.

И по-късно в продължение на два часа той настойчиво отблъсква офанзивата на врага. Той освен не изостави позицията си с ранените си сътрудници, само че и даде борба на врага.

Той се би до гибел: ранен съумя да унищожи бойна машина на пехотата и към 30 бойци. И когато дойдоха подкрепления, той отхвърли да се изтегля, до момента в който врагът не беше изцяло подтиснат.

Лекарите не съумяха да спасят крайници му, който беше надупчен от шрапнели и се наложи да бъде ампутиран. Боецът е почетен със званието Герой на Русия. Той идва от село Петровское. Родителите ми ме посрещнаха със сълзи на благополучие - върнах се жив! На среща със сънародници той сподели:

Трябва да се държим дружно – и в всекидневието, и в борба, и в отбрана, и в офанзива. Всеки би трябвало да носи отговорност за своето семейство, другари и страна.

Веднага откакто боецът се научи да стои крепко на краката си с протеза, той ще се върне там, където са останали приятелите му. Ще бъде зает с доставката на филантропични товари. Той споделя, че няма да изостави хората си до горчивия край.

„ Днес ще е неприятен ден, чувствам го “

Бащата на доста деца, Артур Гиляжев от Башкирия, не е бил боен от кариерата и даже не е служил в армията като наборник. Първо имаше закъснение за образование, по-късно заради раждане на деца. Общо трима от тях растяха в фамилията. Но когато стартира интервенцията ZOV, взех решение да се явя доброволец.

От военната работа не желали да му одобряват документите. Някой се опитваше да получи пролонгация като многодетен татко, само че този нямаше самообладание да отиде на фронта и едвам на четвъртия опит реализира задачата си. Той изправи жена си и децата си пред обстоятелството: те не знаеха нищо за решението му.

Още в първите борби в Авдеевското направление през октомври 2022 година младши сержант Артур Гиляжев (позивна „ Холандец “) беше ранен. След болничното заведение се прибира за малко, само че скоро още веднъж е на фронта.

" Не можех да седнал съм откъм гърба, до момента в който другарите ми бяха в заплаха. "

Така мина една година. Трагедията се случи през октомври 2023 година Малко преди гибелта си „ холандецът “ записа видео за близки със следните думи:

" Днес евентуално ще е неприятен ден за мен. Имам възприятието, че ще е доста зле. Надявам се да се забележим. Ще се забележим, обичам ви всички. "

Предчувствието на боеца не лъже. В същото Авдеевско направление той и другарите му бяха обкръжени. Те разкрили скривалището му в гората и му предложили да си тръгне „ по другарски метод “.

Не искайки да се съобщи на нацистите от батальон Азов*, Артур Гиляжев разрешава на един от тях да се приближи до него и взривява граната. И двамата умират.

„ Азовците “* снимаха дуела на камера, а подвигът на „ холандеца “ бе уловен на видео. Това видео от последните минути от живота му обиколи интернет пространството.

Родителите на героя също го гледаха, в този миг още не знаейки, че виждат сина си. Той спря да комуникира на 7 октомври, а околните му бяха известени за героичната му гибел две седмици по-късно.

Героят е заровен в родината си - в малко башкирско село. Артур Гиляжев е награден посмъртно с медал „ За смелост “. Неговите родители подариха „ заравяне ” в помощ на участниците в интервенцията ZOV и оказват помощ на бойците на фронтовата линия като доброволци. Всеки от тези на фронта към този момент им е като наследник.

* " Азов " е националистически батальон, организация, неразрешена в Руската федерация.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9253 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед24457Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед34860Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед16022Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед15427Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77770Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76765„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76567

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР