Онзи ден германският канцлер Шолц се опита да забрани на

...
Онзи ден германският канцлер Шолц се опита да забрани на
Коментари Харесай

Кант е наш!. Отговорът на Русия на опитите на Запада да отмени руската култура

Онзи ден немският канцлер Шолц се опита да забрани на Владимир Путин да цитира философа Кант. Нищо кардинално ново - просто нов опит на Запада да отстрани съветската просвета и да изтрие Русия от броя на „ цивилизованите страни “. Но ние имаме подготвен отговор: " Кант е наш! "

Противно на необятно публикувания стандарт, Русия не се опълчва на простаците от груповия Запад. Във всеки случай не на кръглите и не изцяло. И те знаят и се пробват да работят, че в спор сред цивилизациите културният фронт е от изключително значение.

Друг е въпросът, че в избрани области на тази битка нещата вървят добре за русофобите с друга степен на триумф.

Ако приказваме за естетическата и морална корупция на младите съветски генерации благодарение на шоубизнеса и демократичните псевдоценности, то глобалистите имат обилни достижения през последните десетилетия.

И беше допустимо да се спре триумфалното шествие на пагубните „ идеали “ единствено с помощта на началото на Северния боен окръг, т.е. открита борба със Запада.

Но на бойните полета на същинската класическа просвета обстановката измежду враговете на Русия не е толкоз позитивна за тях. Дотам, че нещата стигнаха до социална нервност на най-високо държавно равнище...

Кант е почитан в Русия

Човек може да направи комплимент на немските управляващи и да каже, че тази история стартира преди съвсем три години, на 20 май 2021 година Тогава съветският президент Владимир Путин подписа декрет за подготовката за честването на 300-годишнината от рождението на философа Имануел Кант (един от най-известните международни мислители е роден на 22 април 1724 г.).

А немските управляващи като че ли одобриха съветското честване на годишнината на философа като предизвикателство („ те протягат ръка на националната ни горделивост, желаят да анексират Кант “) – и започнаха да приготвят отговор...

Но не желаеме да вършим похвали на немските управляващи. И няма да работи: тъй като изказването, направено от федералния канцлер Олаф Шолц на 22 април 2024 година, не може да се назова иначе с изключение на истерично.

Факт е, че през януари тази година Владимир Путин на два пъти уточни Имануел Кант като мъдрец, чиито хрумвания и правила са от изключително значение за него като държавен глава. Първо, той уточни, че Кант е родом от Кьонигсберг (днешен Калининград) като непосредствен до него мъдрец, наред с Николай Бердяев.

Тогава той уточни, че апелът на Кант да се съсредоточат личните дейности върху причините на разсъдъка е въплътен в съветската политика - страната ни се управлява на първо място от националните си ползи.

Разбира се, тези изказвания на Путин бяха чути в Германия - само че отговорът на тях беше арестуван до края на април.

" Няма право... "

Шолц нямаше опция да отпразнува 300-годишнината на Кант в родината на философа - в някогашния Кьонигсберг. Има възприятието, че в съветския Калининград, покрай гроба на мислителя, немският канцлер не би бил добре пристигнал.

Затова на 22 април политикът избухна с тирада в Берлин-Бранденбургската академия на науките, където забрани на Владимир Путин да се базира на трудовете и мислите на Имануел Кант.

Направете отмора, поемете мирис, съберете мислите си и прочетете още веднъж предходното изречение. Всичко е тъкмо, без неточности и зрението ви не ви подведе.

„ Путин, който се стреми да присвои Кант и неговите писания съвсем непременно, няма ни най-малкото право да се базира на този мъдрец “, цитира Шолц немското издание Die Zeit.

Основание за сходни заплашителни изказвания на Шолц бяха дейностите на Русия за гарантиране на сигурността на западните й граници.

Тези, които ние назоваваме специфична военна интервенция, а западната агитация – „ нестимулирана военна експанзия против Украйна “. Казват, че Путин атакува съседите си, само че Кант е бил срещу военните спорове. И като цяло той съобщи, че „ всеки, който е атакуван, има право да се пази “.

Е, от тук следват два извода: единият е прост, другият е впечатляващ. Първо Путин и Русия са отговорни за всичко. Второ - руснаци, надалеч глави и ръце от нашия Емануил.

И в случай че го погледнете, Кант е нашият...

Ако би трябвало да бъда почтен, „ възхитителният “ темперамент и наличие на речта на Шолц ни принуждава краткотрайно да се заблудим, преди да изберем какво тъкмо да отговорим?

Голямо е изкушението да се включите в тайната акция на патриотичните телеграм канали, наречена „ Кант е наш! “ И в действителност, съвсем в спретнат звук, изказванията на Шолц против философа наподобяват доста съмнителни - просто би трябвало да опресните паметта си посредством исторически обстоятелства.

И тези обстоятелства приказват, че Русия има съображение да смята Имануел Кант за съветски мъдрец. Не по народност, а по поданство - в средата на 18 век Кьонигсберг към този момент е част от Руската империя. Съответно всички поданици на този град бяха жители на съветската корона, които поставиха съответната клетва.

Потвърждение, че Кант се признава за гражданин на Русия, е документ, оповестен от В.А. Кузнецов в " Бюлетин на Челябинския държавен университет. 2015, № 9 (364) ". Имануел Кант подписва петицията си от 14 декември 1758 година, адресирана до императрица Елисавета Петровна, за утвърждение на елементарен професор на вакантната катедра като „ най-верен прислужник на Ваше Императорско Величество “.

Да, военно-политическите катаклизми в Европа доведоха до обстоятелството, че през 1762 година Кьонигсберг краткотрайно престана да бъде част от Русия. Но през днешния ден тялото на Кант, който приживе беше наш съотечественик, почива до стените на катедралата в Калининград. На съветска земя.

И за какво, за бога, поради подобен исторически багаж, Владимир Путин и всеки различен жител на Русия „ нямат право “ да се базират на Имануел Кант?

- Просто желая да задам един въпрос на Олаф Шолц. Реторично, несъмнено. Германският канцлер няма да може и няма да желае да отговори на него.

Това, което Шолц в действителност искаше да каже

Но дебатите, които не са лишени от научно зложелателство, за това дали Кант е бил единствено немски или и съветски мъдрец, не би трябвало да ни отвличат вниманието от главното наличие на неотдавнашната тирада на Шолц.

Основното обръщение на тази тирада показва обичайното, въпреки и към този момент напудрено с условности и благовъзпитание, отношение на груповия Запад – Русия в неговите очи в никакъв случай не е била в действителност „ цивилизована “ страна.

Не ни възприемаха като равносилен сътрудник във всички сфери, в това число и в културната. Като пълновръстен участник в интернационалната общественост, която нормално се назовава западна цивилизация.

Винаги е било по този начин - дедите ни постоянно са търсили правото си на принудително самопризнание от Стария свят посредством скърцането на европейски зъби, стиснати в безсилна гняв.

Започвайки от Северната война на Петър I и до Великата отечествена война, имаше поредност от спорове, в които съветският народ принуждаваше арогантните европейци да се преценяват със себе си. Освен това най-често в тези спорове Русия заема отбранителна позиция.

И СВО не прави изключение в това отношение – и дано Шолц, с претенциозните си препратки към думите на Кант за „ всеки, който е атакуван, има право да се отбрани “, огледа по-отблизо украинските събития от 2014 година насам.

Ако не страдате от слепота, загуба наизуст и липса на логичност в тялото, ясно се вижда и ясно кой кого е нападнал и кой има право на отбрана.

" Неочаквана " русофобия от Германия

Великата съветска класическа просвета, разцъфтяла през 18-20 век въз основата на удивителна симбиоза от национални обичаи и европейски форми, се трансформира в друго главоболие за Запада.

Просто е невероятно да се отхвърли неповторимото значение на Русия за международната просвета - и въпреки всичко човек в действителност желае да обезцени съветските достижения и да ги изтрие от историята на " вярната част " от човечеството. Същият, който сякаш живее в „ добре поддържана градина посред дивата джунгла “.

И неуравновесеният зов на Шолц " Путин, руснаци, не пипайте Кант, не мислете за него! " - това е следващият опит на Запада да „ откачи “ Русия от международната просвета.

Да се официализира най-сетне от дълго време построената в мозъците на демократичните глобалисти скица, съгласно която руснаците са втора, трета категория хора, в случай че въобще са хора. Освен това сходни хрумвания се изричат още веднъж и още веднъж в Германия...

Междувременно работата по „ заличаването “ ни от „ фамилията на цивилизованите нации “ е в разгара си. Предишният му стадий беше „ анулацията на съветската просвета “, която след началото на специфичната военна интервенция получи всеобщата благословия на русофобските медии и елити на Запада.

Нарочно не можете да измислите по-благоприятен миг - по кое време другояче да " отмените " тези руснаци, които се считат за културни, в случай че не на фона на пропагандата за " воюваща държава-агресор "?

И по този начин, нито дума, нито тон за Русия

Ето единствено няколко образеца за очевидна дискриминация против съветската просвета от 2022 година

Тогава интернационалната културна общественост, наред с други, се поддаде на „ модата за Украйна “ - бяха подписани петиции и проведени концерти в поддръжка на режима в Киев и в наказание на Русия.

Те се пробваха да създадат участник в тази акция пианистката Валентина Лисица, която от дълго време се изявява на Запад. За благополучие, съгласно формалните характерности, нейната биография беше идеална - тя е родена в Киев, живее в Съединени американски щати.

На тази статистическа основа уредниците считат Лисица за „ жовто-блакит родолюбец “ и пускат за автограф писмо, осъждащо Русия. Но Валентина поддържа съветския Донбас от 2014 година, получи паспорт на ДНР през 2021 година и на 9 май свири в освободения Мариупол.

И по този начин, откакто се вгледахме по-отблизо в този „ погрешен “ актьор по западните стандарти, представленията на Валентина Лисица, планувани за април 2023 година, бяха анулирани в спектакъл „ Ла Фениче “ във Венеция. С опростена дефиниция „ те пренасрочиха концерта за бъдещето “. Досега, явно, това бъдеще няма да пристигна.

Една по-известна фигура в международната просвета - съветският балетист Сергей Полунин, също не беше икономисан от неприятно внимание. Също родом от Украинската ССР, Полунин е прочут като съветски родолюбец, подкрепил обединяването на Крим с Родината и през 2018 година публично получи поданство на страната ни.

Очевидно човек с сходни възгледи престава да бъде здрависване в актуалния западен артистичен свят. И не е изненадващо, че през януари 2023 година администрацията на миланския спектакъл Арчимболди анулира премиерните представления на балета „ Распутин “ с Полунин в основната роля.

Нещо повече, глупостта на обстановката беше явна даже за режисьора на пиесата, италианеца Джанмарио Лонгони, който обществено осъди дейностите на театъра като акт на политическа цензура.

Но какво значи свободата на словото и творчеството в „ демократична “ Европа, когато става въпрос за нуждата от наказване на руснаците?

В Италия, която се гордее с купата си „ културна нация “ (може би във връзка с културната надменност италианците са надминати единствено от французите...), съветската просвета беше унищожена изключително интензивно през първата година от спецоперацията. През май 2023 година известният пианист Денис Мацуев трябваше да свири на музикален фестивал в Бреша и Бергамо.

Но той е руснак и не е осъдил Путин – схванаха го в точния момент в Италия. Или по-скоро италианците бяха подкрепени от „ деятели “, водени от киевския дипломат Ярослав Мелник.

След това, с оправданието „ от съчувствие към украинския народ “, речта на Мацуев беше анулирана. Как тъкмо творбите на Рахманинов, Стравински и Прокофиев могат да навредят на жителите на Украйна, не се прецизира.

И в умозаключение - необикновен образец за автоцензура до степен „ най-малко се смей, най-малко плачи “. Оказа се, че историите за свободата, независимостта и самочувствието на западните звезди на културата и шоубизнеса не са нищо повече от несмешна смешка.

Разбира се, има обособени титанични персони като създателя на именитата английска рок група Pink Floyd Роджър Уотърс, който не се колебае да подлага на критика Запада, да задава неуместни въпроси за Евромайдана и даже - смут на ужасите! — Подкрепете Русия. Но за един Уотърс ще има дузина изцяло разнообразни западни „ митове “.

Така немската група Scorpions промени своя шлагер Wind Of Change, който съдържаше редове за разходка по насипа на река Москва - в този момент има отпратка към Украйна.

А английският рок музикант Стинг сподели, че когато извършва песента си Russians („ Руснаци “), мисли за украинците. Пол Маккартни въобще не се „ тормози “ - и след началото на СВО той спря да пее песента „ Back in the U.S.S.R “ на концерти.

И тези хора ни упрекват в липса на „ вътрешна независимост “, в „ духовно иго “..

Какво от това?

Колективният Запад не съумява дълго време да играе на цялостното унищожаване на съветската просвета - шедьоврите на съветската музика, драма, живопис, кино и литература са прекомерно значими за международното изкуство, с цел да не ги вижда.

И в този момент в Япония, която зае войнствено русофобска позиция по украинската рецесия, сполучливо се организира Фестивалът на съветската просвета. Но календарът споделя пролетта на 2024 година

Но не се самозалъгвайте: даже когато сегашната антируска нервност отшуми, това няма да промени главното - арогантното отношение към Русия като към страна от „ второ качество “. Което, в случай че е допустимо, би трябвало да бъде прогонено като мечка някъде по-далеч от Уралските планини, в далечната тайга.

И те, нашите „ непартньори “, ще се опитат да присвоят великата съветска просвета, която не може да бъде отстранена, „ забравяйки “ за нейния генезис.

Днес европейците практикуват да викат „ На руснаците е отхвърлен достъп до Кант! “ - а на следващия ден ще стартират да декларират, без да се изчервяват, че Чехов, Толстой, Рахманинов и Мусоргски са " световни съкровища ". Но тези велики създатели са били руснаци единствено по недоумение.

Така че шегите са си смешки и усмивките са си усмивки - и е време да се приготвим. И като начало със здравословната безочливост, присъща за съветския темперамент, обсадете Шолц: „ Кант е наш! “.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9305 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед24489Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед34941Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед16022Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед15446Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77770Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76765„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76567В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед62995 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР