Кметът на Анкара Мансур Яваш е най-одобряваният политик в Турция,

...
Кметът на Анкара Мансур Яваш е най-одобряваният политик в Турция,
Коментари Харесай

Кметовете на Анкара и Истанбул изпреварват по рейтинг президента Ердоган

Кметът на Анкара Мансур Яваш е най-одобряваният политик в Турция, съгласно изследване на турската социологическа организация Метропол (MetroPOLL), което слага президента Реджеп Тайип Ердоган на едвам трето място в тази ранглиста, оповестява турският новинарски уебсайт Хаберлер.

Яваш се употребява със забележителния рейтинг от 65,8 на 100 утвърждение от турските жители, като едвам 25,1 % не го харесват. Той е следван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу с утвърждение от 52,8 на 100 против 38,4 на 100 отрицание. 

И двамата кметове бяха избрани отново на последните локални избори в страната в края на март като претенденти на най-голямата опозиционна мощ в Турция Народнорепубликанската партия (НРП).

Трети в класацията на публичното утвърждение измежду турските политици е президентът Ердоган, който управлява страната към този момент над 20 години, а локалните избори през март, които демонстрираха превес на опозицията, се поясняват като първата му изборна загуба. Той получава утвърждение от 38,3 % против 53,4 % отрицание, сочат резултатите от анкетата на Метропол, осъществена през месец април.

Основателят на социологическата организация Йозер Сенджар разяснява резултатите в " Екс ", като съобщи, че резултатът на Мансур Яваш е най-високото равнище, което до момента е било отчитано за него в изследване на публичното мнение. В същото време Имамоглу резервира равнището си на утвърждение, а президентът Ердоган пада под 40 на 100, означи той.

Четвъртата позиция в класацията държи водачът на опозиционната НРП Йозгюр Йозел, който е харесван от 36,2 % от запитаните, а Фатих Ербакан, водачът на ислямистката Партия на новото благополучие, е пети, одобряван от 33 % от интервюираните. Шесто място заема националистическият водач Девлет Бахчели, съдружник на Ердоган, с 25 %, а с 9,7 % утвърждение след него е лидерката на " Добра партия " Мерал Акшенер.

Проучването е осъществено в интервала 17-24 април 2024 година измежду представителна извадка от 2235 души.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР