Китайският износ за Русия на микрочипове и други електронни компоненти

...
Китайският износ за Русия на микрочипове и други електронни компоненти
Коментари Харесай

Китайски фирми снабдяват Русия, за да може армията ѝ да продължи да се бие в Украйна

Китайският експорт за Русия на микрочипове и други електронни съставни елементи и първични материали, някои с военно приложение, се е нараснал след нахлуването на Москва в Украйна, усложнявайки напъните на Съединени американски щати и западните съдружници да изолират стопанската система на страната и да осакатят нейната войска, написа The Wall Street Journal, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките на чипове от Китай за Русия се удвоиха до към 50 милиона $ през първите пет месеца на 2022 година спрямо година по-рано, демонстрират данните на китайските митници, до момента в който износът на други съставни елементи като печатни платки имаше двуцифрен процентен растеж. Обемите на износа на алуминиев оксид, който се употребява за изработката на метала алуминий, значим материал в производството на оръжия и космонавтиката, са 400 пъти по-високи от предходната година. Увеличението на регистрираните стойности на износа може частично да се изясни с инфлацията. Но данните демонстрират, че доста китайски продавачи на технологии са траяли да вършат бизнес с Русия макар щателния надзор от страна на Съединени американски щати.

Китайският експорт, въпреки и единствено парченце от общия експорт на страната, е източник на безпокойствие за американските чиновници. Министерството на търговията добави пет китайски компании за електроника към търговски черен лист предишния месец за хипотетична помощ на отбранителната промишленост на Русия, както преди нашествието, по този начин и след нейното начало. „ Нашето държавно управление и нашето национално управление бяха доста ясни от 24 февруари, че Китай не би трябвало да дава материална, икономическа и военна поддръжка за Русия в тази война “, сподели предходната седмица Никълъс Бърнс, американският дипломат в Китай.

Министерството на търговията съобщи в писмен отговор, че въпреки да не има вяра, че Китай се е опитвал редовно да заобикаля американския надзор върху износа на Русия, министерството следи от близко търговията сред страните и „ няма да се поколебае да употребява нашите цялостни правни и регулаторни принадлежности против партии, които оказват поддръжка на съветската войска “. Китайско-руската търговия с чипове и други съставни елементи с евентуални военни приложения включва както дребни, частни предприятия, по този начин и големи държавни предприятия. Непълните данни и комплицираните мрежи от филиали и медиатори затрудняват следенето на цялата активност. Китайски публични лица обявиха, че страната не продава оръжия на Русия. И общият експорт от Китай за Русия е намалял доста тази година, защото доста китайски компании се притесняват, че ще се сблъскат със Съединени американски щати.

Подкрепата на Китай, най-общо казано, е сериозна за Москва. Приходите от петрол и газ съставляват забележителна част от стопанската система на Русия. Докато европейски народи като Германия се стремят да понижат покупките на съветска сила, съветският президент Владимир Путин акцентира значимостта на продажбата на доста повече сила на Китай и други в Азия в бъдеще. Китай също печели въздействие в връзките си с Русия. Докато Китай исторически е разчитал на Русия, а преди този момент на Съветския съюз, за ​​много напреднали технологии, това последователно се трансформира, защото Китай затваря софтуерната празнота и се обрисува като експортьор на отбранителни технологии самичък по себе си. Китайският водач Си Дзинпин неведнъж удостовери поддръжката на Пекин за Русия, заявявайки, че двете страни споделят другарство " без граници ".

Споделеното неодобрение от ръководената от Съединени американски щати интернационална система след Втората международна война последователно сближи двете страни по време на десетилетието на власт на Си, макар дългата история на стратегическо съмнение. Изследователи от C4ADS, основана във Вашингтон организация с нестопанска цел, която наблюдава заканите за сигурността, са разглеждали търговията сред съветски отбранителни компании и China Poly Group, конгломерат, следен от централното държавно управление на Китай. Дъщерните сдружения на Poly включват основен китайски производител на оръжия и експортьор на дребни оръжия, ракетни технологии и, в последно време, антидронови лазерни технологии.

Между 2014 година и януари 2022 година откривателят на C4ADS Наоми Гарсия разпознава 281 неразкрити преди този момент колета на по този начин наречените артикули с двойна приложимост, които имат както цивилен, по този начин и военни цели, от дъщерни сдружения на Poly до съветски отбранителни организации, написа тя в отчет, оповестен в петък. В една от най-новите доставки, в края на януари, съгласно изследването, Poly Technologies изпрати елементи за антена на глобената съветска отбранителна компания " Алмаз-Антей ". Гарсия сподели, че не е разкрила колета на Poly за съветски отбранителни компании от началото на нашествието в Украйна в края на февруари. Руските митнически записи, прегледани от C4ADS, споделят, че частите на антената са били особено предопределени за потребление в радар, който е част от съветската усъвършенствана система за ракети земя-въздух С-400. Руските медии, цитирайки Министерството на защитата на страната, оповестиха, че системата С-400 е била употребена във войната в Украйна.

„ Poly Technologies несъмнено улеснява придобиването от съветското държавно управление на части за ракетна система “, сподели Гарсия. Poly Technologies беше глобена от Държавния департамент през януари за присъединяване в разпространяването на ракетни технологии. Говорител на Държавния департамент сподели, че глобите са свързани с прехвърлянето от компанията на технология за балистични ракети на друга страна, само че не назова коя страна. Poly не отговори на изпратено по факс искане от WSJ за коментар и чиновник в пресофиса ѝ затвори телефона, когато беше запитан за работата ѝ с Русия. " Алмаз-Антей ", Министерството на икономическото развиване и Министерството на индустрията и търговията на Русия, също не са дали отговор за коментар на WSJ.

Освен радарни съставни елементи и полупроводници, китайските експортьори също помогнаха да се запълни празнината в главните материали, които Русия е лимитирана да доставя другаде. През март Австралия забрани износа на алуминиев оксид и няколко други сродни продукта, базирайки се на потреблението им в създаването на оръжия. Оттогава китайският експорт на алуминиев оксид за Русия се е нараснал, достигайки 153 000 метрични тона през май, съгласно китайските митнически данни, спрямо 227 метрични тона през същия месец миналата година. За разлика от държавния конгломерат Poly, китайските компании, които бяха глобени най-скоро от Министерството на търговията, са дребни, частни дистрибутори на хардуер от Хонконг и южната китайска провинция Гуангдонг. Въпреки че има относително малко информация за размера на бизнеса, който вършат с Русия, някои от фирмите, посочени от Съединени американски щати, намерено популяризират работата си в региона на защитата.

Една от компаниите, Winninc Electronics Co., по-рано сподели на уеб страницата си, че е топ дистрибутор „ за производители на индустриална, военна, галактическа и потребителска електроника по целия свят “. Оттогава този език е отстранен. „ Надявам се, че можем да преминем през това “, се споделя в този момент на уеб страницата. Друга от набелязаните компании, Sinno Electronics Co., също до неотдавна споделяше на уеб страницата си, че е „ сътрудник за съдействие “ на обществено търгувани производители на хардуер в Съединени американски щати, в това число Texas Instruments Inc. и Analog Devices Inc. Texas Instruments не е дала отговор на претенции за коментар. Analog Devices сподели, че не е сътрудник на Sinno. Тя добави, че е инструктирала своите дистрибутори да прекратят бизнеса си с компанията след решението на Министерството на търговията да я сложи в черния лист.

Sinno не отговори на искане за коментар. Човек, който отговори на телефона в Winninc, сподели, че компанията не е била осведомена за решението на Съединени американски щати, преди да бъде оповестено, само че отхвърли да разяснява повече. Мария Шагина, специалист по глобите против Русия в Международния институт за стратегически проучвания в Берлин, сподели, че последните дейности против китайските компании наподобява имат за цел да покажат, че заканите на Съединени американски щати са достоверни, изключително като се има поради по какъв начин по-малките компании могат да бъдат по-способни да заобиколят контрола върху износа от по-големите. „ Докато Съединени американски щати и техните съдружници се провалиха във възпирането на Русия, значимо е да се попречи на Китай задоволително рано да оказва помощ систематично на Русия “, сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР