Китайската икономика се забавя, адаптирайки се към нулевата политика спрямо

...
Китайската икономика се забавя, адаптирайки се към нулевата политика спрямо
Коментари Харесай

5 фактора, които забавиха китайската икономика

Китайската стопанска система се забавя, адаптирайки се към нулевата политика по отношение на COVID-19 и намаляването на международното търсене. Официалните данни за растежа от юли до септември следва да бъдат оповестени идната седмица. Ако втората по-големина стопанска система в света се свие, това ще увеличи вероятността от международна криза, оповестява Би Би Си.

Пекин си бе сложил като цел за годината 5,5% растеж. Тя към този момент е недостижима, въпреки формалните лица да омаловажават нуждата от постигането й. Някои икономисти даже не чакат растеж.

Макар Китай да не се бори с внезапна инфлация, каквато виждаме в Съединени американски щати и Обединеното кралство, той има други проблеми. Сред тях са отлив на клиенти на вътрешния и външния пазар и комерсиалното напрежение със Съединени американски щати.

Юанът също демонстрира, че страната не се намира в най-хубавите си дни. Той е на път да записва най-лошата си година от десетилетия. Слабата валута плаши вложителите, всявайки неустановеност на финансовите пазари.

Всичко това се случва в миг, когато се чака президентът Си Дзинпин да си обезпечи невиждан трети мандат на Конгреса на комунистическата партия (КПК), който стартира на 16 октомври. Как се стигна дотук?

Нулева приемливост към COVID-19

Докато е реалност нулевата приемливост към COVID-19, напъните на страната да подтиква стопанската система са безсмислени, считат специалисти. През последните няколко месеца епидемии затвориха няколко града, измежду които индустриални центрове като Шенжен и Тиендзин. Освен това хората не харчат пари, както преди. Те не купуват толкоз храни и питиета, спадна търговията на дребно и туризмът.

От позиция на производството активността във фабриките наподобява се е повишила още веднъж през септември, съгласно Националното статистическо бюро. Повишаването обаче може да се дължи на обстоятелството, че държавното управление харчи повече за инфраструктура. Това може да значи, в действителност производството във фабриките е спаднало през предишния месец, а това се е отразило върху новите поръчки и заетостта. Търсенето в страни като Съединени американски щати също е намаляло заради по-високите лихвени проценти, инфлацията и войната в Украйна.

„ Няма огромен смисъл да наливаме пари в нашата стопанска система, в случай че бизнесът не може да се разшири или хората не могат да харчат парите “, сподели Луи Кааш, основен икономист за Азия в S&P Global Ratings.

Това, което прави Пекин, не е задоволително

Според Кааш държавното управление е подхванало скромни ограничения, с цел да се оправи със слабостта на стопанската система, съпоставено с предходни интервали на уязвимост.

През август Пекин разгласи проект от 1 трилион юана (203 милиарда долара) за поощряване на дребния бизнес, инфраструктурата и недвижимите парцели.

По думите на Кааш, чиновниците могат да допринесат повече, с цел да бъдат подтиквани растежа и основаването на работни места.

Това включва повече вложения в инфраструктура, облекчение на изискванията за заеми за купувачи на жилища, строителни бизнесмени и локални управляващи, както и данъчни облекчения за семействата, сподели той.

Имотният пазар в Китай е в рецесия

Слабата интензивност на имотния пазар в страната и отрицателните настроения в жилищния бранш забавят растежа, а това е сериозен удар върху стопанската система. Собствеността и обвързваните с нея промишлености дават отговор за ⅓ от Брутният вътрешен продукт на Китай.

Слабото доверие в жилищния пазар кара хората да се усещат неуверени в цялата икономическа обстановка, счита Кааш. Затова купувачите на жилища отхвърлят да заплащат ипотеки на незавършени здания. Други се съмняват, че градежите ще бъдат приключени в миналото.

В момента търсенето на нови жилища е намаляло, не се внасят толкоз строителни материали и цените на жилищата бележат спад с над 20% за тази година.

Все по-голямо значение имат климатичните промени

Екстремното време е не по-малък проблем за Китай. Тази година то сподели какво влияние може да има върху китайските промишлености. Първо гореща вълна, по-късно суша, удари югозападната провинция Съчуан и град Чунцин в централния пояс.

Като резултат скочи търсенето на климатични съоръжения, което докара до претоварване на електропреносната мрежа в района. Фабрики бяха принудени да преустановят работа или да работят с понижено работно време.

Китайското статистическо бюро съобщи през август, че облагите единствено в желязната и стоманодобивната индустрия са намалели с повече от 80% през първите седем месеца на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

В последна сметка Пекин се притече на помощ с десетки милиарди долари в поддръжка на енергийните компании и фермерите.

Отлив на вложители в китайските софтуерни колоси

Заради регулагорни репреции софтуерни колоси като Tencent и Alibaba регистрираха първия си спад в приходите през последното тримесечие. Печалбите на Tencent записаха 50% спад, до момента в който чистият приход на Alibaba падна на половина.

Десетки хиляди млади служащи останаха без работа. Това в допълнение основава рецесия в работните места, при която всеки пети човек на възраст от 16 до 24 години е незает. Това може да навреди на продуктивността и растежа на Китай в дълготраен проект.

Инвеститорите също усещат смяна в Пекин.

 
       View this post on Instagram                      
A post shared by 习近平 (@realxijinping)

 

Някои от най-успешните частни компании в Китай са под прицела на повишаването на властта на Си Дзинпин. Докато държавните компании наподобява печелят отзивчивост, задграничните вложители избират да се оттеглен.

Японската Softbank да вземем за пример изтегли голяма сума пари от Alibaba, а Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продава своя дял в производителя на електрически транспортни средства BYD.

Само през втората половина на тази година Tencent изтегли вложения на стойност над 7 милиарда $.

Не би трябвало да се не помнят и репресиите, които Съединени американски щати започнаха против китайските компании, регистрирани на американския фондов пазар.

Светът стартира да привиква с обстоятелството, че Пекин може да не е толкоз отворен за бизнес, колкото беше. Си Дзинпин слага в риск икономическия триумф, който задвижва Китай през последните десетилетия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР