Офицери от Служба Военно разузнаване (СВР) са докладвали пред шефа

...
Офицери от Служба Военно разузнаване (СВР) са докладвали пред шефа
Коментари Харесай

Атанас Атанасов се опитвал да назначава свои хора в Служба Военно разузнаване и да получава информация

Офицери от Служба " Военно разузнаване " (СВР) са докладвали пред шефа си - бриг. ген. Венелин Венев, че водачът на ДСБ Атанас Атанасов се е опитвал да назначава свои хора в службата и да получава информация оттова. Разговорите за тези му планове с тях е водил съветникът на експремиера Николай Денков - Веселин Марков.   Това описа през днешния ден на чуване пред депутатите самият началник на разузнаването бриг. ген. Венелин Венев. Той бе извикан в Народното събрание от групата на Движение за права и свободи.

" Поводът за това чуване е едно събитие в близко кафе до Народното събрание - " Ларго ", където съгласно изнесена информация, е осъществена вербовка на двама чиновници на СВР с заричане за кариерно израстване от съветника на Денков - господин Веселин Марков. Според информацията, всичко това става по поръчка на висока обществена фигура - Атанас Атанасов. Целта на чуването е да изясним каква е информацията при вас, има ли доклад от въпросните чиновници, каква е била задачата, обещавано ли е тези лица да бъдат повишавани в службата, в случай че са лоялни на Атанасов, а не на службата и дали сте уведомили премиера за случилото се, и каква беше неговата реакция ", запита зам.-шефът на ДПС Хамид Хамид.

Срещите с двамата офицери са поискани на 10.07 и 11.07. предходната година от първия заместител на Венев. Било е ясно, че те ще се срещнат със консултант на Денков, като информацията за това е била, че ще се случат в Министерския съвет, описа Венев. Те в реалност обаче са били в прилежащото кафене на 12.07. 2023 година По-късно те са докладвали на Венев и обстоятелствата са се оказали " тревожни ".

На идващ стадий те доложиха рапорти, разрешихме извеждането им едвам откакто бе направена инспекция. Рапортите са очевидни, не са класифицирани, сподели той. Няколко дни по-късно той е изпратил сигнал и молба за инспекция от основния прокурор и ДАНС. Докладвано е до президента, премиера тогава - Николай Денков, ръководителя на Народно събрание - Росен Желязков, комисията по защита.

От единия от рапортите Венев изчете " основни " съгласно него моменти.  " Лицето Марков непосредствено посочи Атанас Атанасов, последният има намерение да назначи свои хора в службите за сигурност, изявил предпочитание да има собствен човек посредством зам.-директорите ". Освен това е изразил страдание, че е отхвърлен техен подобен.

Вторият доклад е сходен. Няма да го изтъквам. Сезирали сме основния прокурор за хипотетично вмешателство - в писмо, в тях са включени рапортите на полковниците, сподели Венев.

Към момента има назначена прокурорска инспекция, ДАНС също ревизира. Същевременно против СВР беше подета медийна акция. Това ни се случи незабавно след рапортите. Аз съм сигурен в моите офицери и имам вяра, че всичко се е случило, както е разказано, настоя още шефът на военното разузнаване.

" Чухме и последвалата медийна акция против СВР - контакт с съветското разузнаване беше открит еднократно за избавяне на български жител. Кирил Петков осигури всички вероятни условия, с цел да може службата да извършва отговорностите си. Това са обстоятелства ", настоя той.

Г-н Атанасов, вие по кое време сте откровен? Когато предходната година цялата парламентарна група одобри единствено отчета на СВР и ме молихте ей там горе да обединя двете разследващи служби и да ги оглавя? Защото това са обстоятелствата. Дали отводът ми тогава не докара до това отрицателно отношение към най-старата разследваща работа или има нещо друго под повърхността , запита още Венев.

В тази обстановка, когато България и нейните институции са обект на предпочитание за нерегламентиран достъп от една страна, която реализира военни дейности против Украйна, какви са задачите - да получи информация или да опита да инструментализира в интерес на една неприятелска страна?, запита зам.-шефът на Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

Не бих могъл да върша даже хипотези за това какви биха били задачите. Затова сме входирали сигнал до прокуратурата и ДАНС, те могат да ги изяснят. За мен е реалност, че това се е случило. Вече с каква цел - не съм аз този, който може да даде отговор на този въпрос, отвърна Венев.

" Винаги сме работили добре със службата. Но също по този начин нямам подозрение, че сега те са включени в политическа поръчка, с която се удря един от водачите на опозиционна партия. Защо тези рапорти са подадени 6-7 месеца по-късно от събитията през юни? Защо аз като министър-председател не съм осведомен, че има проблем с мой консултант? В един от рапортите липсва една от страниците, за какво е по този начин? В един от тези рапорти в фактически се споделят внушенията, които вие цитирахте, само че в другия не е по този начин. Цялата история се базира на един единствен човек, който е взел участие в тези диалози. На тях са участвали и други хора - те разпитани ли са? Дали преднамерено тези рапорти не са оставени обществени, в случай, че е предложено да бъдат засекретени? ", запита пък някогашният министър председател акад. Николай Денков.

" На мен незабавно ми беше доложено за това, което се е случило. Оставихме ги малко да отлежат, отново се организира брифинг, след което момчетата отпътуваха на детектор, преди да стартираме да пишем. Същото се случи и с тези, с които работят. След като се убедихме, че това, което споделят, е по този начин, бяха изведени тези рапорти и сега информирахме командната верига. Същото е и за вас - какво можех да ви кажа, че имаме подозрения? А за какво? Ние имаме нашата доктрина. В един от рапортите липсва страница - два пъти изпратихме рапортите, като при първото не беше сканирана страницата. Единият доклад е малко по-пълен от другият, просто тъй като единият е бил харесан и пред него е разпрострат целия размисъл за дейности. Хората разпитани ли са от ДАНС? Не мога да кажа. Моите офицери бяха викани няколко пъти. Класифицира документът този, който го изготвя. Атаката от ДИКСИ ни разочарова ", отвърна му Венев.

От своя страна пък ген. Атанас Атанасов поиска персонално пояснение. Той подсети, че в предишния парламент " Възраждане " са желали чуване по тематиката, само че Движение за права и свободи, които в този момент са вносители, са дали своят вот срещу.

" Искам да ви срещна с един СМС, който е изпратен до няколко души, в това число тук в тази зала, от февруари т.г.  и да забележим дали ген. Венев ще се припознае в това ", сподели Атанасов, представен от " 24 часа ".

И зачете: " Как ти се коства? Не можем повече да го поносим този безочлив, стар болшевик, почтено казано. Абе, при мен на посетители предходната година пристигна на крайници Буданов, пък гномът и дъртите ченгета ще ни реформират. Моите офицери се подписаха под показанията за опитите на Веселин Марков и други двама негови приятели, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в подмяна на назначение, подкрепяне и развиване на наши фрагменти, и изнасяне на информация, документи преди да сте ги дали на другите ". Това е в кавички, взето от рапортите. " Моите офицери разказват места, имена, време на срещи, всичко. Включително по какъв начин тези споделят, че всичко е по предписание на генералчето. Това е шпионаж. Вчера се върнах от Аман. Сега ще подготвя сигнала до прокуратурата, без да го пущам още. После ще срещна министъра си, както е редно. После има няколко варианти - включвам в това число неофициална среща с дребното полицейче Атанасов и в случай че не спре да реформира, пущам всичко до всички медии. Освен всичко друго да се ревизира с детектор. Тоя Атанасов нали детектор се желае. Пък неговите хора ще имат избор. Документите, апропо, са очевидни, с цел да могат да изтекат в медиите ". 

Пак ще пуснем сигнал. На мен ми наподобява на СРС. Неуморно вървим към прокуратурата, отвърна по-късно Венев.

Има ли данни за изтекла информация към Атанасов и какво се е случило с нея? Има ли данни за други вербувани чиновници?, запита пък Никола Димитров от " Възраждане ".

В рапортите се разказва и за един наш някогашен заместител. Той бе отхвърлен няколко месеца преди този момент заради непочтеност към службата и знамето. Те самите споделят в рапортите, че са възлагали очаквания на него. Предполагам, че е имало приключване от него, защото се споделя, че е бил част от групата. Самите те го споделят това. На въпросите имало ли е теч може да отговори единствено прокурорът и ДАНС, отвърна Венев.

Има ли и други опити за вмешателство във вашата работа, случаи от други политици?, запита Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Уведомили сме партньорските служби какво се случва. Дали има други случаи - аз имам достойнството да управлявам службата от юли 2021 година като заради обективната конюнктура сме имали постоянни и служебни министър председатели. Подобно вмешателство и то от хора, които биха имали цялата власт по закон, не сме имали. Неслучайно загатнах господин Петков и господин Денков. Имал съм служебни министър председатели. Не съм имал позвънявания да повиша някой в звание, да го преместя, нищо. Включително и от ръководителите на партии. А може по закон да се изисква промяна от нас, подсети Венев.

Използвани ли са СРС-а към вас от ген. Атанасов, запита пък Памела Митова от Има Такъв Народ.

Атанас Атанасов изчете СМС, съгласно който рапортите съзнателно не са засекретени, с цел да изтекат в медиите

" За СРС не знам дали е употребено. Не мога да отговоря на този въпрос. Факт е, че сме въвели една система за по-ранно предизвестие с СМС да се изостри вниманието за неща, които предстоят. Този, който инициира този диалог да опише по какъв начин се е стигнало до това известие, тогава ще има повече изясненост, сподели Венев.

Познавате информацията в целокупност, по тази причина ви апелирам да отговорите - кой, по какъв начин и с каква технология е имал желание да съхранява непозволено добитата информация от службата и кои съгласно вас биха могли да бъдат нейните крайни консуматори?, попита Виктория Василева от " Величие ".

Бях посъветван от юристи какво мога да приказвам и какво не. Мога да приказвам по принцип. Няма по какъв начин частно лице да съхранява тази информация, може в случай че работи за друга институция. Кой е крайният консуматор също не знам. Службата извършва дилемите си на открито. Да, имаме органи тук, само че те са развърнати на открито. Информацията, която се добива по съответния въпросник. Премиерите могат да видят какви са дилемите и какво подписват. Очевидно фокусът е на Изток или по Западните Балкани. Широк набор от неща, информацията в действителност е забавна. Но българската страна - президент, министър председател, тази информация те я имат. Не сме скрили нищо, увери Венев.

Той изясни, че са му правени инспекции дали не крият нещо и по какъв начин се обработва информация, по какъв начин се взема решение да се рапортува на държавното управление и други Обясни, че не може да се рапортува всяка сурова информация, с цел да няма суматоха. Същото било и с рапортите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР