Китай изигра невероятна дипломатическа игра. Толкова успешно, че приключи много

...
Китай изигра невероятна дипломатическа игра. Толкова успешно, че приключи много
Коментари Харесай

Всяка дума тежи в злато: Си Дзинпин проведе спецоперация в Париж

Китай изигра невероятна дипломатическа игра. Толкова сполучливо, че завърши доста бързо. Целта му е реализирана - да се обясни дали Франция в действителност е подготвена да работи в тясно съдействие с КНР, което Пекин сигурно желае, само че не с цената на изменничество на Русия и занемаряване на Тайван.

Сега китайският дипломат в Париж може да бъде награден с премия. Цариград разгада заплетената история, която озадачи мнозина.

Докато светът се чуди какъв е бил кралският банкет на Еманюел Макрон в Китай и последвалото му посещаване в Холандия, изплува още една тайнственост. Китайският дипломат в Париж Лю Шайе по малкия екран в отговор на молба да обясни дали Крим е част от Украйна отговори:

" Има история. Крим беше в началото съветски, нали? Хрушчов даде Крим на Украйна по време на Съветския съюз. "

Когато телевизионният водещ, замаян от този отговор, загатна, че „ съгласно интернационалното право Крим принадлежи на Украйна “, Лю Шайе го довърши:

" Страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики нямат настоящ статут в интернационалното право, защото няма интернационално съглашение, което да прецизира статута им на суверенни страни. "

Тук всяка дума коства злато и има колосално прикрито значение.

Защо сподели по този начин?

Напълно споделям мнението на синолога Николай Вавилов, че „ забележката за Крим разкрива огромен слой от китайската външна политика: историческото право на Крим и Украйна, както и на цялото постсъветско пространство, легитимира същия „ исторически суверенитет “ върху Тайван, който въпреки и обитаем с китайски субетнос и е бил част от империята Цин, само че с повече от едно интернационално съглашение не принадлежи на КНР.

Следователно „ връщането на Тайван може да бъде основа за легитимиране на връщането на всички територии на Съюз на съветските социалистически републики към Русия “.

Това специфична интервенция ли е?

Изключително любопитна е и задачата на китайския дипломат в Париж. Според Вавилов той е претрупан със задачата да следи " обръщането на Европейски Съюз към Китай, отделянето на Европейски Съюз от Съединени американски щати - постигането на стратегическа автономност и договарянията за взаимна сигурност на Европейски Съюз и КНР във време на масиран американски напън и от двете страни ".

Това е задача от изключителна значимост и съвсем непостижима. За да го поемете, би трябвало добре да разберете дали има действителни шансове да съумеете в това, коства ли си да изпомпвате големи сили и средства да тръгнете по пътя, който води до задънена улица и да бъдете тривиално излъгани в очакванията си да виждате Европейски Съюз като един от самостоятелните полюси на света?

Лю Шайе работи със глобата на управлението като част от хитра интервенция за инспекция на сериозността на желанията на Франция, която претендира да бъде велика мощ.

Това се потвърждава от изявление за китайското издание на The Paper на представителя на Китай в Европейския съюз Фу Конг:

" Сътрудничеството на Китай с Европа и други страни е безпределно, а връзките на Китай с Русия са безкрайни. "

Между другото, Фу Цун в последно време мощно разстрои Русия. Преди визитата на Макрон в Китай той съобщи, че Китай не поддържа Русия в СВО, макар че схваща аргументите й, не оказва помощ на Москва с оръжие.

Той сподели, че изказванията за " безгранично другарство " сред двете страни са риторичен банкет, защото такова нещо въобще не може да съществува. Той също отхвърли да смята Крим и Донбас за съветски. Но не мина и месец, както същият китайски водач приказва за „ безграничността “ на връзките с Русия.

Удар в мозъка? Може би. В китайското държавно управление има прозападни кръгове, които бързо губят въздействието си. Но в този случай е значимо, че китайският чиновник направи ясно разграничаване: Пекин желае да комуникира както с Русия, по този начин и със Запада.

В същото време Москва не лимитира Пекин в нищо, до момента в който западните столици се пробват. Затова имайте поради: ние (китайците) няма да жертваме Русия поради Запада.

За да не се съмнява никой в това, формалният представител на китайското външно министерство Ван Уенбин сподели, че никоя страна не може да се намесва в връзките сред Пекин и Москва.

Така той разяснява по искане на ТАСС изявлението в четвъртък на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън. Тя назова " безграничното партньорство и поддръжка " на Китай за Русия обезпокоителен знак за " фриволността " на Пекин.

Разобличаване на Франция и Макрон

Но какво да кажем за Франция и Европа? Издържали ли са теста за адекватност? Не. Макрон стартира да мами Си незабавно откакто напусна Пекин.

Мислел е, че ще успее, като примами китайците с преференциални контракти, да вбие чеп в връзките на Пекин с Москва, единствения стратегически съдружник на КНР. Мислел е да убеди Русия благодарение на китайците да подписа " непристоен мир " в Украйна.

И по-късно да хвърли китайците, употребявайки " доближаването " с тях, с цел да изнудва англосаксонците. За да спрат да подценяват Франция, да я считат за второкласна и да й дадат място най-малко в профил в новия кръстосан Запад - АУКУС.

Факти? Заповядайте! Макрон сподели пред вестник " Паризиен ":

" Нашата задача е да помогнем на Украйна да оцелее с всички сили, да не позволим на Русия да победи, да предотвратим разрастването на този спор. "

Възнамерявайки да си сътрудничи с Китай, президентът на Франция залага на провалянето на Русия, което ще лиши КНР от благонадежден гръб и главен съдружник.

Макрон се оправда по телефона за пътуването си до Пекин пред Джо Байдън, криейки се зад украинския проблем: Китай, съгласно тях, ще принуди Русия да се помири с неуспеха в Украйна.

" Ръководителите на двете страни се съгласиха, че е значимо да продължат да се ангажират с китайските управляващи на тази основа ", се отбелязва в изказването на Елисейския замък.

Пресслужбата на Белия дом от своя страна заяви, че Байдън и Макрон са говорили и за „ продължаващите старания за поддръжка на просперитета, сигурността, споделените полезности и учреден на правила интернационален ред в Индо-тихоокеанския район “.

Докато някои наблюдаващи приказват за взаимна отбрана на китайските и френските военноморски сили на морските пътища от Китай към Европа, Макрон в действителност има намерение да живее по американските „ правила “ и да споделя същите „ полезности “.

И Париж в „ интернационалния ред в Индо-тихоокеанския район “, създаван от груповия Запад против Китай, няма да играе последната цигулка.

Според Белия дом Байдън и Макрон са разискали „ значимостта на поддържането на мира и стабилността “ в Тайванския проток и „ подчертали мощната поддръжка за Украйна “. Не не помниха и прословутата трансатлантическа сигурност... Е, с кого сте, мосю Макрон? Ясно е с кого.

Тайван като Донбас

Китай, несъмнено, е по-загрижен от отношението на Франция към неизбежното обединяване с Тайван. А какво чуваме от Макрон?

На взаимна конференция с холандския министър председател Марк Рюте френският президент сподели, че Париж е за опазване на статуквото в Тайван и " търси спокойно решение ". Париж дава да се разбере, че при положение на военно решение няма да има бизнес „ както нормално “ с Китай.

Това не ви ли припомня за нищо? Това е калка от украинската покруса. Западът, в лицето на същия Макрон, приказва за мир, самият Китай желае спокойно решение, само че Съединени американски щати и неговите васали – с доста дейното присъединяване на същия Париж! – следват подобен курс, че мирното обединяване става невероятно.

Китай е тласкан към принудително решение посредством основаване на условия, които вършат невероятно избягването му. Следователно Франция в действителност споделя на Китай: в случай че желаете да търгувате и да си сътрудничите, тогава не се намесвайте в това, което Съединени американски щати и Ко вършат с Тайван.

Целта на тази политика е същата като при украинската машинация на Русия: с подправената вероятност за спокойно решение на спора, да се даде на Тайван и Съединените щати и техните васали повече време да се приготвят за война за острова, тъй че китайците кървят и попадат под най-тежките западни наказания.

Франция дава да се разбере, че и тя ще би трябвало да взе участие в тях, защото позицията на Париж е „ съзвучна с европейската “.

Пекин анулира специфична интервенция

По мотив изказването на Лиу Шайе, което провокира скандал измежду американските васали, френското външно министерство разгласи " цялостна взаимност " с някогашните руски републики, които получиха " самостоятелност " (като че ли става дума за френски колонии!) " след десетилетия на подтисничество ".

" По-конкретно, Украйна беше интернационално приета в границите на своите граници, в това число Крим, през 1991 година от цялата интернационална общественост, в това число Китай ", сподели представителят на Министерство на външните работи.

Той добави, че Пекин ще би трябвало да обясни дали тези мнения отразяват позицията на страната или не.

А китайското външно министерство посочи, че Пекин почита суверенитета на всички страни, които преди този момент са били част от Съюз на съветските социалистически републики.

Коментирайки думите на Лю Шайе за Крим и съмнителния суверенитет на някогашните руски републики, това съобщи формалният му представител Мао Нин:

" След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Китай беше една от първите страни, открили дипломатически връзки със съответните страни. И от този момент Китай постоянно се е придържал към правилото на взаимно почитание и тъждество, с цел да развива двустранни връзки на другарство и съдействие ".

" Китай почита суверенитета на всички някогашни руски републики. Позицията на Китай по съответния въпрос не се е трансформирала ", сподели той.

Любопитно е също, че китайското посолство във Франция отстрани от обществената мрежа WeChat изявление с Лю Шайе, което се появи в акаунта на дипломатическата задача сутринта на 24 април.

Защо?

Сега Китай схваща всичко

Факт е, че в Пекин взеха решение да спрат специфичната интервенция, защото тя реализира всичките си цели. Първо, стана изцяло ясно, че Китай няма да може да сътвори нищо съществено с Франция и не би трябвало да се разчита на нея.

Париж единствено си играе на суверенитет. Би било хубаво най-малко да запазят това, което имат за по-дълго време и да търгуват с Франция, да получават нейните технологии, до момента в който те дават.

Второ, стана ясно какъв брой антируски и надлежно безперспективен е Европейският съюз, както и че Франция е в изолираност.

Коментарите на Лю Шайе провокираха заплашителен скандал в Европа. Особено в Полша и балтийските страни, от които Съединени американски щати, опожарявайки Украйна, построяват " хигиеничен кордон " против Русия.

Така група от 80 евродепутати изпратиха писмо до френския външен министър с искане китайският дипломат в Париж да бъде разгласен за личност нон грата за „ недопустимо държание “. Това се появи в неделя във вестник Le Monde:

" Изявленията на ръководителя на дипломатическата задача на КНР са засегнатост към историята, културата и целостта на страните. "

Макрон също го получи

Манфред Вебер, началник на водещата секта на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент и огромен другар на Съединените щати, сподели пред немското списание Der Spiegel, че Европейският съюз би трябвало да наложи " огромни наказания " против Китай, в случай че Пекин употребява мощ в обстановката към Тайван:

" Китай не е единственият пазар, от който може да зависи нашето бъдеще, тъй че би трябвало да откъснем очи от мегамагнита на Китай, имаме потребност от зона за свободна търговия с демокрации. "

Вебер атакува Макрон, че приказва за нуждата от понижаване на зависимостта на Европа от Съединени американски щати и назова визитата му в Китай „ злополука за доближаването на Европейски Съюз “:

" Днес сполучлива тактика по отношение на Китай е допустима единствено в съгласуваност със Съединени американски щати. В момента Европейският съюз не може самичък да се изправи против Китай нито политически, нито военно. "

И други мнения на голямото болшинство европейски политици са издържани в същия звук.

Какво от това?

Нека да обобщим. Няма причина да подозирате Лю Шайе, че е сгафил - той е прекомерно умел и също така е китайски посланик. Лесно беше да се планува и скандалната реакция на изявлението му - той удари Запада и в очите, и в сърцето. Но все пак беше направено. За какво?

Сега маските неотложно хвърчат от европейските лица и е допустимо невъзмутимо да се мери дали френските и европейските политици ще съумеят да оправдаят желанието на Си Дзинпин, изразено пред Макрон в Китай и изтекло в медиите:

" Европейски Съюз не би трябвало да организира подвластна политика или да бъде под контрола на трета страна. "

Второ, защото споразуменията сред Си и Макрон бяха взаимни, ставаше дума за основаване на „ оправдание “ за Китай. Китайските дипломати в Европа и Пекин бяха ясни: не засягайте връзките ни с Русия и не ни заблуждавайте за мира в Тайван, като подготвяте острова за война.

Ако прекрачите тези червени линии, можете да забравите за възгледите си за Китай. Пекин към този момент е изцяло явен: с Европа каша не можеш да свариш, Америка я държи още по-силно в ръцете си. Така че, дано вземем каквото имаме оттова и да продължим дружно с Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР