Кефалът /Mugil cephalus/, известен още като морски кефал, представлява риба

...
Кефалът /Mugil cephalus/, известен още като морски кефал, представлява риба
Коментари Харесай

Кефал

Кефалът /Mugil cephalus/, прочут още като морски кефал, съставлява риба от семейство Кефалови риби, към които принадлежат още тънкоустият кефал, иларията и платерината. Като измежду тях само морският кефал наддава повече. Теглото му може да доближи до 5 кг, а дължината му да надвиши 60 сантиметра.

Случвало се е, въпреки и рядко, да бъдат уловени екземпляри с тегло от 7 кг. Кефалът имат много издължено тяло странично сплескано, обагрено в сив цвят, като при гърба цветът е по-наситен и мрачен, а в региона на корема-изсветляващ. Главата на морският кефал е огромна и необятна. Очите му също са с огромни размери. По хрилете и главата на рибата има едри люспи, които наподобяват като подредени. Този тип разполага с две гръбни перки.

Характеристика на кефал

Морският кефал е публикуван тип. Той умерено може да населява освен сладка вода, само че и солена. Понася добре умерени и топли води. Може да се срещне в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и в моретата им. Черно море също е населявано от морски кефали. През летните месеци кефалите нерядко се насочат към устията на вливащите се в морето реки.

Полова зрялост този тип риба доближава след навършване на втората си година. После настава време за мятане на хайвера. Обикновено това се случва през летните месеци, като за задачата се избират зони в намерено морели или към крайбрежието. Хайверът на морския кефал е плаващ. Той се излюпва от две до пет денонощия, откакто като е хвърлен. Този развой зависи от температурата на водата.

Първоначално съществена храна за дребните се явява зоопланктонът. След като набъбнат, стартират да гълтам ракообразни и червеи. Растителността по дъното на водния басейн също им се услажда от време на време. Младите морски кефали наддават най-забележимо през първите две години от появяването си. Кефалът се движи в стада и може да мигрира на огромни дистанции.

Ловене на кефал

По българското крайбрежие сезонът за улов на кефал е от месец юли до месец октомври. Този тип риби могат да бъдат хванати благодарение на спортна въдица. Опитните риболовци употребяват и някои хитрини. Когато се лови на плувка, се употребява преносима кука. Подходящи места за улов са устията на реките, вливащи се в Черно море. С кефала би трябвало доста да се внимава, защото е борбена риба и не би се предал елементарно. Добре е да се приготвят доста здрави дънни принадлежности. Отлична примамка за кефала се явяват морските червеи и земните червеи. Понякога може да се употребява и млечна царевица.

Избор и предпазване на кефал

Както при подбора на останалите типове риба, по този начин и в този случай обърнете внимание на положението на месото. Когато рибата е прясна, то е запазило своята разтегливост. Специалистите поучават постоянно да се ревизира положението на очите, тъй като в случай че те са мътни, рибата е остаряла. За да сте сигурни в качеството на закупения кефал, не пазарувайте от инцидентни места или съмнителни търговци, които вадят продуктите от багажници и гаражи.

 Печен Кефал

При закупуване на риба би трябвало да се наясно и по какъв начин вярно да я съхранявате. Ако определения от вас кефал е в замразено положения, можете да го приберете в камерата за не повече от две денонощия и да го извадите няколко часа, преди преди да пристъпите към приготвянето му. Ако рибата е цяла и не възнамерявате да я готвите незабавно, можете да я почистите от вътрешностите и да я измиете добре със студена вода.

След това я подсушете и увийте в полиетиленово фолио. Така опакованият кефал поставете в фризера и извадете да се размрази още веднъж няколко часа преди готвене. Не забравяйте, че когато пристъпите към приготвянето на рибата, тя не би трябвало да е топла, а охладена.

Почистване на кефал

При почистването на кефала би трябвало да се извършат няколко стъпки. Първо измийте добре рибата със студена вода. Преминете към махането на люспите. За задачата придържайте тялото на кефала с едната ръка, а с другата отстранете люспите. Помогнете си с изострен нож или със специфичен за задачата апарат. Идва ред на махането на перките. Сега отстранете и опашката.

След това сцепете тялото през гърба. Махнете деликатно вътрешностите, като съблюдавате да не ги разнесете. Почистете и ципата от коремната празнина. Когато приключите с премахването на всички нежелани елементи, измийте и подсушете месото. След това можете да пристъпите към по-нататъшната обработка.

Готвене на кефал

 Кефал във фолио

Месото на кефала е бяло и относително изсъхнало. Неговите вкусови качества никога не трябва да се подценяват. Положителна линия на кефала е, че костите му бързо се почистват, а месото се отделя елементарно. Ако разполагате с подобен тип риба, само че не сте сигурни по какъв начин тъкмо да го приготвите, пробвайте да го запечете на фурна. Комбинирайте рибата с домати, лук, моркови. Сложете и гъби. Резултатът сигурно ще ви удовлетвори.

Ако кефалът е измежду по-големите, можете да го напълните с орехи, лук, стафиди и ориз. Можете да изпечете кефала и на скара. Преди да метнете рибата на огъня, я поръсите щедро с черен пипер, сол, къри, девесил, розмарин, мащерка и естрагон. Друг вид е, преди да подредите рибките върху скарата, да ги овкусите с марината от лимонен сок, червен пипер, чесън, копър и бяло вино. От месото на кефала се подготвят още яхнии, чорби, рибни шишчета. Нежното му месо може да се добави към всевъзможни салати, изключително такива с домати.

Ползи от кефал

Кефалът е потребен за вярното развиване на нашия организъм, защото е източник на мазнини, протеини, фосфор, витамин В1, витамин РР, флуор, омега-3 мастни киселини. Доказано че, че постоянната консумация на кефал може да понижи риска от сърдечни проблеми. В същото време похапването от рибата се отразява позитивно на работата на мозъка. Оказва се също по този начин, че потреблението на кефал спомага за положителното въодушевление. Според учените хората, които ядат риба 2-3 пъти в седмицата, относително по-рядко страдат от депресивни положения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР