Казусът с либийския кораб в Още от деня коментираха инж.

...
Казусът с либийския кораб в Още от деня коментираха инж.
Коментари Харесай

Казусът с либийския кораб: Има ли изход юридическият спор?

Казусът с либийския транспортен съд в " Още от деня " разясниха инж. Георги Раковски, дълготраен изпълнителен шеф на " Булгаргеомин " и юристът доктор Борислав Цеков.

Вижте целия диалог във видеото

" Казусът с либийския танкер ще се развива по институционален ред. Това е юридически спор ", сподели Борислав Цеков.



Но той е част от доста по-широк проблем. Либийската страна дължи пари на България в лицето на държавна компания, която след това е трансформирана и приватизирана, само че е законен приемник на държавния " Булгаргеомин ". Почти три десетилетия Либия не ги заплаща тези пари ", посочи Цеков.

Българската страна явно не прави задоволително, с цел да отбрани интереса на българските компании, добави той.

Според него е несъстоятелно изказванието, че има акт на пиратство. Конвенцията по морско право споделя, че са нужни два признака, с цел да има пиратство. Първо – завладяване на транспортен съд в намерено море или на територия, която е отвън юрисдикцията на обособена страна, и второ – би трябвало да има пиратски транспортен съд, който завладява различен транспортен съд. Няма нищо сходно в проблема с танкера в Бургас.



Договорите на " Булгаргеомин " бяха главно с Министерството на земеделието за търсене и изваждане на вода. Там се вадиха 3,6 млн. куб. м. вода на ден от наши сондажи, сподели инж. Георги Раковски, дълготраен изпълнителен шеф на " Булгаргеомин ".

Няма претенция за нашата работа. Всички контракти са предадени по разпоредбите. В Либия се прави няколко типа надзор. И на техническо равнище няма нищо, което да не е прието и признато, уточни инж. Раковски.

" За да бъдат задоволени и възмездени заплатите на наши някогашни чиновници в Либия, " Булгаргеомин " се наложи да тегли заеми от банки, които не съумя да покрие, тъй като не можа да събере парите от Либия. Най-големият заемодател на " Булгаргеомин " е Министерството на финансите. България е вложила над 168 млн. $ за геоложки изследвания за рандеман на петрол ", съобщи още Раковски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР