Като вид хората са населили почти всички краища на земята.

...
Като вид хората са населили почти всички краища на земята.
Коментари Харесай

Развиват ли се хората все още?

Като тип хората са населили съвсем всички краища на земята. Разработили са технологии и култури, които оформят света, в който живеем. Идеята за „ натурален асортимент “ или „ оцеляване на най-силните “ наподобява е имала смисъл в епохата на каменната епоха, когато индивидите са се биели за останки от месо и друга храна, само че дали към момента се ползва в този момент?

Учените са единомислещи „ да “, само че предизвестяват, че може да имаме неверна визия за това какво в действителност е еволюцията. Еволюцията не е същото като естествения асортимент. Макар еволюцията постоянно да се употребява взаимно-заменяемо с фразите „ оцеляване на най-силните “ или „ натурален асортимент “. Всъщност това не са напълно едни и същи неща.

„ Еволюция “ значи просто постепенна смяна на популацията с течение на времето. „ Естественият асортимент “ е механизъм, посредством който може да настъпи еволюция. Нашите предшественици от каменната епоха, които са били по-бързи бегачи, са избягвали да бъдат стъпквани от мамути, да вземем за пример, и е било по-вероятно да живеят по-дълго и да имат деца. Това е „ натурален асортимент “.

С ексклузивен труд човешката популация става способна да работи по-бързо. Това е еволюция. Еволюцията може да се случи и без натурален асортимент.

Естественият асортимент има смисъл за хората от каменната епоха, само че какво да кажем за днешните дни? Не е нужно да надбягваме мамути, има медикаменти, когато сме заболели и можем да отидем в магазините да си купим храна.

Естественият асортимент се нуждае от „ селекционен напън “ (напр. рисковите мамути или други хищници), тъй че в случай че към този момент няма такива, значи ли това, че стопираме да се развиваме? Дори и без напън върху селекцията, специалистите споделят, че еволюцията към момента се реализира посредством други механизми.

Професор Стенли Амброуз, антрополог от Университета на Илинойс, изяснява, че „ всяка смяна в пропорциите на гените или генните разновидности с течение на времето също се смята за еволюция. Вариантите могат да бъдат функционално еквивалентни, тъй че еволюцията не се приравнява автоматизирано към „ усъвършенстване “.

Докато някои гени могат да бъдат наранени от естествения асортимент (напр. гени, които ни оказват помощ да работим по-бързо), други промени в нашата ДНК може да нямат явен резултат върху нас. „ Неутралните “ вариации могат също да се разпространят през популация посредством друг механизъм, наименуван „ генетичен дрейф “.

Генетичният дрейф работи на инцидентен принцип: някои човеци може да нямат шанс и да умрат по аргументи, които нямат нищо общо с техните гени. Техните неповторими генни вариации няма да бъдат предадени на идващото потомство и по този начин популацията ще се промени. Генетичният дрейф не се нуждае от напън за асортимент и това се случва и през днешния ден.

Колкото и да сме улеснили нещата, към момента има напън върху селекцията към нас, което значи, че естественият асортимент към момента се случва.

Например, както всички бозайници и хората губят способността да усвояват млякото, когато спрат да одобряват майчиното мляко. Това е по този начин, тъй като стопират да създават ензим, наименуван лактаза. В някои страни обаче, популацията е придобило „ резистентност на лактаза “, което значи, че хората създават лактаза през целия си живот.

В европейските страни можем да благодарим на една характерна генна разновидност за нашата резистентност на лактаза, която се назовава „ 13910 * T “. Изследвайки тази характерна генна разновидност в модерни и антични проби от ДНК, откривателите допускат, че тя е станала постоянно срещана, откакто хората са почнали да опитомяват и доят животни.

Това е образец за натурален асортимент, при който в действителност сами сме упражнили селекционния напън – почнали сме да пием мляко, тъй че еволюираме, с цел да го усвоим!

Друг образец за хора, подложени на натурален асортимент, с цел да се приспособяват към метода на живот, са хората от Бажау, които обичайно живеят в плавателни съдове във водите на Югоизточна Азия и прекарват огромна част от живота си в гмуркане, с цел да ловуват риби или да събират ракообразни.

Ултразвуково проучване откри, че хората от Бажау имат по-големи далаци от съседите си – акомодация, която им разрешава да остават под вода по-дълго. Около нас постоянно има селективен напън, даже подобен, който сами сътворяваме.

Както споделя доктор Бенджамин Хънт от Университета в Бирмингам, „ Технологичните и културните ни промени въздействат върху силата и състава на селекционния напън в нашата среда, като той въпреки всичко съществува “.

И по този начин, еволюцията може да се случи по разнообразни механизми, като натурален асортимент и генетичен дрейф. Тъй като нашата среда постоянно се трансформира, естественият асортимент постоянно се случва. И даже средата ни да е „ тъкмо подобаваща “ за нас, по този начин или другояче отново щяхме да еволюираме!

Д-р Алиуин Скели, специалист по еволюция и генетика от университета в Кеймбридж, изяснява: „ Докато човешкото възпроизводство включва случайност и генетична разновидност (и законите на Вселената в огромна степен подсигуряват, че това постоянно ще бъде по този начин на някакво ниво), ще продължат да съществуват разлики от едно потомство към идващото, което значи, че процесът на еволюция в никакъв случай не може да бъде спрян. „

Изводът изработен от учените е, че еволюцията значи смяна в популацията. Това включва както елементарно забележими промени за адаптиране към околната среда, по този начин и по-фини генетични промени.
Хората към момента еволюират и това е малко евентуално да се промени в бъдеще.

Публикувано в Science Alert.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР