Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо

...
Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо
Коментари Харесай

До обяд жега, после идат гръмотевични бури с риск от градушки

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предизвестия за неприятно време, които са годни за сряда - 26 юни 2024 година
Жълт код:
Издаваме код за мощен дъжд, като предстоящото сумарно количество ще е сред 15-20 л./кв. м. Не се чакат рискови феномени! През летния сезон е допустимо да падне и дребна градушка.
Оранжев код:
Издаваме този код за проливни или “обложни ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества. Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези региони ще са съпроводени и от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни ” превалявания.

Предупреждение за рисково време
Червен код:
Валежите на доста места над посочените региони ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок е и рискът от материални вреди. Очакваните превалявания ще са сред 50-80 л/кв.м.

Явления: Средна и едра по мярка градушка,риск от торнада и мезо-конвективни системи. Издава се и за обложни продължителни превалявания.

( Забележка: Картата демонстрира регионите, в които вероятността за рискови феномени е най-голяма, само че НЕ постоянно бурите обгръщат зоните оградени на картата!!!)
През деня ще е най-вече слънчево и топло. След обяд тук-там и то най-вече над Западна и Северозападна България ще се развива мощна къпесто-дъждовна облачност. Очакват се на повече места превалявания и мощни гръмотевични стихии, ще има условия за градушки!

Mаксималните температури ще са сред 29-33°С. Най-горещо ще е в Дунавската низина и Горнотракийската равнина - до 34-35°С.
Времето по Черноморието - чудесни условия за плаж!
През целя ден ще е слънчево и горещо. Ще духа сдържан източен вятър. Максималните температури ще са от 28°-30°С, по северното крайбрежие и до 31-32°С по южното.

Температурата на морската вода ще се увеличи и ще е сред 25°-26°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Времето в София
През деня времето ще е слънчево, с оптимални температури към 31°С. След обяд и по здрач - с развиване на мощна купесто-дъждовна облачност. Очакват се превалявания и гръмотевични стихии тук-там из Софийска област и над самия град! Ще духа слаб до сдържан източен вятър.
Времето в планините
Ще е най-вече слънчево и топло. Временни нараствания на облачността чакаме след обяд над масивите от Югозападна и Централна България. Ще има условия за мощни стихии и градушки! Ще духа слаб източен вятър, по високите елементи - краткотрайно мощен от югоизток.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 24-25°C, на 2000 метра – към 20°C.
Времето на Балканите
През идващите 42 часа атмосферата над нашата страна и над полуострова ще се лабилизира, ще има условия за превалявания от дъжд, гръмотевични стихии и висок риск от градушки. Температурите ще се задържат високи. Времето по планините до обяд ще е слънчево, само че след обяд няма да е удобно за пътувания и изгледи, заради образуването на гръмотевични стихии. Моля, следете прогнозите за времето деликатно!!!

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР