Като типичен представител на рода Медичи френската кралица Катерина Медичи

...
Като типичен представител на рода Медичи френската кралица Катерина Медичи
Коментари Харесай

Кървавата Катерина Медичи - Отровната кралица!

Като характерен представител на рода Медичи френската кралица Катерина Медичи харесвала дворцовите интриги и властта. Но за разлика от своите прародители, тя приключвала всеки спор с кръвопролитие.

Катерина Медичи е родена във Флоренция на 13 април 1519 година. Дъщеря е на херцога на Урбино – Лоренцо II Медичи и на бурбонската принцеса Маделин дьо ла Тур. Родителите ѝ обаче умират малко след раждането ѝ и Катерина наследява короната още в пелени.

Първоначално за Катерина Медичи се грижи нейната баба Алфонсина Орсини. Но и тя почива година по-късно и Катерина израства под опеката на вуйна си Клариса Медичи.

Благодарение на напъните на чичо си Катерина се годява за френския престолонаследник Анри II и остава забележима диря в историята на Франция. Тя ражда 10 деца, от които оживяват 4 момчета и 3 девойки.

 Кралици

Било ѝ е добре известно, че брачният партньор ѝ ще има любовници, само че съумява да държи всяка от тях под надзор в това число и фаворитката му Диан дьо Поатие, тъй че властта ѝ да не бъде оспорвана.

След като Анри умира по вре на рицарски двубой, най-големият от синовете ѝ Франсоа става крал на Франция, а тя се трансформира в негов регент и съумява да задоволи жаждата си за неограничена власт.

 Катерина Медичи Снимка: kleio.org

Превръща се в най-важната фигура в кралството, като нищо не ставало без нейно познание. Това не се смяна и откакто Франсоа умира от болест на ушите и е заменен от брат си Шарл.

Катерина траяла да е действителният стопанин и да взима последните решения за ориста на Франция. Едно от тях е известното всеобщо кръвопролитие на хугеноти в нощта против празника на Свети Вартоломей, известно като Вартоломеевата нощ.

 Лувъра

Няма подозрение, че Катерина Медичи стои зад кървавата разпра сред католици и хугеноти. Само в Париж починалите са сред 2000 и 5000, а виновен за това е кралицата-майка. Една от най-известните картини на Едуар Деба-Понсан – Една заран пред вратата на Лувъра слага точно Катерина Медичи е центъра на това кръвопролитие, а не Шарл IX, макар че решението е било негово.

Катерина е била отявлена католичка и разбере ли че някой има разнообразни религиозни убеждения, осъждала го на гибел.

При нейното властване тя съумява да възкачи на престола обичания си наследник Анри. Катерина Медичи умира на 70 години, като малко след нейната гибел против Анти III е осъществено нападение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР