Турският президент Реджеп Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис акцентираха

...
Турският президент Реджеп Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис акцентираха
Коментари Харесай

Ердоган и Мицотакис виждат положителното развитие в гръцко-турските отношения

Турският президент Реджеп Ердоган и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис подчертаваха върху позитивното развиване на двустранните връзки сред двете страни. Това се случи по време на визитата на Мицотакис в Анкара на 13 май.

Борбата с тероризма, войната сред Израел и " Хамас ", както и опазването на културното завещание бяха измежду дискутираните тематики.

Ердоган съобщи, че е провел „ градивна среща “ с гръцкия водач и добави, че „ няма проблем, който да не може да бъде решен сред Турция и Гърция “. В същото време, турският президент прикани за „ трайно решение на кипърския проблем “.

Той добави, че с Мицотакис споделят мнението, че в „ района няма място за терористични организации “, визирайки ПКК и ФЕТО.

Ердоган и този път не пропусна да насочи рецензии към метода, по който Израел води войната в линията Газа.

Според него „ Хамас “ не е терористична, а „ съпротивителна “ организация. Мицотакис обаче не споделя това мнение.

Гръцкият министър председател също означи, че връзките сред Анкара и Атина се развиват в добра посока.

Като съобщи, че това е четвъртата среща сред представители на Гърция и Турция в границите на 10 месеца, Мицотакис уточни: „ Броят на тези срещи демонстрира, че разбирателството и средата на връзките сред нас като двама съседи непрестанно се развиват в по-положителна посока. Тези позитивни връзки ни оказват помощ да осъществяваме едно доста положително всекидневие. “

Гръцкият държавен глава сподели, че ограниченията за създаване на доверие и другата позитивна стратегия за съдействие са значими области, които ще обезпечат непоклатимост в двустранните връзки.

Той посочи, че позитивните резултати са реализирани въз основата на „ взаимна полза “, и добави, че вложенията се усилват, а съдействието в региона на стопанската система и вложенията се развиват с всеки минал ден.

Освен във връзка с войната в линията Газа, двамата водачи не откриха сечение по въпроса за джамията Карие. До завладяването на Константинопол от султан Мурад Втори, храмът е бил православна черква, която по-късно е била превърната в джамия.

По време на конференцията с Мицотакис, Ердоган удостовери повторното отваряне за мюсюлманско поклонение на Карие.

" Джамията Карие в новия си тип ще остане отворена за всички ", сподели турският водач.

Мицотакис изрази недоволството си от този ход на Анкара, потвърждавайки, че Карие е трябвало да продължи да действа като музей. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР