Кардинал Джовани Анджело Бечиу беше изгряваща звезда във висшия клир

...
Кардинал Джовани Анджело Бечиу беше изгряваща звезда във висшия клир
Коментари Харесай

Да ограбиш Ватикана: Кардиналът, който можеше да стане папа, очаква присъда

Кардинал Джовани Анджело Бечиу беше изгряваща звезда във висшия клир на Ватикана.

Той имаше качествата, въздействието и силата един ден да стане Глава на Римокатолическата черква.

Днес борбата, която води, не е за посредничеството сред Бог и католиците, а за самия себе си и свободата, която може да загуби, споделя историята му WSJ.

2020 година, Рим. Кардинал Джовани Анджело Бечиу изминава късото разстояние от жилището си във Ватикана до резиденцията на папа Франциск очаквайки да обсъдят работата му по надзора на канонизацията на светците.

20 минути по-късно той излиза от постройката със напълно друг статут – на обвинен нарушител.

Ватиканските магистрати настояват, че е присвоил над 100 000 $ посредством организация с нестопанска цел, ръководена от брат му.

Затова по време на диалога им, папа Франциск му споделя да подаде оставка от поста си във Ватикана.

Да инвестираш пари от Ватикана в Prada и Louis Vuitton

От лятото на 2021 година 75-годишният Бечиу е обвиняем за заграбване, корист със служебно състояние и подправяне на очевидци.

Той е първият кардинал, съден в наказателния съд на Ватикана, а прокурорите желаят присъда от над 7 години затвор.

Бечиу отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване.

Девет други лица, измежду които някогашни чиновници на Ватикана и външни лица, са упрекнати в процеса, който се концентрира върху загубите от несполучлива инвестиция в парцели в Лондон.

Обвиненията се отнасят и до хипотетичната кражба на пари, предопределени за освобождението на отвлечена монахиня, които вместо това са изхарчени за почивки в курорти и първокласни артикули от Prada и Louis Vuitton.

Тази седмица се чака да бъдат произнесени присъди по делото, в което се появиха обвинявания във ватиканска вендета, както и скрито записан диалог на Бечиу с папата.

Папа Франциск беше определен, с цел да реформира ръководството на Ватикана и да усъвършенства постоянно оскъдните му финанси след години на кавги. Въпреки това напредъкът в модернизирането на ръководството е несиметричен, отбелязва в материала си WSJ.

Случаят с кардинал Бечиу акцентира напрежението, което поражда при опитите за създаване на съвременна държавна администрация в изискванията на безспорна концентрация на властта. Политическите битки, които от време на време стигат до шуробаджанащина, могат да провалят или унищожат кариерата в Римокатолическата черква, която включва над 1 милиард католици по целия свят.

По време на следствието на кардинала, папа Франциск няколко пъти трансформира законите на Ватикана по способи, които съгласно юристите на обвинените облагодетелстват прокуратурата и нарушават правото на обективен развой, в това число по-широки пълномощия за подслушване на обвинени.

Кой е кардинал Бечиу

Роден през 1948 година на остров Сардиния, той израства в град Патада, прочут с производството на сгъваемия нож resòlza, с който сардинците работят или се бият от епохи.

Като млад духовник постъпва в Папската църковна академия в Рим - място за образование на световната мрежа от дипломати на Ватикана.

Свети Йоан Павел II назначава Бечиу за нунций или дипломат в Ангола и го прави архиепископ. Папа Бенедикт XVI го избира за нунций в Куба, след което през 2011 година връща Бечиу назад в Рим, с цел да служи като заместител по общите въпроси, на процедура шеф на кабинета на папата.

" Заместникът е, по този начин да се каже, оня, който няма време за себе си, а би трябвало да го отдели първо на Светия отец и затова да бъде подготвен да одобри всеки негов апел и да благоприятства всяка негова самодейност ", изяснява  Бечиу през 2018 година

Докато работи в Държавния секретариат, върховен административен орган на Ватикана, Бечиу е учтив, само че въздържан, не обича светските диалози, настояват хора, които са работили с него.

През 2018 година Франциск го издига в сан кардинал и го прави началник на ватиканската работа, която следи канонизацията на светци.

" До 18:02 ч. в четвъртък се усещах като другар на папата, правилен реализатор на волята му ", споделя Бечиу ден откакто му е поискана оставката. " След това папата сподели, че към този момент няма религия в мен. "

Този роман за случая се основава на правосъдни документи, свидетелски показания и изявленията с хора, осведомени със събитията.

Корен на всички несгоди

Папа Бенедикт шокира Църквата с оставката си през 2013 година – ръководство, белязано в последната си година от приключване на документи, разкриващи непросветеност и корупция във Ватикана, изключително във финансите му.

Колегията на кардиналите, която търсеше правоприемник, който да извърши огромни промени, избра аржентинския кардинал Хорхе Марио Берголио - първия папа отвън Европа от VIII век насам. По това време финансовите активи на Светия трон бяха разпределени сред няколко институции без централно ръководство и даже без общи счетоводни стандарти.

Държавният секретариат управляваше финансови активи на стойност към 700 млн. $, в това число вложенията, които по-късно забъркаха Бечиу и други ватикански чиновници в скандал.

Според обвинителния акт на кардинала, Ватиканът е вложил 200 млн. $ във фонд, ръководен от Рафаеле Минчоне, италиански финансист, основан в Лондон. Най-големият актив на фонда е 45% дял в комерсиална постройка в влиятелния лондонски квартал Челси. Минчоне е направлявал останалите 55%.

По същото време Франциск прави австралийския кардинал Джордж Пел собствен финансов началник и му дава необятни пълномощия. Пел показва нови финансови насоки за Ватикана. Но по-късно влиза в спор със секретариата, който се опълчва на проектите му за финансов одит от външна счетоводна компания.

Пел счита, че Бечиу е главният му конкурент в секретариата. Други ватикански чиновници също лобират пред папата против измененията на Пел. В резултат, папата лимитира пълномощията му, а външният одит е анулиран – знак за това какъв брой бързо кардиналите могат да изпаднат в недружелюбност пред Франциск. По-късно Пел се завръща в Австралия, с цел да се изправи пред обвинявания в полови похищения над деца. Той е оневинен при обжалването, а тази година завършва земния си път.

Служителите в секретариата от ден на ден осъзнават, че договорката с Минчоне е прекомерно рискована и комплицирана.

Според обвинителния акт при наследника на Бечиу ведомството е разменило посредством медиатори каузи си в капиталовия фонд на Минчоне плюс 40 млн. паунда, което по това време се равнява на над 50 млн. $, за цялостна благосъстоятелност върху постройката в Челси.

Сградата е ипотекирана на стойност 128 млн. паунда.

За да я рефинансира при по-ниска рента, секретариатът желае заем от Ватиканската банка. Служителите обаче са обезпокоени от неналичието на документи за инвестицията и Управителният съвет на банката отнася опасенията си до папата.

Това провокира следствие и навлизане на ватиканската полиция в секретариата.

Ватиканските прокурори упрекват петима чиновници, в това число Бечиу, и петима външни лица в разнообразни закононарушения, в това число машинация, заграбване, корист със служебно състояние, пране на пари и изнудване.

Ватиканът продава постройката в Челси за към 225 млн. $ предходната година, откакто вложи в нея над 400 млн. $.

Минчоне е упрекнат в машинация, пране на пари и заграбване. Той отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване. В изявление предишния месец упреква за загубата непредвидения спад в цената на парцелите в Лондон след Брекзит. Предполага, че Ватиканът е щял да осъществя облага, в случай че е държал парцела и е направил плануваното преустрояване в жилища.

Оттогава секретариатът е лишен от финансовите си активи, които в този момент се ръководят от Ватиканската банка.

Таен запис

Бечиу резервира купата си, само че губи най-важното си право като кардинал - да взе участие в конклава за избор на предстоящ папа, както и опцията самият той да бъде определен.

Преди Великден 2021 година, когато се чака прокурорите да издигнат обвинявания по случая, папа Франциск се появява в жилището на Бечиу, с цел да отслужи с него литургия. Мнозина във Ватикана разчитат жеста като спогодителен. Има и друго пояснение. Литургията се състои на Велики четвъртък вечерта, когато Франциск всекидневно посещава пандизчии.

Седмица преди началото на процеса през юли същата година Бечиу написа на папата с молба да удостовери документално, че е разрешил и даже насърчил стъпките му във връзка с парцела в Челси. Франциск отвръща и отхвърля, като декларира, че намира молбата на Бечиу за изненадваща. Той споделя, че придобиването на недвижими парцели в Лондон постоянно го е озадачавало.

Бечиу се обажда на Франсис три дни преди правосъдния развой и скрито записва диалога им. Той се пробва да накара папата да признае, че е разрешил парите за интервенцията по освобождението на монахинята. " Не мога да ви прикани в съда като очевидец. Никога не бих се осмелил. Но би трябвало да има изказване от вас ", споделя Бечиу по време на шестминутния запис, който е изминал и оповестен предходната година.

Франциск отговоря, че не помни детайлности. Той помоли Бечиу да напише в писмен тип това, което желае да удостовери. Според Бечиу, Франциск е съветван от човек, който е неблагоразположен. Папата го успокоява с думите: " Не, разбирам ви ".

Същия ден Бечиу изпраща на папата две заявления, които да подпише, акцентирайки, че папата го е упълномощил да се опита да продаде парцела в Челси и да похарчи парите за освобождението на монахинята.

Папата още веднъж отхвърля. " Очевидно и изненадващо, не сте ме разбрали вярно ", написа той в отговор.

По-късно през лятото Франциск е по-окуражителен в изявление за испанското католическо радио. " От цялото си сърце желая той да бъде почтен ", споделя той.

Дамата на кардинала

Прокурорите упрекват Бечиу в немарливост във връзка с капиталовите решения в Лондон.

" Няма държание, което да се приписва на кардинала и в което да може да се разпознае персонална икономическа полза ", декларират юристите му, базирайки се на всички аспекти на случая.

Магистратите обаче го упрекват и в други покупко-продажби.

Според тях, Бечиу е изпратил към 135 000 щатски $ от Ватикана в родната си епархия в Сардиния и част от парите са облагодетелствали фамилията му. Бечиу отхвърля да е направил нарушаване и твърди, че парите са отишли за благотворителни организации, подпомагащи възрастни хора и безработни.

Прокурорите повдигат обвинявания на Бечиу и за връзката му със Сесилия Мароня. Тя се среща с него през 2016 година и предлага услугите си на секретариата като специалист по въпросите на разузнаването.

Секретариатът изпраща на Мароня 575 000 евро, с цел да помогне за освобождението на колумбийска монахиня, отвлечена от ислямистки бойци в Мали. Наследникът на Бечиу в секретариата свидетелства, че Франциск е разрешил заплащането. В показанията си Бечиу декларира, че папата му е дал позволение да похарчи до 1 млн. евро за освобождението на монахинята.

Прокурорите упрекват Мароня в заграбване, като настояват, че е похарчила огромна част от парите за маркови първокласни артикули и скъпи почивки в Испания и Италия. Адвокатът на Мароня отхвърля тя да е изразходвала средства на Ватикана не по предопределение.

Мароня посещава няколко пъти резиденцията на Бечиу във Ватикана, като разгласява фотоси, направени вътре, с надписи като " усещам се като вкъщи си " и " моят парадайс ". Италианските медии раздухват истории за кардинала и неговата дама. Адвокатите на Бечиу възразяват, когато обвиняването предполога, че сред тях е имало полова връзка, което и двамата отхвърлят.

Бечиу свидетелства, че Мароня е прекарал една нощ в жилището му, който се намира в постройката, в която се обитава доктриналната работа на Ватикана, известна в миналото като Инквизицията. " Тя остана да си приказваме до късно ", споделя той и добавя, че е спала в покоите на монахините, а след това са се срещнали на закуска.

Двама чиновници на ватиканската полиция свидетелстват, че в края на 2020 година са споделили на Бечиу, че разполагат с доказателства, че Мароня е изразходвала не по предопределение част от парите, които е трябвало да бъдат употребявани за освобождението на монахинята.

Бечиу се навежда с глава в ръцете си, свидетелства командирът на ватиканските жандармеристи. Той си спомня, че Бечиу споделя: " Ако този въпрос излезе нескрито, това ще нанесе съществени вреди на мен и на фамилията ми ". Бечиу ги моли да запазят това в загадка и споделя, че самичък ще върне средствата, свидетелства другият полицейски чиновник.

В съда Бечиу декларира, че се е опитал да резервира въпроса в загадка, тъй като напъните за освобождение на монахинята " бяха интервенция, за която знаехме единствено Светият отец и аз ". В показанията си кардиналът декларира, че той и папата са желали да запазят интервенцията в загадка, с цел да не предизвикват нови отвличания.

Сестра Глория Сесилия Нарваес е освободена в Мали на 9 октомври 2021 година, откакто е държана в плен близо пет години. На идващия ден тя се среща с папа Франциск във Ватикана.

" Несъмнено това беше едно от най-духовно преобразяващите прекарвания в живота ми ", споделя тя тази година в изявление за своето пленничество. " Поглеждайки обратно, въпреки да звучи парадоксално, това може би беше една от най-големите благословии, които Бог ми е дал. ", признава монахинята.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР