Кандидатурата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на

...
Кандидатурата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на
Коментари Харесай

Гласуването за Цацаров извади наяве прокурорското мнозинство в НС

Кандидатурата на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров за началник на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) завоюва забележително болшинство в Народното събрание. Той събра 165 гласа, които в избрани случаи стигат за смяна в конституцията. Под строй гласоподаваха депутатите от ГЕРБ,  " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи. Дори опозицията в лицето на Българска социалистическа партия се раздели, като 27 от алените народни представители поддържаха претендента на ръководещото болшинство, а 30 бяха срещу. Доказаха се и прогнозите, че издигнатият от " Воля " народен представител Симеон Найденов за ръководител на мегаоргана е единствено за декор, откакто партията на Веселин Марешки единомислещо поддържа и Цацаров.

Дебатите кой да оглави антикорупционната комисия започнаха с представянето на двамата претенденти за поста. В пленарната зала беше поканен основният прокурор, който седна на последния ред, а депутатът от ГЕРБ Георги Марков отиде персонално да му стисне ръката. На трибуната излезе Пламен Христов от " Воля ", с цел да показа в резюме претендента на партията му Симеон Найденов.  " За нас от " Воля " битката с корупцията е толкоз значима, колкото битката с картелите, която ни е визитна картичка ", издекламира той. След него пристигна ред на депутата от патриотите Емил Димитров-Ревизоро, който пък аргументира кандидатурата на Цацаров с това, че  " той е всичко това, което другите не са ".

При почналите разисквания първи се изрече националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков.  " Непрекъснато се занимаваме с корупцията и с прословутата КПКОНПИ. Резултатите от тази трескава интензивност се мерят в кавги. Изследванията на публичното мнение демонстрират, че корупцията остава отпред на проблемите. Страхувам се и че след днешния ден това ще остане по този начин ", установи Зарков. Той посочи, че откакто Цацаров е кандидатура на ръководещото болшинство, се получава, че " проверяваните си избират проверяващите ". По негови думи " всяка състезателност в процедурата е изцяло илюзорна ", като добави, че изходът от гласуването е предупреден.

Зарков още веднъж разви тезата на левицата, че шефът на КПКОНПИ би трябвало да се назначава от президента, с цел да се обезпечи самостоятелност на институцията от властта. Зарков беше безапелационен, че няма да поддържа нито един от двамата претенденти.

След това думата взе ръководителят на " Воля " Веселин Марешки, който, вместо да поддържа номинацията на партията си - Симеон Найденов, стартира остро да подлага на критика Българска социалистическа партия, че абдикира от значимите въпроси. Християн Митев от НФСБ съобщи, че " в случай че бяхме президентска република,  ръководителят на КПКОНПИ щеше да се назначава от президента ".

Най-колоритен бе Георги Марков от ГЕРБ, който установи, че  " няма по какъв начин да си сполучлив основен прокурор толкоз години, а да не можеш да ръководиш една комисия ". Той употребява момента, с цел да нападна критиците на Цацаров в правосъдната система, измежду които е и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който призова премиерът Борисов и основният прокурор да бъдат разследвани за търговия с въздействие.  " Как по този начин ще си разрешава да желае да се проверяват министър председател и основен прокурор. Кой си ти бе, господинчо?! ", попита Марков.  В същия жанр се изрече и Павел Шопов от " Атака ", който съобщи, че " някои хора са хванати в мрежа на НПО-та ", визирайки Панов.

На парламентарната естрада се качи и водачът на левицата Корнелия Нинова, която сподели, че множеството хора асоциират КПКОНПИ с " нелегално добитата тераса на някогашния началник Пламен Георгиев ".  " За премия персонално министър председателят го направи консул във Валенсия. Това наподобява на стимулиране с постове за корупция ", уточни Нинова. Тя изрази несъгласието си с думите на Цацаров, който даде обещание да " разсъни " комисията: " Тази комисия не е заспала, тя е мъртвородена! Тя няма пълномощия по Наказателен кодекс, не проверява ". Накрая тя заяви категорично, че партията ѝ няма да поддържа никой от претендентите.

В последна сметка половината от парламентарната група на Българска социалистическа партия не послуша повелята на ръководителя си. Така левицата даде 27 гласа " за " Цацаров, който с помощта на ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи бе определен за началник на КПКОНПИ.  Дори " Воля " го поддържа, макар че имаха техен претендент, който получи едвам 12 гласа " за ".

След процедурата стана ясно, че основният прокурор няма да губи никакво време и " още през днешния ден ще подавам оставката си във Висш съдебен съвет. Решението на Висш съдебен съвет има качество на предложение до президента. Оттук насетне на ход е президентът със своя декрет ".

Освен това той разяснява и законопроекта на правосъдния министър Данаил Кирилов за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се обособява   " самостоятелен " прокурор с правомощието да проверява шефа на държавното обвиняване, без да му се регистрира. Според Цацаров този проблем има две страни - едната е външнополитическа поради поетите задължения от държавното управление към Венецианската комисия, а другата е юридическа.  " Дали това е най-хубавият законопроект е мъчно да се каже, само че в последна сметка това е законопроект. Той влиза, той е обект на полемики. Нека не обсъждаме едно нещо преди още да се е родило ", съобщи новият началник на КПКОНПИ.

Той отхвърли да се ангажира с мнение дали препоръчаните от Кирилов промени са в прорез с конституцията.  " Аз постоянно съм се пазил да се причислявам към кръга на празноговорещите. Нека да кажа нещо такова - Венецианската комисия споделя, че тя предлага избрани модели. Дали тези модели подхождат на българския парламентарен ред е проблем, който би трябвало да реши самата страна ", разяснява Цацаров. Правосъдният министър от своя страна каза пред публицисти, че " няма да се изяснява " за предлагания от него законопроект.

КОЛЕДА

Главният прокурор Сотир Цацаров насочи съществени рецензии към ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов поради изявлението му от предходната седмица за " двете батки ", които би трябвало да бъдат разследвани за търговия с въздействие.  " Ако това, че ръководител на Върховен съд ще употребява този език и ще назова министър председател и основен прокурор -  батки, и от това ще се почувства по-силен, по-голям мъж в личните си очи и на тези, които го харесват, щом това го прави благополучен, Коледа е, всички би трябвало да са щастливи ", разяснява новият началник на КПКОНПИ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР