Кандидатът за президент на Нигерия Атику Абубакар обеща да приватизира

...
Кандидатът за президент на Нигерия Атику Абубакар обеща да приватизира
Коментари Харесай

Ще приватизира ли петролната си индустрия най-големият производител на нефт в Африка?

Кандидатът за президент на Нигерия Атику Абубакар даде обещание да приватизира петролната промишленост на най-големия производител на недопечен нефт в Африка, в случай че стане негов идващ водач, написа Bloomberg.

" Съединени американски щати добиват повече нефт от Нигерия, само че нямат Министерство на петролните запаси. Ако реализира това, което желая, ще предам всичко на частния бранш и ще получа повече пари от това, което в този момент получава държавното управление ", съобщи 71-годишният Абубакар на конференция в столицата Абуджа.

Нигерийското министерство на петролните запаси управлява държавната петролна компания Nigerian National Petroleum, постоянно подложена на критика за неефективността и неналичието на бистрота. Компанията ръководи взаимните предприятия сред държавното управление и интернационалните петролни компании, като Royal Dutch Shell, Total и Chevron.

 Нигерийската петролна компания е скрила доходи за $16 милиарда
Нигерийската петролна компания е скрила доходи за $16 милиарда

Държавното сдружение не е дало пояснение за изчезналите средства

Рафинериите също в частни ръце

Абубакар, който е някогашен вицепрезидент, търси поддръжката на Народната демократическа партия, с цел да победи настоящия президент Мухамаду Бухари, който ще се кандидатира за втори мандат през февруари. Партията ще избера претендента си на народен конгрес на 5 и 6 октомври.

Абубакар възнамерява да приватизира неприятно поддържаните и неефективни нефтени рафинерии в Нигерия. " Тъй като не успяхме да накараме нашите рафинерии да работят и да създават вторичния артикул, за какво не ги приватизираме и да оставим другите хора, които могат да създават благосъстоянието за нас, да го създадат ", изясни той.

Остарелите и занемарени държавни рафинерии, които работят надалеч под своя потенциал, принуждавайки страната да внася към 90% от нефтопродуктите си, макар че създава и изнася огромни размери недопечен нефт.

Бивш началник на нигерийската митническа работа, който стана главен акционер в доставчика на услуги за петролната промишленост - Intels Nigeria, Абубакар пази районната автономност.

Той поддържа премахването на системата от голям брой обменни курсове, увеличение на разноските за обучение и подготовката на Нигерия за живот след петрола.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР