Кандидат-кметът на СофияВасил Терзиев, на Продължаваме промяната - Демократична България

...
Кандидат-кметът на СофияВасил Терзиев, на Продължаваме промяната - Демократична България
Коментари Харесай

Васил Терзиев печели в София, показват първите данни от екзитпол

Кандидат-кметът на София Васил Терзиев , на " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Спаси София ", печели балотажа в столицата. Това демонстрират данни от екзитполовете към 19.00 часа в неделя на социологическите организации " Галъп интернешънъл " и " Алфа рисърч ", показани от Нова телевизия и бТВ.

Според прогнозата на " Галъп " Терзиев печели с 50,8% пред Ваня Григорова с 45,2% . Тя беше издигната от, водена от Българска социалистическа партия и " Левицата ". Данните на " Алфа рисърч " демонстрират преднина от 49,7% за Терзиев пред 43,8% за Григорова.

Малко след излизането на първите данни Терзиев се появи пред медиите пред щаба му, с цел да благодари на гласоподавателите и членовете на секционните изборни комисии. Той сподели още, че ще даде конференция в понеделник, откакто има публични резултати от балотажа в столицата.

Тези локални избори бяха белязани от невижданото решение на Централната изборна комисия (ЦИК) да на първия тур поради информация на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), в която се излагаха съмнения, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал изходния код на машина.

Гласуването единствено с хартиени бюлетини докара до огромен, а Върховният административен съд.

На в София Васил Терзиев завоюва 31,8% поддръжка (119 121 гласа), а съперничката му на балотажа Ваня Григорова остана втора с 21,6% (80 875 гласа).

Тогава на Столичния общински съвет , в който влязоха представители на шест обединения. Коалицията на ПП-ДБ и " Спаси София " получи 23 мандата, ГЕРБ-СДС завоюва 14 места, Българска социалистическа партия - 9, " Възраждане " - 8, " ИТН " (ИТН) - 3, локалната коалиция КОД - 3 и Вътрешна македонска революционна организация - 1.
Кой кого поддържа
Между двата тура Григорова получи поддръжка от водач на Има Такъв Народ Слави Трифонов , чийто кандидат-кмет на София Ивайло Вълчев остана шести с 3,17% поддръжка (11 861 глас).

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също загатна, че е по-добре симпатизантите му да гласоподават за Григорова, вместо за Терзиев, само че след това сподели, че се е пошегувал. В последна сметка Борисов и останалият на трето място кандидат-кмет на София от ГЕРБ Антон Хекимян с резултат от 17.83% (66 792 гласа).

Известни фрагменти на ГЕРБ обаче демонстрираха, че няма да се съобразят с този апел. Бившият народен представител и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков намерено прикани във Facebook. За този избор загатна и депутатът от ГЕРБ Тома Биков , който написа, че не би подкрепил.
Кой ръководи до момента
Трето
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР