Канада ще предостави 1,3 милиарда долара (960 милиона евро) на

...
Канада ще предостави 1,3 милиарда долара (960 милиона евро) на
Коментари Харесай

Канада плаща 1,3 милиарда долара обезщетение на коренни индианци

Канада ще даде 1,3 милиарда $ (960 милиона евро) на индианска общественост в западната част на страната като обезщетение за кражбата на част от земите им при започване на 20 в., едно от най-големите компенсации, договаряни в миналото, съобщи Франс прес.

„ Днес сме се събрали, с цел да изправим неправда от предишното “, съобщи през вчерашния ден канадският министър председател Джъстин Трюдо на гала в западната провинция Албърта, в земите на сиксика – един от 600-те индиански народа в Канада, отбелязва Българска телеграфна агенция.

През 1910 година, макар подписания 30 години по-рано контракт, канадското държавно управление към този момент е заграбило съвсем половината от техните земи, с цел да ги продаде на заселници.

Според Трюдо, Канада е работила „ по неподобаващ метод “, извършвайки тази реквизиция, лишавайки общността от нейните плодородни и богати на минерали земи.

Макар че това съглашение не компенсира предишното, се надяваме, че то ще докара до по-добро и по-светло бъдеще за това потомство и за идващите след него, сподели Марк Милър -министър по въпросите на връзките с коренното население.

Начинът ни на живот се промени. Никога няма да бъде същият, нищо не може да размени това, което е било, изясни Урей Кроуфут, водач на народа сиксика, който беше с обичайната корона от пера. Той добави, че общността към този момент желае „ да продължи напред “.

Вождът сподели, че сега има възобновление на културата и традициите на сиксика, а и на езика „ блекфут “, който през днешния ден продължава се употребява в надписите на пътни знаци, да вземем за пример.

Ние сме жилест народ. Не просто оцеляваме, а се движим към интервал на благополучие, сподели още вождът на сиксика.

Сегашното съглашение удовлетворява искане на сиксика от 60-те години на предишния век. През ноември 2021 година договарянията сред двете страни доближиха до съглашение, което през декември беше одобрено с гласоподаване на общността.

Въпреки че връзките сред Отава и коренното население са вписани в закон от 1876 година, не всички искания към земи са задоволени, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР