Камъкът на съдбата напуска Единбургския дворец и поема към Лондон

...
Камъкът на съдбата напуска Единбургския дворец и поема към Лондон
Коментари Харесай

Камъкът на съдбата пристига в Лондон за коронацията на Чарлз III

Камъкът на ориста напуща Единбургския замък и поема към Лондон за церемонията по коронацията на Чарлз III.

Един от националните знаци на Шотландия има изключителна история, датираща от епохи наред, споделя BBC.

Скалният пай има внушително тегло от 150 кг, дължина 66 см, широчина 42 см и височина 27 см. Използван е за коронацията на шотландските крале в продължение на стотици години, преди да бъде взет от крал Едуард I и отвеян в Уестминстърското абатство през 1296 година по време на Войните за самостоятелност.

В продължение на 700 години участва като обичайната част от коронационния престол на бъдещите крале и кралици.
 

На Коледа през 1950 година обаче, четирима студенти от Глазгоу нахлуват в Уестминстърското абатство и го отнасят назад в Шотландия. Инициатор е починалият към този момент Иън Хамилтън. В едно от редките си изявленията за BBC той изяснява:

" Камъкът на ориста е икона на Шотландия. При едно от многото си нахлувания англичаните лишиха признака на нашата нация. Връщането му беше доста алегоричен жест. "

На 11 април 1951 година камъкът е върнат в Уестминстърското абатство и е подложен на мястото му в коронационния стол. Две години по-късно той заема по-значимо място от всеки път, защото коронацията на кралица Елизабет II става първото сходно събитие, което се предава онлайн по малкия екран.

През юли 1996 година кралицата, дружно с министър-председателя Джон Мейджър, се съгласяват камъкът да бъде върнат на Шотландия. Сега той е част от шотландските скъпоценности за коронация в залата с короната на Единбургския палат.

Прието е обаче да се връща в Уестминстърското абатство за всяка гала по коронация, каквато следва на 6 май за Чарлз III.

При подготовката за краткотрайното му изпращане в Лондон от Голямата зала на замъка се състоя тържествена върволица, водена от краля на оръжията лорд Лион - представител на монарха в Шотландия. Първият министър на Шотландия Хъмза Юсаф присъстваше в качеството си на страж на Големия щемпел на Шотландия, съобщава  BBC.

Камъкът е пренесен в специфичен превозвач, направен от шотландски дъб от специалисти по запазване на историческото завещание. Кати Ричмънд, началник на отдел " Колекции и приложна консервация ", съобщи, че е огромна отговорност да се подсигурява безвредното пътешестване и връщане на подобен значим народен знак.

Камъкът ще се върне в Единбургския палат в седмиците след коронацията, а през 2024 година ще се придвижи в Пърт където ще бъде част от експозиция в новия музей на града, добавя BBC.

Камъкът на ориста е най-важният най-мистичен камък за Шотландия. Историята за произхода му е обгърната в секрети и митове.

Според една от тях, камъкът идва от Светата земя, където Яков го употребява за възглавница, до момента в който сънува пророческите си сънища и стълбата към небето.

Според хроника от 11 век, принцеса Скота – щерка на Рамзес Втори, е донесла Камъка на ориста от Египет. После пътят му минава през Сицилия, Испания, попада и в Ирландия, където самият Свети Патрик го благославя и стартира да се употребява за коронацията на кралете на Изумрудения остров.

Друга легенда споделя, че точно гелите (древни келтски племена), произхождали от Скота и нейните наследници и по този начин се явяват прародители на днешните шотландци и ирландци, по тази причина и Камъкът на ориста е тяхно владеене.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР