Какви тайни крият антични предмети, на които е изобразен Орфей

...
Какви тайни крият антични предмети, на които е изобразен Орфей
Коментари Харесай

Tайни, свързани с Орфей, разкрива в София гръцки професор

Какви секрети крият антични предмети, на които е изобразен Орфей - кантарос (съд за пиене) със сцена на убийството на Орфей, киликс с Орфей, свирещ на лира, фиала със сцена от Амазономахията, киликс със сцена „ Тезей и Маратонския бик “.

Това са част от тематиките, които ще засегне професор доктор Атанасиос Сидерис, едно от огромните имена в класическата археология и основен куратор на Фондация „ Тракия “, в открита лекция в София на 3 май, четвъртък, от 18.30 часа, в Балната зала на Националната изложба – Двореца.

Можете да посетите лекцията "Легендите върху среброто. От Йония и Атина до Тракия и Скития " като се регистрирате онлайн тук.
 доктор Атанасиос Сидерис доктор Атанасиос Сидерис
Всички присъстващи ще имат шанса да се срещнат с малко известни обстоятелства за някои от експонатите в изложбата „ Златното руно. Пътят на Аргонавтите “ (подредена сега в Националната галерия) сребърни предмети, датирани сред Късноархаичния и Ранноелинистическия интервал (от VII до IV в. прочие Хр.).

Събитието и изложбата са част от Европейската година на културното завещание 2018 и имат за цел да покачат информираността за обществените и стопански изгоди от културното ни завещание, както и да разпространяват културното благосъстояние и разнообразие на Европа.

Колекция Васил Божков се състои от над 3 000 предмета на античното изкуство и е формирана от от разнородни групи монументи, направени от разнообразни материали, датирани от неолита до късната древност.

Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални блага, обредни сервизи 16 от и доста други предмети на изкуството.

По време на събитието ще бъдат разисквани и дипломатическите връзки, комерсиалните политики и политическите съюзи, присъщи за интервалите, от които датират експонатите.

Лекцията е отворена за всички искащи да участват, като само е нужна предварителна регистрация заради ограничавания брой места, а продължителността на срещата ще е към 80 минути.

Професор Сидерис е създател е на 44 научни публикации и 10 книги, една от които “Съдове и принадлежности от метал - Колекция Васил Божков”.

В момента той е хоноруван професор в университета в Карлос (Прага), и хоноруван откривател в университета в Егейско море (Родос, Гърция).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР