Как в Башкирия се появява комунистическият „отговор“ на американската планина

...
Как в Башкирия се появява комунистическият „отговор“ на американската планина
Коментари Харесай

Откъде в Русия са се появили гигантски скални портрети на комунистически лидери?

Как в Башкирия се появява комунистическият „отговор“ на американската планина Ръшмор и какво се случва с барелефа на Сталин по Транссиба.

Точният брой скални барелефи и изображения, отдадени на руските „вождове“, не е прочут, защото доста от тях не са регистрирани, а други пък са унищожавани. Но някои от големите портрети могат да бъдат видени и през днешния ден.
Ленин на планината Машук в Пятигорск
 Sputnik

На южния скат на планината Машук в курортния град Пятигорск (Ставрополския край) има отвесна канара с голям портрет на вожда на болшевиките Владимир Ленин – на картата това място е обозначено като Ленински скали. Нарисувано е през 1925 година от художника Николай Шуклин дружно с двама негови помощници. Справят се с работата едвам за шест дни, а на откриването участват освен локалните партийни ръководители, само че и една от най-известните немски комунистки – Клара Цеткин.  Алексей Даничев/Sputnik

Портретът е рисуван с маслени бои и художникът идва през 1960 година да го обновява.

През 2009 година изображението е издраскано от вандали, само че през 2018 година е възобновено от ставрополския художник Игор Збрицки. Към портрета води туристическа пътека и, въпреки последните метри да са много тежки за нанагорнище, постоянно има много хора на Ленинските скали.
Портрет на Ленин в Кисловодск


Още един скален портрет на Ленин може да се види в прилежащия град Кисловодск, непосредствено в парка. Този барелеф е изработен от бронз през 1927 година и е прикован към солидната канара, която локалните назовават „Червените камъни“, защото е формирана от алена седиментна канара. Това е втора версия на барелефа. Първата е направена през 1924 година след гибелта на вожда – портретът му просто е издълбан в самата канара, само че защото тя е пясъчна, камъкът е доста нежен и творбата бързо стартира да се разрушава.  Алексей Даничев/Sputnik

Тогава вземат решение да го създадат от бронз и с помощта на това към този момент съвсем век по-късно портретът е идеално съхранен.
Скалата на тримата вождове в Башкирия
 vita-1985/Wikimapia

В Южен Урал на към 250 км от столицата на Башкирия Уфа се намира едно от най-необикновените художествени творби в света – канара с портретите на Карл Маркс, Фридрих Енгелс и Владимир Ленин. Този руски вид на Ръшмор е основан от башкирския художник Булат Рахимов и двама помощници през 1970-те. За оцветяването употребяват алена охра, защото с нея може да се работи без предварителна обработка на скалата. Работят на висящи „люлки“. И резултатът е доста колосален! Всеки портрет е с височината на 18-етажна постройка, единствено си го представете! Изображенията заемат обща повърхност от 50 м в широчина и 70 във височина.

Тази планина се намира на един от всесъюзните туристически направления и, несъмнено, бързо набира национална известност, а планината Кизилташ („червен камък“ на башкирски) стартират да назовават „Скалата на тримата вождове“ или „Скалата на класиците“. За 35 години изображенията са мощно обезцветени, само че на старите фотоси портретите са прелестно забележими.
Скалата Иконостас в Алтай
 Eto shorcy (CC BY-SA 3.0)

Тази 80-метрова канара носи името си с помощта на барелефа на Владимир Ленин. Намира се на 180 км от град Бийск (Южен Сибир), на десния бряг на река Бия.

Иван Сичов, преподавател от прилежащото село Турочак, издълбава профил на Ленин върху стръмна канара след Втората международна война. Прави го, с цел да остави спомен след себе си (поне по този начин локалните поданици изясняват прочувствения му изблик). Първоначално там е имало и барелеф на Сталин, само че той е свален през 1957 година. Сичов работи в продължение на няколко седмици, спускайки се по скалата в „люлка“.

От края на 1970-те години скалата Иконостас е приета за естествен монумент с историческа стойност. Тя към момента е предпазена от страната.
Сталин в Северна Осетия


В Кавказ пък има портрет на Йосиф Сталин в Цейското дефиле на Северна Осетия. Скалният портрет посреща всеки, който минава по Транскавказката автомагистрала, и изобразява замисления руски водач. На противоположната страна на камъка е изобразен класикът на осетинската лирика Коста Хетагуров. Гигантският камък е висок към 4 метра и се счита за една от забележителностите на републиката.  Legion Media

Когато „култът към личността“ е развенчан, паметниците на Сталин са разрушени, само че този оцелява. Според една от легендите камъкът бил хвърлен в дере, само че джигитите го вдигнали и върнали на първичното му място. Много локални поданици имат вяра, че Сталин има осетински корени.
Разрушеният барелеф на Сталин в Забайкалието
 Свободни източници

Един от най-големите скални потрети на Сталин се намира на Транссибирската железопътна линия в Забайкалския край. Виждал се отдалеко, когато се приближавате към гара Амазар.

Барелефът се появява през 1935 година, когато се строи вторият лъч на железопътната линия Москва-Владивосток. Повечето от строителите са пандизчии от Бамлаг, където изискванията са доста тежки. Този бюст е повдигнат на 6-метрова канара от пандизчии по тяхна самодейност, само че по каква причина, историята мълчи. Някои източници показват един създател, а други – няколко (двама или трима), които сякаш написали писмо до Сталин, в което му предложили да създадат скален портрет с вярата да облекчат съществуването си в лагера, а Сталин ненадейно се съгласил и даже ги помилвал. Така или другояче, бюстът стои на този път от към 20 години и когато влакът наближава мястото, машинистът афишира по високоговорителя, че скалата може да се види от прозореца.

Очевидно профилът на Сталин е направен от арматура, камък и бетон и е инсталиран на върха на скалата. Височината му доближава 3 метра и се вижда даже на лунна светлина. Портретът е осветлен благодарение на прожектор през 1949 година, във връзка 70-годишнината от рождението на водача.

През 1956 година паметникът е взривен. Според формалната версия това е станало поради заплахата от сриване на паметника. Само оживелите картички, продавани във влаковете, и редките фотоси ни припомнят какво е представлявал барелефът.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР