От 18 май до 5 юни 2024г. фондация ДЕН ГРИ

...
</TD
>От 18 май до 5 юни 2024г. фондация ДЕН ГРИ
Коментари Харесай

Елена Панайотова и фотоизложбата Артисти за деца представят в Русе

От 18 май до 5 юни 2024г. фондация " ДЕН ГРИ " ще се показа в Художествена изложба Русе фотоизложбата " Артисти за деца “.

Това е разширена галерия комбинираща снимки от пътуващата галерия " Далеч от Африка “, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха премия " Пловдив “ 2023 за изключителни достижения в областта на " аудиовизуалното изкуство и фотографията “ и изложбата " Артисти за деца “ открита предходната година в Смолян на фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Фотографиите отразяват действия по програмата " Артисти за деца “, която е неповторим български модел за използване на театрално изкуство за обществена смяна като въвлича актьори и деца в риск в креативен образования и приказни театрални фестивали осъществени петнайсет години в България и шест години в Африка.

Двете фотоизложбите са финансирани в две следващи години от Национален Фонд " Култура “ по стратегия " Социално ангажирани изкуства “.

Програмата " Артисти за деца “, продуцирана от Фондация " ДЕН ГРИ " е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 - 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били въвлечени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 актьори от Африка и Европа са подготвени от български екип в практиките на прибавен спектакъл. През 2016 година програмата е измежду осемте плана от общо 1800 от целия свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно многообразие в света. В програмата са взели участие млади актьори и студенти в изпълнителски и образни изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно състояние от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Специално присъединяване в програмата имат актьори от град Русе: Росица Миновска-Деведжиева, Илия Девджиев, Мартин Маринов, Деница Дончева

05 юни 2024 от 18.00ч.

В деня на закриване на изложбата ще се организира среща диалог с Елена Панайотова, която ще показа книгата си " Приложен спектакъл: Теория и практики от България до Африка “, която сплотява теоретично проучване за появяването на тъй наречените " прибавен спектакъл “ в световен подтекст и споделя емпиричен многогодишенопит на екипа от български актьори по програмата " Артисти за деца ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР