Как да запазим час за ваксина?По три начина.През личния лекар

...
Как да запазим час за ваксина?По три начина.През личния лекар
Коментари Харесай

Какво да правим преди и след ваксината

Как да запазим час за ваксина?

По три метода.

През персоналния доктор - здравноосигурените лица могат да се обадят на персоналния си доктор, През РЗИ – здравно НЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през персоналния си доктор. През онлайн регистъра - тази опция е към момента идна.

Нужни ли са предварителни проучвания?

Тази стъпка не е наложителна, само че е препоръчителна за пациентите с хронични болести. Те би трябвало да се извърнат към лекуващия ги експерт и персоналния им доктор, с цел да обсъдят с тях на кои индикатори да създадат проучвания и по-късно да преценяват по какъв начин да работят по отношение на резултатите.

Според Експертния съвет по Акушерство и гинекология бременните дами не би трябвало да бъдат имунизирани. Дамите, които възнамеряват да имат дете, също не би трябвало да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.

Всички терзания по отношение на алергии би трябвало да бъдат споделени с персоналния доктор преди да се вземе осведомено решение за имунизацията.

Възможно е към този момент да имате антитела против COVID-19, даже без да сте разбрали, че сте прекарали болестта. Това най-добре може да покаже пробата за антитела. Преди ваксина не е наложително да се прави подобен, също така цената за него се поема напълно от пациента (в другите лаборатории варира сред 20 и 30 лева.)

Голямото количество антитела според някои лекари може да доведе до гриподобни признаци след слагането на имунизацията, които обаче отшумяват до 2-3 дни.

Според Министерството на здравеопазването няма причина преболедувалите да не бъдат имунизирани.

24 часа преди и след имунизация не би трябвало да се пие повече от 50 гр алкохол. Това сподели шефът на УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов " доктор Асен Балтов.

Поставянето на ваксина не значи незабавен имунитет. Различните източници дават друг отговор на въпроса по кое време тялото стартира да построява имунитет. Причината е, че това значително зависи от самостоятелната реакция на всеки човек и от типа на имунизацията.

Смята се, че в най-хубавия случай първите антитела стартират да се появяват не по-рано от 14-ия ден след първата доза от имунизациите на " Пфайзер " или " Модерна ".

При " Астра Зенека " експертите сочат, че имунитетът стартира да се появява след втората седмица от слагането на имунизацията и се усилва до 12-а седмица.

" Ваксината пази от заболяването, а не от преместването на вируса ", споделя проф. Камен Плочев. 

Мит е, че прекаралите COVID-19 не могат да придвижват болест. Същото важи и за имунизираните.

Ваксината обаче обезпечава здраве на тези, които са си я сложили. Дори да бъдат инфектирани, техният организъм към този момент ще е построил имунитет, с който по-лесно ще преборят вируса, осведоми Българска национална телевизия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР