Брутният вътрешен продукт на България за първото тримесечие нараства с

...
Брутният вътрешен продукт на България за първото тримесечие нараства с
Коментари Харесай

Ръст на икономиката и доходите в България

Брутният вътрешен артикул на България за първото тримесечие нараства с 1.7 % по отношение на същия интервал на 2023 година и с 0.4 % по отношение на четвъртото тримесечие на предходната година. Заплатите също са се повишили с 16.8 %. 

Това заяви през днешния ден Националният статистически институт (НСИ), който разгласи експресните си оценки.

Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на 2024 година в номинално изражение е 40 милиарда и 625.3 млн. лв.. Най-голям дял в него заема крайното ползване - 84,4 %, което подхожда на 34 милиарда и 272,3 млн. лв.. Външнотърговското салдо на страната е негативно.

Крайното ползване се е нараснало с 4,1 на 100. Износът на артикули и услуги понижава с 1 %, а вносът на такива - с 3,8 на 100.

Евростат заяви през днешния ден, че Брутният вътрешен продукт на страните от Европейския съюз е повишен с 0,3 на 100 през първото тримесечие на годината спрямо предходното и с 0,4 на 100 по отношение на месеците януари, февруари и март през 2023 година.
Заплатите и заетостта също се усилват
Средната брутна работна заплата в България през първото тримесечие e била 2198 лв.. Тя се е нараснала с 16,8 % по отношение на същия интервал на 2023 година, като възнагражденията нарастват и с 3,5 % по отношение на предходното тримесечие. Заплащането в София към този момент надвишава 3000 лв.. 

Най-добре платени са наетите в бранша „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули, и далекосъобщения “, към който е и IT секторът. Средната брутна заплата там е била 5252 лв. за интервала до март. Следват „ Финансови и застрахователни действия “ с 3395 лева и " Енергетика " с 3035 лв..

Наетите по трудово и служебно правно отношение в България към края на март 2024 година са били 2 млн. и 320 хиляди души. Те нарастват с 32.2 хиляди по отношение на предходното тримесечие, което съставлява растеж с 1,4 %, съгласно предварителни данни на Национален статистически институт. Спрямо същия интервал на 2023 година нарастването на работещите е по-скромно - 12,8 хиляди души или 0,6 %.
Европейска комисия предвижда повишаване на Брутният вътрешен продукт за 2024 година
Европейската комисия разгласи през днешния ден, че чака брутният вътрешен артикул на България да нарасне с 1,9 % за годината и с 2,9 % през 2025 година. Според прогнозите на Брюксел вътрешното търсене ще остане главният фактор за растежа на стопанската система.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР