Централната избирателна комисия (ЦИК) отстрани кандидат за евродепутат заради канадски

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) отстрани кандидат за евродепутат заради канадски
Коментари Харесай

ЦИК изхвърли кандидат за евродепутат заради канадски адрес, но съдът го върна в листата

Централната изборна комисия (ЦИК) в профил претендент за евродепутат поради канадски адрес. Върховният административен съд (ВАС) обаче го върна в листата. ЦИК пък, меко казано, не е съгласна с решението на съда, което е дефинитивно, и даже може да се опита да рестартира процеса.

На съвещанието на изборния орган във вторник въпросът бе докладван с половин уста от зам.-председателя Росица Матева. Тя изчете единствено номерата на делото и на решението на Върховен административен съд, оповестено в същия ден.

„ Докладвам го за запознаване. Моля да се срещнем всички с него и да обсъдим в работен порядък какви дейности ще предприемем “, сподели сбито Матева.

На съвещанието на ЦИК тази заран казусът не бе коментиран. Очаква се това да стане по-късно през днешния ден или на следващия ден след импровизирано разискване сред членовете на органа.

Случаят засяга третия в листата на коалиция „ Синя България “ Христо Костов. На 7 май ЦИК записва кандидат-депутатите на групировката, само че отхвърли да утвърди номинацията на Костов.

„ От осъществената инспекция на кандидатската листа се открива, че лицето Христо Атанасов Костов към дата 9 декември 2023 година е с сегашен адрес в Канада и той не дава отговор на изискването да бъде избиран за член на Европейския парламент от Република България, защото актуалният му адрес е отвън територията на Република България и отвън територията на друга страна – членка на Европейския съюз, към 9 декември 2023 година, поради което следва да бъде отказана регистрацията на претендента под № 3 от кандидатската листа “, се показва в на ЦИК.

В случая се съблюдава осъществяването на член 351, алинея 1 от Изборния кодекс, съгласно която се изисква претендентите да имат непрекъснат адрес в България и да са живели минимум през последните шест месеца у нас или в друга страна - членка на Европейския съюз.

Последвала е тъжба във Върховен административен съд от страна на „ Синя България “. От обединението са показали данни, че към 9 декември Христо Костов е имал сегашен адрес в Испания – в столицата Мадрид. Освен това съгласно персоналната му карта той е с непрекъснат адрес у нас – в град Варна.

Как ЦИК е открила, че Костов живее в Канада, не се схваща, само че по принцип тези инспекции се правят от Главна дирекция към районното министерство.

Защо Централната изборна комисия отхвърля да извърши решението на съда, към този миг не е ясно. Росица Матева, която е представител на ЦИК, не отговори след телефонно позвъняване.

Според неофициална информация членове на изборния орган са възмутени от решението на Върховен административен съд, което обезсмисляло закона за гражданската регистрация. Възможно е даже да бъде изработен опит делото да бъде обновено. Това обаче е комплицирано от юридическа позиция, тъй като въпреки всичко става въпрос за дефинитивно правосъдно решение.

Казусът ненапълно припомня на емблематичния случай с канадския паспорт на Кирил Петков. Тогава Конституционният съд разгласи, че назначението за длъжностен министър на стопанската система е било в прорез с главния закон. Петков бе направил действия за отвод от канадското поданство, само че се оказа, че е сторил това със забавяне.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР