Как да погасяваме месечните вноски по ипотечния кредит, ако останем

...
Как да погасяваме месечните вноски по ипотечния кредит, ако останем
Коментари Харесай

Как да спасим ипотеката, ако останем без доходи

Как да погасяваме месечните вноски по ипотечния заем, в случай че останем без работа и приходи?

При изтеглени 100 000 лева за период от 20 година и годишна рента от 3% месечната вноска е към 555 лева Сума, която при финансови усложнения мъчно се погасява. Ако сте изпуснали периодите за банков мораториум у нас върху отговорностите, би трябвало да договорите самостоятелно с банката опциите за погасяване.

Има два разновидността да спасим ипотеката. При първия може да се контракти удължение на периода за погасяване на заема. Максималният период е 10 година, по този начин вноската понижава на 383 лв.. При съответния образец нагоре това би означавало месечната сума да намалее със 172 лева, написа " Монитор "

При втория вид може да се изиска самостоятелен метод. Той включва да се заплаща единствено лихвата, което е към 200 лв. месечно, или да се възползвате от 6-месечен гратисен интервал, изясни финансовият съветник Стойне Василев в ефира на БТВ.

През последните месеци хиляди изгубиха своите работни места, бизнесът също беше изправен пред много сложна обстановка. Без работа, само че с заеми – в такава обстановка изпаднаха част от българите. Над 9 милиарда лева заеми са разсрочени, от тях 7 милиарда лева на бизнеса и 2 милиарда лева на физически лица. Кредитите на 13 165 предприятия са били разсрочени, от тази опция са се възползвали и 93 316 семейства. Така сметката демонстрира, че всеки шести с заем е изискал пролонгация. Данните са на Българската национална банка.

Финансовият съветник изясни какво би трябвало да създадат жителите, които са изпуснали периодите за разсрочване на заемите си, само че се намират във финансово усложнение. По думите му всеки шести българин е изискал да разсрочи заема си по време на пандемията. Той добави, че цифрата е доста огромна, в случай, че огромна част от хората не са отговаряли на изискванията.

„ Всяка банка си имаше разнообразни условия. Голяма част от молбите бяха отхвърлени. Доста и въобще не подадоха, тъй като знаеха, че няма да бъдат утвърдени. По мои наблюдения много хора решиха, че ще се оправят сами макар неналичието на работа или понижените приходи “, разяснява Василев.

Банковата „ почивка “ е с оптималната дълготрайност от шест месеца, като крайният период за разсрочване е до края на март 2021 година През април бяха утвърдени първите претенденти за разсрочване на заемите си. Сега им следва сами да стартират да погасяват отговорностите си. Най-много молби са били утвърдени през летните месеци – юни, юли и август.

Сред най-често допусканите неточности на закъсалите с борчове е да заобикалят позвъняванията на кредитните специалисти, да се остава без работа за дълъг интервал от време и да се влезе в дългова серпантина с други заеми. „ Подходът да се теглят нови заеми не работи. Най-често се теглят бързи заеми, чиито нови вноски са доста по-високи от погасените. Така се влиза в дългова серпантина “, изясни Василев.

По думите на специалистите най-хубавия вид е да се потърси кредитния специалист в банката, с цел да потърсят различни решения, въпреки и с кратковременен резултат. Ако това не докара до резултат е добра концепция да се изследва опциите за рефинансиране в други банки или да се потърси финансова помощ от близки. Тежко решение, само че от време на време без конкуренция е продажбата на парцел или друго имущество.

Василев посочи, че съгласно класификацията на заемите за постоянни се считат тези, които са просрочени до 30 дни. При малко забавяне на вноска – заемът се води постоянен, само че има наказателна рента. Когато просрочването е над месец, заемът минава под наблюдаване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР