Как да отгледаме превъзходни краставици – всеки градинар иска пресни

...
Как да отгледаме превъзходни краставици – всеки градинар иска пресни
Коментари Харесай

Как да отгледаме превъзходни краставици – тайната е в разсада

Как да отгледаме превъзходни краставици – всеки градинар желае пресни зеленчуци на своята маса допустимо най-скоро. Ароматните хрупкави краставици стават изключително привлекателни. За да получите обаче ранна годишна продукция от краставици, ще би трябвало да си отгледате ранен разсад.

Въпреки това, начинаещите градинари постоянно срещат компликации по този въпрос и вместо мощен разсад те получават болнави растения, които отхвърлят да дават плодове. Нека разберем желанията на тази просвета и да разберем по какъв начин да отглеждаме отличен разсад от краставици.

Дати за посаждане на разсада от краставици

Разсадът от краставици е подготвен за пресаждане в земята месец след засаждането

Ключът към приемането на добър разсад от краставици е вярно изчисленото време на засаждане на семената. Лесно е да гo изчислите. За да извършите това, би трябвало да започнете от възрастта на разсада, подготвен за пренасяне в градината – това е 25-30 дни. Към тях прибавяме още 3-6 дни, което ще отнеме семената да покълнат (този период зависи от това дали ще подложите семената на предсеитбена обработка или ще ги засадите сухи).

След това би трябвало да закалите разсада при метеорологичните условия във вашия регион и да решите по кое време можете да пресадите разсада в откритата земя или в оранжерията . Струва си да се помни, че тази топлолюбива просвета няма да издържи слани (в открита земя), ще спре да пораства при температури под +15°C, които се следят за повече от 2 -3 дни и ще стартират необратими процеси в растителните тъкани. Ето за какво е належащо да засадите разсада в градината единствено при настъпването на стабилно стопляне , когато температурата на въздуха денем ще бъде минимум + 18 … + 20 °С.

От прогнозната дата на засаждане на разсада, ние отброяваме назад получените 4-5 седмици, които ще похарчим за развъждане на разсад от краставици, и получаваме времето за засяване на семената за разсад.

Подходящ избор на семена – по какъв начин да отгледаме превъзходни краставици

Много по-лесно е да се реализира положително плододаване от партенокарпични * и самоопрашващи се сортове и хибриди , защото такова събитие като празен цвят е извънредно рядко при тях (само при положение на сериозна щета в микроклимата или подхранването). Но опрашените от пчели сортове, които образуват двудомни съцветия, постоянно страдат от това “заболяване ”.

Краставиците, опрашвани от пчели, имат една загадка: добивът им зависи от възрастта на семената , които са били употребявани за засаждане. Такива краставици, когато се отглеждат от прясно събрани (миналогодишни) семена, образуват безплодни шубраци с огромен брой мъжки съцветия, които просто се назовават ​​празни (безплодни) цветове. При засаждане на двугодишни семена добивът от такива растения ще бъде доста по-висок. Идеални за засаждане са 3-4-годишните семена.

*партенокарпичните краставици имат следните преимущества:

  • Те са доста продуктивни . Броят на съцветията на всяко стъбълце е толкоз огромен, че някои от тях не порастват и изсъхват още като дребни. Растението не е в положение да ги отглежда всички, даже и с добра грижа.
  • Такива растения се развиват доста бързо .
  • За този вид краставици не са нужни опрашители, по тази причина те се отглеждат комфортно в оранжерия или в апартамент.
  • Краставиците не са горчиви.
  • Вътре няма празнини.
  • Краставиците се съхраняват дълго време, те могат да бъдат превозени на дълги дистанции без загуба.

Избор на контейнерите за засаждане

Докато семената са засадени, би трябвало да имате подготвен подобаващ съд. Тъй като тази просвета е доста сензитивна към увреждане на кореновата система, по-добре е неотложно да я засадите в обособени контейнери, заобикаляйки процеса на бране. За това са подобаващи торфени саксии или пластмасови чаши.

Можете да засеете семената първо в компактни съдове за разсад. Но е значимо да запомните, че до момента в който разсадът пораства, ще би трябвало да разширите пространството сред тях, тъй че растенията да не се допират едно до друго. Ето за какво, с този метод, няколко седмици след засаждането, ще би трябвало да прехвърлите растенията в обособени подобаващи съдове и да ги поставите на перваза на прозореца.

Подготовка на почвата

При развъждането на разсад от краставици е значима вярната почва. Тя би трябвало да е лека, рохкава, пропусклива за въздух и вода (но абсорбираща влага) и да съдържа задоволително количество хранителни субстанции. Такъв субстрат може да бъде закупен в градинарски магазин. В същото време би трябвало да се даде желание не на универсалните почвени смеси, а на почва, особено предопределена за развъждане на разсад от краставици.

Повечето градинари могат сами да подготвят хранителна почвена примес. За да извършите това, би трябвало да смесите в съответствие 1: 2: 1: 1 почва от широколистна гора , добре угнил хумус , торф и наедрял пясък . На кофа от такава примес би трябвало да добавите чаша пресята дървесна пепел, 3 супени лъжици двоен суперфосфат и 1,5-2 супени лъжици калиев сулфат.

Засаждане на семената и следващи грижи – по какъв начин да отгледаме превъзходни краставици

Семената на краставиците се засаждат в контейнери, цялостни с 2/3 от размера на контейнера. Ако имате задоволително семена, по-добре е да засадите по две семена във всеки резервоар. А след покълване оставете най-силният корен в контейнера. Семената се поръсват с почва със пласт от 1-2 см, леко се уплътняват и се пръскат с вода от разпръсквач. За да се предотврати изсъхването на почвата, върху контейнерите може да се сложи стъкло или найлон.

По време на интервала на развъждане на разсада е належащо да се съобразите с желанията на тази просвета и да се опитате да създадете най-благоприятните условия за нея. Контейнерите със засадени семена би трябвало да се съхраняват при температура от + 26 … + 28 ° C до покълване. С появяването на кълновете, найлонът би трябвало да бъде отхвърлен. След като кълновете се изправят и отворят листата, температурата в стаята би трябвало да се намали до + 20 … + 22 ° C денем и + 16 … + 18 ° C през нощта.

След 13-15 дни след цялостно покълване, отглежданият разсад стартира да се втвърдява. През този интервал разсадът би трябвало последователно да свикне с по-значителни температурни промени. За да извършите това, би трябвало леко да отворите прозореца, където е контейнерът (но избягвайте течения). При удобно време изнесете растенията на открито, като поставите растенията на чист въздух и директна слънчева светлина.

През първият ден такова закаляване би трябвало да продължи не повече от 1-2 часа. Всеки ден интервалът за закаляване последователно се усилва. В същото време е значимо да не позволявате температурата на въздуха да падне под +15°C. За да извършите това, до саксиите за разсад постоянно би трябвало да има термометър.

Поливане на разсада от краставици

Разсадът от влаголюбивите краставици се нуждае от постоянно поливане и поддържане на висока мокрота. По този въпрос е значимо да се придържате към златната среда и да правите поливане на такива шпации, че да предотвратите или мощното изсъхване на почвата в контейнерите, или нейното преовлажняване. Почвата би трябвало постоянно да е в умерено влажно положение. Няколко часа след всяко поливане е належащо деликатно да разрохкате почвата на дълбочина не повече от 1 см. Така ще се обезпечи притока на О2 към корените на краставиците.

Подхранване – по какъв начин да отгледаме превъзходни краставици

Разсадът от краставици пораства интензивно и след месец е подготвен за засаждане в земята. Ето за какво, в случай че сте употребявали плодородна почва за засаждане, можете въобще да не наторявате. Но от време на време, даже при вярна грижа, разсадът стартира да изостава в развиването си, листата им губят интензивния си зелен цвят или се покриват с жълти петна.

В този случай можете да подхраните разсада с разтвор на пълностоен органически тор, обогатен с комплекс от микроелементи. Хранителният разтвор би трябвало да се подготви прецизно съгласно инструкциите за определения препарат. И да се изсипе в контейнерите върху авансово навлажнената почва.

Допълнителни трикове и хитрости в развъждане на разсада от краставици

Докато разсадът пораства, е належащо последователно да запълвате останалото пространство в саксиите с почвената примес, която сте употребявали за засаждане. Тази техника ще даде непоклатимост на разсада и ще им помогне да образуват мощна коренова система.

Ако пресаждането на разсада в градината се забави заради неподходящи метеорологични условия и на растенията им стане тясно, би трябвало деликатно да ги прехвърлите с почвата в по-просторни съдове. Кухините сред стените би трябвало да бъдат запълнени с хранителна почва. Самият разсад би трябвало да бъде заровен на 2-3 см в почвата. Няколко дни преди засаждането в градината третирайте разсада по листата с разтвор на някакъв тип адаптоген. Той ще помогне на растенията да устоят на идната стресова обстановка.

Вече сте подготвени да засадите и отгледате вашите краставици. Желаем Ви огромни и вкусни добиви!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР