Кафявият ориз е изключително ценна храна. Именно затова той заема

...
Кафявият ориз е изключително ценна храна. Именно затова той заема
Коментари Харесай

Защо кафявият ориз е по-полезен

Кафявият ориз е извънредно скъпа храна. Именно по тази причина той заема 17-то място в класацията на експерти за най-полезни артикули.

Според последните проучвания на американски учени потреблението на кафяв ориз понижава риска от хипертония и сърдечно-съдови болести. В този ориз е намерено вещество, което е ситуирано сред люспата и зърното и е извънредно богато на фибри и олигозахариди. Точно те пазят сърцето от болести.

Този тип ориз е превъзходен източник на желязо, магнезий, манган, растителни нишки и протеини. Съдържа и витамини от Б групата – 10 пъти повече, в сравнение с в белия ориз.

Едно от най-важните качества на кафявият ориз е способността да понижава холестерина и да защищава тялото от болести свързани с него, както и от образуването на тромбове.

Специалисти предлагат кафяв ориз и на диабетиците, тъй като той съумява да понижава равнището на кръвната захар. Твърди се, че една-две порции седмично са задоволителни за профилактика против диабет. 50 г ориз са задоволителни за стимулирането на стомашно-чревните функционалности и защищава от рак на задстомашната жлеза и стомаха.

Съдържащият се магнезий в кафявия ориз оказва помощ за възстановяване на дейностите на нервната система, а също по този начин понижава риска от остеопороза.

 Ориз

Когато си купувате кафяв ориз би трябвало да знаете, че съхранението и приготвянето му са малко по-различни, в сравнение с при белия ориз. Кафявият ориз съдържа масла, които с течение на времето се окисляват и стават нездравословни.

Сипете оризът в херметически затварящ се съд и го съхранявайте в камерата на хладилника. Така той може да се резервира до две години. В ледник кафявият ориз ще бъде кадърен до 6 месеца. Остатъците от храна, приготвена с кафяв ориз дръжте още веднъж в ледник, само че най-вече два дни.

Важна разлика при приготвянето на кафявият ориз е обстоятелството, че единственото, което се отстранява от него е неядливата люспа към зърното. При готвенето на бял ориз се лишават горните му пластове, които са най-богати на потребни субстанции.

Кафявият ориз е най-богатата на нутриенти форма на ориза. Има мощен мирис, а времето му за подготвяне е малко по-дълго – към 45 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР