Кадри с полицейско насилие и побой над протестиращи от миналото

...
Кадри с полицейско насилие и побой над протестиращи от миналото
Коментари Харесай

Брутално полицейско насилие от протестите излезе наяве


Кадри с полицейско принуждение и побой над протестиращи от предишното лято демонстрираха в парламентарната комисия, която проверява непозволените дейности на униформените против стачкуващи в Триъгълника на властта.

Видеото е снимано на 10 юли от охранителните камери на постройката на Министерския съвет.

Побоят е зад колоните на същата постройка. Подобни фрагменти, само че снимани с мобилни телефони, бяха разспространени още в нощта на побоя, тогаваше имаше и следствие, а по-късно и осъдени служители на реда. Председателят на парламентарната комисия по случай Николай Хаджигенов обаче твърди, че бруталното принуждение е било прикривано от чиновници на полицията и те носят наказателна отговорност за това.

През миналата година Хаджигенов на няколко пъти несполучливо се опитваше да се снабди с фрагментите. Записите, които бяха показани през днешния ден, са получени с пощальон в комисията.

Във видеото се вижда по какъв начин служители на реда извличат от редиците на протестиращите няколко души. След това някои от тях са отнесени безусловно на ръце или влачени зад колоните на постройката. Хората са бутани, ритани в главите, удряни с палки. Появяват и други униформени, един от тях стъпва с крайник върху арестуван. Арестуваните прекарват към половин час зад колоните на постройката. След това се появява полицейски бус и те са натоварени в него. Според Хаджигенов в групата задържани има общо 11 души.

Ако тези хора бяха военнопленици, сходно държание по отношение на тях би било нарушаване на Женевската спогодба. Повече от това не считам да разясня, съобщи Хаджигенов.

Тогавашния вътрешен министър Христо Терзийски изясни, че полицейско принуждение нямало.

" Не мога да приказвам за полицейско принуждение, аз приказвам за нарушение на разпореждания и нормативни документи и нормативи, при които би трябвало да работи един служител на реда ", изясни той преди година.

Служебният министър председател Стефан Янев разяснява през днешния ден, че фрагментите са притеснителни и би трябвало да бъдат следствие, а полицейското принуждение да бъде сведено до най-малко.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР