Жилищният пазар е много оживен - не на последно място

...
Жилищният пазар е много оживен - не на последно място
Коментари Харесай

Как да не паднем в капана на имотни измамници

Жилищният пазар е доста многолюден - не на последно място и тъй като хората търсят сигурен кей за парите си в интервал, в който инфлацията ги обезценява. Но по какъв начин кандидат-купувачите да се ориентират в морето от предложения и статистики, така че  да създадат най-хубавия избор? Асоциация " Активни консуматори "  припомня какви са най-честите " клопки " на имотния пазар: 

Търсенето е мъчно, изключително в София, където предлагането е огромно и разнообразно. На пазара стоят от години едни предложения за продажба, други – още по-стари, се появяват отново като нови. В същото време предложенията за ново строителство са доста и звучат примамливо, само че има доста уловки, цените се менят непрекъснато и статистиката за междинни цени на квадратен метър по квартали не е благонадежден ориентир, тъй като част от покупко-продажбите влизат в нея със занижени стойности (за " икономисване " на налози и такси), и други Например - предлага се апартамент с паркомясто, на апетитна локация и „ първокласна цена “, само че след това се оказва, че паркомястото не е включено в цената и за него продавачът иска 20 000 евро.

Ето за какво е добре да се ползват услугите на умел брокер, който е наясно с пазарните особености и вероятните клопки. Но и тук изборът е сложен - има стотици знайни и незнайни медиатори. Клиентите, които се доверяват на инцидентни обяви в интернет, могат да налетят на измамници и да загубят пари. Сред най-нелоялните практики са: взето и невърнато капаро или депозит, изчезнали брокери, които нямат офиси, и други Тогава? 

През 2020 година Национално съдружие " Недвижими парцели (НСНИ) " сътвори електронен Професионален указател на организациите, брокерите и сътрудниците на недвижими парцели ( ). В него към този момент са вписани над 300 компании и специалисти, като имената на компаниите и на брокерите са придружени с информацията за техния опит, документи, специализации и т.н.  Всеки може да направи гратис информация в този указател и да си избере медиатор, без да се тревожи, че може да попадне на мним брокер или на организация еднодневка, която непрестанно си сменя фирменото име и си мести офиса или работи единствено " виртуално ".

" Електронният указател обезпечава бистрота и дава бърз достъп до данни за съответна компания или експерт. Освен това компаниите в регистъра са поели ангажимент, че съблюдават избрани правила и дават отговор на условията, което основава по-голяма сигурност и доверие ", коментира Игнат Арсенов, началник на Главна дирекция „ Контрол на пазара “ в Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР